sobota, 25 czerwca 2022

"Nieużyte buraki: Badanie pokazuje, że buraki mogą poprawić wyniki sportowe!"(video)

 Buraki są często używane do produkcji kwaśnej zupy zwanej barszczem lub sałatkami, ale warzywo korzeniowe może wkrótce zostać spożyte przez wielu sportowców. Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of South Australia (UniSA), buraki mogą naturalnie zwiększyć wyniki sportowe.

Zdjęcie: Nieużyte buraki: Badanie pokazuje, że buraki mogą poprawić wyniki sportowe

Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 118 badań z 25 krajów i ocenili wpływ na wydajność kilku produktów spożywczych uważanych za korzystne dla wydajności tlenowej. Wyniki pokazały, że buraki, winogrona, wiśnie i ekstrakt z kory sosny pomogły zwiększyć wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych poprzez poprawę dostępności tlenku azotu w organizmie.

Wysoki poziom azotanów w burakach, które, jak wykazano, poprawiają krążenie krwi i zwiększają dostarczanie tlenu i składników odżywczych do mięśni podczas ćwiczeń, pomogły sportowcom szybciej osiągnąć szczytową wydajność. Z drugiej strony polifenole w wiśniach, winogronach i ekstrakcie z kory sosny chroniły azotany przed degradacją, co pomogło zwiększyć wytrzymałość.

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami, które mogą pomóc zmniejszyć wpływ stresu oksydacyjnego. Związki te zapobiegają również lub odwracają uszkodzenia komórek spowodowane czynnikami starzenia, środowiskowymi i stylem życia.

Noah D'Unienville, główny badacz badania, powiedział, że wyniki badań dowodzą, że buraki i niektóre pokarmy są "naturalnymi wzmacniaczami wytrzymałości".

Niskokaloryczne warzywa, buraki są pełne niezbędnych witamin i minerałów.

Buraki zawierają trochę prawie wszystkich witamin i minerałów, których organizm potrzebuje, aby zachować zdrowie. 3,5-uncjowa (100-gramowa) porcja gotowanych buraków zawiera 44 kalorie, 0,2 grama tłuszczu, dwa gramy błonnika, 1,7 grama białka i 10 gramów węglowodanów.

Ta sama porcja zawiera również:

  • Kwas foliowy - 20 procent dziennej wartości (DV)
  • Mangan – 14 procent DV
  • Miedź – osiem procent DV
  • Potas – siedem procent DV
  • Magnez – sześć procent DV
  • Żelazo – cztery procent DV
  • Witamina B6 – cztery procent DV
  • Witamina C – cztery procent DV

Buraki są doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy, która odgrywa ważną rolę we wzroście, rozwoju i zdrowiu serca. Ponadto buraki są bogate w mangan, składnik odżywczy odgrywający rolę w funkcjach organizmu, takich jak tworzenie kości, metabolizm składników odżywczych i funkcjonowanie mózgu.

Buraki są również pełne miedzi, niezbędnego minerału potrzebnego do produkcji energii i syntezy niektórych neuroprzekaźników.

Buraki zawierają związki o działaniu ochronnym

D'Unienville wyjaśnił, że chociaż istnieje duże zainteresowanie pokarmami bogatymi w azotany i polifenole ze względu na ich potencjał do zwiększenia wydajności ćwiczeń, nie oznacza to, że zawieranie tych elementów automatycznie przełoży się na poprawę wydajności ćwiczeń.

Na przykład badanie UniSA wykazało, że buraki mogą zwiększyć wydajność, ale inne pokarmy pełne azotanów, takie jak czerwony szpinak, rabarbar i boćwina szwajcarska, nie oferowały podobnych korzyści. W tym samym czasie, podczas gdy winogrona, wiśnie i ekstrakt z kory sosny pomogły zwiększyć wyniki sportowców, inne pokarmy pełne polifenoli, takie jak czarna porzeczka, kakao, żeń-szeń i zielona herbata, nie.

Nie ma zbyt wielu danych na temat szpinaku, boćwiny szwajcarskiej i rabarbaru w porównaniu z burakami, ale D'Unienville powiedział, że możliwe jest, że te trzy warzywa nie wykazały korzyści z wydajności, mimo że były pełne azotanów, ponieważ są również niższe w polifenoli niż buraki. (Powiązane: Burak jest pełen przeciwutleniaczy zwalczających choroby, fitoskładników i niezbędnych składników odżywczych.)

Ochronny wpływ tych przeciwutleniaczy na tlenek azotu przekształcony z azotanu w burakach może mieć znaczenie, powiedział D'Unienville. Dodał, że w niektórych badaniach, w których azotany zostały usunięte z buraków, warzywo nadal miało niewielki wpływ na wydajność ćwiczeń.

Jon Buckley, współbadacz, powiedział, że pomimo korzyści płynących z żywności, takiej jak buraki, winogrona i wiśnie do ćwiczeń, ich efekty dyskryminują. Bardziej znaczące efekty zaobserwowano u sportowców, którzy byli mniej sprawni. Mężczyźni częściej korzystali z buraków, winogron i wiśni niż kobiety.

Jeśli chcesz poprawić swoje wyniki sportowe, Buckley zaleca regularne treningi i spożywanie soku z buraków.

Odwiedź Veggie.news, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych buraków i innych niesamowitych pożywienia.

Obejrzyj poniższy film, aby poznać 10 dobrych powodów, aby jeść więcej buraków.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...