czwartek, 23 czerwca 2022

Przepisy Prepper:" Jak zrobić smaczne masło gruszkowe"(video)

 Być może próbowałeś już masła jabłkowego, ale co z masłem gruszkowym? Możesz zrobić masło gruszkowe w domu, a ten pyszny koncentrat owocowy najlepiej podawać z piernikami lub nawet zwykłym chlebem. (h/t do PracticalSelfreliance.com)

Zdjęcie: Przepisy Prepper: Jak zrobić smaczne masło gruszkowe

Jeśli masz nadwyżkę gruszek, jak kiedyś jesienią, zrób masło gruszkowe, aby skoncentrować cały ten jesienny smak w garści słoików o wielkości 1/2 kufla lub kufla.

Istnieje wiele sposobów na zrobienie masła gruszkowego i możesz je spersonalizować, używając ulubionych przypraw i przypraw. Możesz dostosować przepis poniżej. Ponieważ gruszki są naturalnie słodkie, aromatyczne i kwaśne, musisz używać świeżych i wysokiej jakości gruszek.

Składniki masła gruszkowego

Pomimo mylącej nazwy, masło gruszkowe nie zawiera masła. Zamiast tego zawiera świeże gruszki i garść innych składników.

Możesz użyć dowolnej gruszki, ale najlepiej unikać azjatyckiej gruszki, ponieważ ma bardzo niską zawartość kwasu, co czyni ją nieodpowiednią do konserw.

Aby zrównoważyć cukier w przepisie na masło gruszkowe, potrzebujesz soku cytrusowego. Sok z cytryny dodaje cierpkiej kwasowości, a sok pomarańczowy lub skórka nadaje masłu gruszkowemu więcej ciepłego jesiennego smaku i jeszcze bardziej podkreśla słodycz.

Należy pamiętać, że sok cytrusowy jest używany tylko do dodania przyjemnego cierpkiego smaku, aby wydobyć smak gruszek. Nie jest to wymagane dla bezpieczeństwa konserw. (Powiązane: Przepisy prepper: Jak zrobić pyszne naleśniki żołędziowe.)

Masło gruszkowe jest dobre do konserw bez soku z cytryny, a cukier jest również opcjonalny. Alternatywnie możesz ugotować tylko gruszki, jeśli pasuje do Twojego gustu.

Oto niektóre z podstawowych składników często używanych do produkcji masła gruszkowego:

  • Gruszki
  • Cukier lub naturalne substancje słodzące, takie jak miód lub syrop klonowy. Używaj tylko niewielkich ilości.
  • Sok z cytryny, który wydobywa smak gruszek.
  • Ciepłe przyprawy, takie jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Są one opcjonalne.

Przepis na masło gruszkowe

Postępuj zgodnie z poniższym przepisem, aby zrobić masło gruszkowe do smarowania lub ciast.

Składniki na sześć słoików 1/2 pint lub trzy słoiki 1-pint:

  • 6 funtów. gruszki (około 18 do 24 średniej wielkości gruszek), umyte i obrane
  • 1-2 szklanki słodzika, takiego jak nektar z agawy, brązowy cukier, miód lub syrop klonowy
  • 3/4 szklanki płynu, takiego jak cydr jabłkowy, sok jabłkowy, czerwone wino lub woda
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • Przyprawy do smaku (jak cynamon, skórka cytrusowa lub wanilia)

Preparat:

  1. Przygotuj gruszki, ćwiartując je i wyrównując. Jeśli używasz młynka spożywczego lub sita, pomiń etap wiercenia.
  2. Gotuj gruszki i sok z cytryny w dużym, ciężkim garnku lub przykrytym holenderskim piekarniku na małym ogniu, aż owoce będą bardzo miękkie.
  3. Praca w partiach. Przeprowadź ugotowane gruszki przez młynek spożywczy, sito lub blender, aż puree będzie jednolicie gładkie.
  4. Wlej puree z gruszki z powrotem do garnka lub holenderskiego piekarnika. Dodaj do gruszek wybrany płyn, słodzik i przyprawy.
  5. Gotuj gruszki na średnim lub średnim ogniu. Mieszaj coraz częściej, aż będziesz mógł użyć szpatułki, która może podążać wzdłuż dna lub masło gruszkowe zachowuje swój kształt, gdy jest kopcowane w łyżeczkę.
  6. Usuń masło gruszkowe z ognia.
  7. Włóż gorące masło gruszkowe do przygotowanych słoików do konserw 1/2 kufla lub 1 kufla. Pozostaw 1/2 cala przestrzeni między masłem a spodem pokrywek.
  8. Wytrzyj brzegi słoika czystym ręcznikiem herbacianym i zabezpiecz dwuczęściowe pokrywki. Załaduj słoiki do przygotowanego puszki z gorącą wodą.
  9. Przetwarzaj słoiki przez 10 minut dla wysokości niższych niż 6000 stóp lub przez 15 minut, jeśli mieszkasz na wysokości większej niż 6000 stóp.
  10. Gdy wyłączy się timer, wyłącz puszkę. Pozwól słoikom usiąść w gorącej wodzie przez pięć minut przed ostrożnym wyjęciem za pomocą podnośnika słoików.
  11. Pozwól zawartości słoików ostygnąć do temperatury pokojowej przed sprawdzeniem szczelności każdej pokrywki. Wyjmij pierścienie z zamkniętych słoików.
  12. Przechowuj niezamknięte słoiki w lodówce i spożywaj masło gruszkowe w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
  13. Przechowywać zamknięte słoiki w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła przez okres do 18 miesięcy.

Jak używać masła gruszkowego

Oprócz delektowania się nim na deser, oto kilka sugestii, jak używać pysznego masła gruszkowego:

  • Podawaj z ciepłym piernikiem i bitą śmietaną.
  • Użyj go w ciasteczkach z dżemem lub odciskiem palca.
  • Rozłóż go na chlebie, kruszonkach lub angielskich babeczkach.
  • Użył go jako nadzienia między warstwami ciasta.
  • Dodaj odrobinę masła gruszkowego do twarogu, jogurtu lub gorących płatków zbożowych, takich jak płatki owsiane.
  • Rozgrzej masło gruszkowe, aby zrobić polewę do lodów waniliowych.
  • Użyj masła gruszkowego na głównych daniach wieprzowych lub kaczych.
  • Wymieszaj z dynią maślaną lub zupą marchewkową.

Następnym razem, gdy będziesz miał nadmiar gruszek z domowego ogrodu, zrób trochę masła gruszkowego.

Odwiedź NaturalNewsRecipes.com, aby uzyskać smaczniejsze i pożywne przepisy do wypróbowania w domu.

Obejrzyj poniższy film, który daje trzy powody, aby jeść więcej gruszek.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo|:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...