Owies należy do najzdrowszych ziaren na ziemi. Są bezglutenowym pełnoziarnistym ziarnem i doskonałym źródłem ważnych witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.
Badania pokazują, że owies i płatki owsiane mają wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich utrata masy ciała, niższy poziom cukru we krwi i zmniejszone ryzyko chorób serca.
Oto 9 opartych na dowodach korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia owsa i płatków owsianych.
Owies to pełnoziarnisty pokarm, znany naukowo jako Avena sativa.
Kasza owsiana, najbardziej nienaruszona i cała forma owsa, zajmuje dużo czasu na gotowanie. Z tego powodu większość ludzi preferuje płatki owsiane walcowane, kruszone lub cięte ze stali.
Błyskawiczny (szybki) owies jest najbardziej przetworzoną odmianą. Podczas gdy gotowanie zajmuje najkrótszy czas, tekstura może być papkowata.
Owies jest powszechnie spożywany na śniadanie jako płatki owsiane, które są wytwarzane przez gotowanie owsa w wodzie lub mleku. Płatki owsiane są często określane jako owsianka.
Są również często zawarte w babeczkach, batonach muesli, ciasteczkach i innych wypiekach.
STRESZCZENIEOwies to całe ziarno, które jest powszechnie spożywane na śniadanie jako płatki owsiane (owsianka).
Skład odżywczy owsa jest dobrze zrównoważony. Są dobrym źródłem węglowodanów i błonnika, w tym potężnego beta-glukanu (
Są również dobrym źródłem wysokiej jakości białka, z dobrą równowagą niezbędnych aminokwasów (
Owies jest obciążony ważnymi witaminami, minerałami i przeciwutleniającymi związkami roślinnymi. Pół szklanki (78 gramów) suchego owsa zawiera (
- Mangan: 63,91% dziennej wartości (DV)
- Fosfor: 13,3% DV
- Magnez: 13,3% DV
- Miedź: 17,6% DV
- Żelazo: 9,4% DV
- Cynk: 13,4% DV
- Kwas foliowy: 3,24% DV
- Witamina B1 (tiamina): 15,5% DV
- Witamina B5 (kwas pantotenowy): 9,07% DV
- mniejsze ilości wapnia, potasu, witaminy B6 (pirydoksyny) i witaminy B3 (niacyna)
Owies ma 51 gramów węglowodanów, 13 gramów białka, 5 gramów tłuszczu i 8 gramów błonnika w 1 szklance. Ta sama porcja ma tylko 303 kalorie.
Oznacza to, że owies jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów, które można jeść.
STRESZCZENIEOwies jest bogaty w węglowodany i błonnik, ale także wyższy w białko i tłuszcz niż większość innych ziaren. Są bardzo bogate w wiele witamin i minerałów.
Cały owies jest bogaty w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane polifenolami. Najbardziej godna uwagi jest unikalna grupa przeciwutleniaczy zwanych avenanthramides, które znajdują się prawie wyłącznie w owsie (
Zarówno stare, jak i nowsze badania wykazały, że avenanthramides mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi poprzez zwiększenie produkcji tlenku azotu. Ta cząsteczka gazu pomaga rozszerzyć (poszerzyć) naczynia krwionośne i prowadzi do lepszego przepływu krwi (
Ponadto avenanthramidy mają działanie przeciwzapalne i przeciw swędzące (
STRESZCZENIEOwies zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym avenanthramides. Związki te mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i zapewnić inne korzyści.
3. Owies zawiera silne rozpuszczalne włókno zwane beta-glukanem
Owies zawiera duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Beta-glukan częściowo rozpuszcza się w wodzie i tworzy gęsty, żelowy roztwór w jelitach.
Korzyści zdrowotne błonnika beta-glukanowego obejmują:
- obniżony poziom LDL i cholesterolu całkowitego (
11 ) - zmniejszenie stężenia cukru we krwi i odpowiedzi na insulinę (
12 ) - zwiększone uczucie pełności (
13 ) - zwiększony wzrost dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym (
14 )
STRESZCZENIEOwies jest bogaty w rozpuszczalny błonnik beta-glukan, który ma wiele zalet. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, promuje zdrowe bakterie jelitowe i zwiększa uczucie pełności.
Choroby serca są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jednym z głównych czynników ryzyka jest wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Wiele badań wykazało, że włókno beta-glukanowe w owsie jest skuteczne w obniżaniu zarówno całkowitego, jak i LDL (złego) poziomu cholesterolu (
Beta-glukan może zwiększać uwalnianie bogatej w cholesterol żółci, co zmniejsza krążący poziom cholesterolu we krwi.
Owies może również chronić LDL (zły) cholesterol przed utlenianiem.
Utlenianie LDL (złego) cholesterolu występuje, gdy reaguje z wolnymi rodnikami. Jest to kolejny kluczowy krok w postępie chorób serca. Powoduje stan zapalny w tętnicach, uszkadza tkanki i może zwiększać ryzyko zawałów serca i udarów.
STRESZCZENIEOwies może obniżyć ryzyko chorób serca poprzez zmniejszenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i LDL (złego), a także poprzez ochronę LDL przed utlenianiem.
Cukrzyca typu 2 jest częstym stanem zdrowia, charakteryzującym się znacznie podwyższonym poziomem cukru we krwi. Zwykle wynika to ze zmniejszonej wrażliwości na hormon insuliny.
Owies może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z nadwagą lub z cukrzycą typu 2. Beta-glukan zarówno w owsie, jak i jęczmieniu może również poprawić wrażliwość na insulinę (
Jednak randomizowane badanie kliniczne w 2016 r. nie wykazało poprawy wrażliwości na insulinę, dlatego potrzebne są dalsze badania (
Efekty te przypisuje się głównie zdolności beta-glukanu do tworzenia gęstego żelu, który opóźnia opróżnianie żołądka i wchłanianie glukozy do krwi (
STRESZCZENIEZe względu na rozpuszczalny błonnik beta-glukan, owies może poprawić wrażliwość na insulinę i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.
Płatki owsiane (owsianka) to nie tylko pyszne jedzenie śniadaniowe, ale także bardzo sycące (
Jedzenie sycących pokarmów może pomóc ci jeść mniej kalorii i schudnąć.
Opóźniając czas, w którym żołądek opróżnia się z jedzenia, beta-glukan w płatkach owsianych może zwiększyć uczucie pełności (
Beta-glukan może również promować uwalnianie peptydu YY (PYY), hormonu wytwarzanego w jelitach w odpowiedzi na jedzenie. Wykazano, że ten hormon sytości prowadzi do zmniejszenia spożycia kalorii i może zmniejszyć ryzyko otyłości (
STRESZCZENIEPłatki owsiane mogą pomóc Ci schudnąć, sprawiając, że poczujesz się bardziej pełny. Robi to poprzez spowolnienie opróżniania żołądka i zwiększenie produkcji hormonu sytości PYY.
To nie przypadek, że owies można znaleźć w wielu produktach do pielęgnacji skóry. Producenci tych produktów często etykietują drobno zmielony owies jako "koloidalne płatki owsiane".
FDA zatwierdziła koloidalne płatki owsiane jako substancję chroniącą skórę w 2003 roku. Ale w rzeczywistości owies ma długą historię stosowania w leczeniu swędzenia i podrażnień w różnych stanach skóry (
Na przykład produkty na bazie owsa mogą poprawić nieprzyjemne objawy egzemy (23).
Należy pamiętać, że korzyści pielęgnacyjne dotyczą tylko owsa nałożonego na skórę, a nie tych, które są spożywane.
STRESZCZENIEKoloidalne płatki owsiane (drobno zmielony owies) są od dawna stosowane w leczeniu suchej i swędzącej skóry. Może pomóc złagodzić objawy różnych chorób skóry, w tym egzemy.
Astma jest najczęstszym przewlekłym stanem u dzieci (
Jest to zaburzenie zapalne dróg oddechowych - rurek, które przenoszą powietrze do i z płuc danej osoby.
Chociaż nie wszystkie dzieci mają te same objawy, wiele z nich doświadcza nawracającego kaszlu, świszczącego oddechu i duszności.
Starsze badania wskazują, że na przykład wczesne wprowadzenie owsa może faktycznie chronić dzieci przed rozwojem astmy (
Jedno z badań donosi, że karmienie niemowląt owsem przed ukończeniem 6 miesiąca życia wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem astmy u dzieci (
STRESZCZENIENiektóre badania sugerują, że owies może pomóc w zapobieganiu astmie u dzieci karmionych małymi niemowlętami.
Ludzie w każdym wieku i populacji doświadczają zaparć. Odnosi się to do rzadkich, nieregularnych wypróżnień, które są trudne do przejścia.
Zaparcia dotykają prawie 16 na 100 dorosłych i około 33 na 100 dorosłych w wieku 60 lat i starszych (
Badania wskazują, że otręby owsiane, bogata w błonnik zewnętrzna warstwa ziarna, może pomóc złagodzić zaparcia u osób starszych (
Jedno z badań wykazało, że samopoczucie poprawiło się u 30 starszych osób, które spożywały zupę lub deser zawierający otręby owsiane codziennie przez 12 tygodni (
Co więcej, 59% tych osób było w stanie przestać używać środków przeczyszczających po 3-miesięcznym badaniu, podczas gdy ogólne stosowanie środków przeczyszczających wzrosło o 8% w grupie kontrolnej.
Wykazano również, że otręby owsiane zmniejszają objawy żołądkowo-jelitowe i wspomagają trawienie u osób żyjących z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (32).
Jednakże, podczas gdy rozpuszczalne włókno w owsie jest ogólnie skuteczne przeciwko zaparciom, stwierdzono, że jest mniej skuteczne przeciwko zaparciom wywołanym opioidami, ponieważ nie wpływa na ruch okrężnicy, który leki mogą tłumić (33).
STRESZCZENIEBadania wskazują, że otręby owsiane mogą pomóc zmniejszyć zaparcia u osób starszych, znacznie zmniejszając potrzebę stosowania środków przeczyszczających.
Możesz cieszyć się owsem na kilka sposobów. Najpopularniejszym sposobem jest po prostu zjedzenie płatków owsianych (owsianki) na śniadanie.
Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić płatki owsiane:
Połącz składniki w garnku i zagotuj. Zmniejsz ogień do wrzenia i gotuj owies, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękki.
Aby płatki owsiane były smaczniejsze i jeszcze bardziej pożywne, możesz dodać cynamon, owoce, orzechy, nasiona i jogurt grecki.
Owies jest często również zawarty w wypiekach, musli, granoli i chlebie.
Chociaż owies jest naturalnie bezglutenowy, czasami jest zanieczyszczony glutenem. To dlatego, że mogą być zbierane i przetwarzane przy użyciu tego samego sprzętu, co inne ziarna zawierające gluten (33).
Jeśli masz celiakię lub wrażliwość na gluten, wybierz produkty owsiane, które są certyfikowane jako bezglutenowe.
STRESZCZENIEOwies może być świetnym dodatkiem do zdrowej diety. Można je jeść jako płatki owsiane (owsianka) na śniadanie, dodawać do wypieków i nie tylko.
Owies to niezwykle pożywny pokarm pełen ważnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ponadto mają wyższą zawartość błonnika i białka w porównaniu z innymi ziarnami.
Owies zawiera pewne unikalne składniki - w szczególności rozpuszczalny błonnik beta-glukan i przeciwutleniacze zwane avenanthramides.
Korzyści obejmują niższy poziom cukru we krwi i cholesterolu, ochronę przed podrażnieniami skóry i zmniejszone zaparcia.
Ponadto są bardzo sycące i mają wiele właściwości, które powinny uczynić z nich pokarm pomocny w odchudzaniu.
Pod koniec dnia owies należy do pokarmów o dużej zawartości składników odżywczych, które można jeść.
- Czy owies i płatki owsiane są bezglutenowe? Zaskakująca prawda
- Owies 101: Fakty żywieniowe i korzyści zdrowotne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz