piątek, 3 czerwca 2022

Badanie: "Ludzie, którzy piją kawę, mają mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci"(video)

 Wiele osób często zaczyna dzień od śniadania i filiżanki kawy (lub dwóch). Według badań opublikowanych w czasopiśmie Annals of Internal Medicine, osoby te mogą mieć mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci.

Zdjęcie: Badanie: Ludzie, którzy piją kawę, mają mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci

Według British Coffee Association, szacuje się, że każdego dnia w Wielkiej Brytanii spożywa się 98 milionów filiżanek kawy. Tymczasem National Coffee Association poinformowało, że w USA pije się aż 517 milionów filiżanek kawy dziennie.

Wcześniejsze badania sugerowały, że kawa może oferować pewne korzyści zdrowotne, a picie kawy wiąże się z niższym ryzykiem problemów zdrowotnych, takich jak przewlekłe choroby wątroby, niektóre nowotwory i demencja.

Spożycie kawy i ryzyko śmierci

W badaniu naukowcy z Chin odkryli, że ci, którzy spożywali umiarkowaną ilość kawy każdego dnia, niezależnie od tego, czy byli słodzeni cukrem, czy nie, mieli niższe ryzyko śmierci w okresie siedmiu lat w porównaniu z tymi, którzy tego nie robili.

Zespół badawczy zgłosił podobne wyniki dla osób, które piły kawę rozpuszczalną, mieloną i bezkofeinową.

Badanie opiera się na danych od ponad 171 000 uczestników brytyjskiego BioBanku, który zebrał informacje genetyczne, dotyczące stylu życia i zdrowia od co najmniej 500 000 osób od czasu jego rozpoczęcia w 2006 roku. Zebrane dane zawierały również szczegóły dotyczące nawyków ochotników związanych z piciem kawy.

Naukowcy przeanalizowali dane z aktów zgonu, aby śledzić ochotników przez medianę siedmiu lat od 2009 r., Podczas którego zmarło 3 177 osób.

Po uwzględnieniu czynników takich jak wiek, płeć, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, palenie tytoniu, poziom aktywności fizycznej, wskaźnik masy ciała (BMI) i dieta, naukowcy odkryli, że ochotnicy, którzy pili niesłodzoną kawę, mieli najniższe ryzyko śmierci w porównaniu z tymi, którzy nie pili kawy.

Największe zmniejszenie lub 29 procent niższe ryzyko zgonu zaobserwowano u osób, które spożywały od 2,5 do 4,5 filiżanki kawy dziennie.

Zmniejszenie ryzyka zgonu zaobserwowano również w przypadku kawy słodzonej cukrem, przynajmniej u osób, które spożywały od 1,5 do 3,5 filiżanki dziennie. Trend był mniej wyraźny wśród tych, którzy stosowali sztuczne słodziki.

W badaniu zapytano ochotników o picie kawy i inne nawyki tylko raz i opierało się na samodzielnym zgłaszaniu.

Większość ochotników, którzy używali cukru, dodała tylko łyżkę do napoju. Oznacza to, że nie jest pewne, czy wyniki utrzymałyby się w przypadku kaw specjalnych, które zwykle mają wysoką zawartość cukru.

Wnioski są dalekie od ostatecznych, ale umiarkowane picie kawy oferuje korzyści

Naveed Sattar, profesor medycyny metabolicznej na Uniwersytecie w Glasgow, który nie był zaangażowany w prace, powiedział, że "obserwacyjny charakter tego nowego badania oznacza, że wnioski te są dalekie od ostatecznych".

Sattar uważa, że może to być spowodowane tym, że osoby pijące kawę są na ogół bardziej zamożne i mają zdrowsze życie w porównaniu do osób niepijących. Według Sattara nie jest pewien, "czy te czynniki można przezwyciężyć w badaniach obserwacyjnych".

Radził ludziom, aby pili kawę lub herbatę bez cukru, zachowując jednocześnie zdrowe nawyki, takie jak przestrzeganie zdrowej diety, regularne ćwiczenia i utrzymywanie dobrych nawyków snu.

W towarzyszącym artykule redakcyjnym dr Christina Wee, zastępca redaktora naczelnego czasopisma, powiedziała, że wyniki nie są rozstrzygające. Przyznała jednak, że picie kawy, czy to niesłodzonej, czy ze skromną ilością cukru, "nie jest szkodliwe dla większości ludzi". (Powiązane: Badanie: Osoby pijące kawę mają wyższy poziom przeciwzapalnych bakterii jelitowych.)

Zdrowe sposoby na delektowanie się kawą

Kawa jest pełna niezbędnych składników odżywczych naturalnie występujących w ziarnach kawy.

Ośmiouncjowa (240 ml) filiżanka kawy zawiera:

  • Witamina B2 (ryboflawina) – 11 procent dziennej wartości (DV)
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 6 procent DV
  • Witamina B1 (tiamina) – 2 procent DV
  • Witamina B3 (niacyna) – 2 procent DV
  • Mangan – 3 procent DV
  • Potas – 3 procent DV
  • Magnez – 2 procent DV
  • Kwas foliowy – 1 procent DV
  • Fosfor – 1 procent DV

To może nie wydawać się dużo, ale jeśli pomnożysz to przez liczbę filiżanek, które pijesz dziennie, może to stanowić znaczną część dziennego spożycia składników odżywczych.

Ale tylko dlatego, że kawa jest zdrowa, nie oznacza to, że wszystkie napoje na bazie kawy są.

Oto kilka wskazówek, które sprawią, że Twoja codzienna filiżanka joe będzie zdrowa:

Odmierz mleko lub śmietankę, zanim wlejesz je do kawy

Kiedy dodasz zbyt dużo mleka lub śmietanki, twoja kawa stanie się mniej zdrowa.

Możesz temu zapobiec, odmierzając porcję kremu lub ulubionej śmietanki, aby uzyskać obraz. Jeśli wlejesz mleko lub śmietankę bezpośrednio do filiżanki, możesz użyć od dwóch do pięciu razy więcej, gdy potrzebujesz tylko jednej porcji.

Zmierz, ile cukru dodajesz

Najlepiej pić kawę niesłodzoną, aby ograniczyć spożycie cukru.

Ale jeśli nie możesz pić kawy bez odrobiny słodzika, zmierz, ile cukru dodajesz, aby zachować umiar. Nie używaj więcej niż jednej łyżeczki cukru.

Używaj naturalnych aromatów zamiast słodkich aromatów

Zamiast używać kupionych w sklepie słodkich aromatów ze sztucznymi składnikami i dodatkiem cukru, użyj prawdziwych składników, takich jak wanilia. Zamiast cukru można użyć odrobiny miodu lub syropu klonowego.

Użyj niskokalorycznego, naturalnego słodzika

Możesz słodzić kawę bez dodawania nadmiaru cukru i kalorii, używając niskokalorycznych naturalnych substancji słodzących, takich jak stewia lub owoce mnicha.

Chociaż wyniki badań są obiecujące, pamiętaj, aby pić kawę umiarkowanie i unikać używania zbyt dużej ilości cukru, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi związanymi ze spożywaniem kawy.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o siedmiu metodach parzenia kawy i ich zaletach.

Ten film pochodzi z kanału Natural Remedies na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...