Być może próbowałeś już masła jabłkowego, ale co z masłem gruszkowym? Możesz zrobić masło gruszkowe w domu, a ten pyszny koncentrat owocowy najlepiej podawać z piernikami lub nawet zwykłym chlebem. (h/t do PracticalSelfreliance.com)
Jeśli masz nadwyżkę gruszek, jak kiedyś jesienią, zrób masło gruszkowe, aby skoncentrować cały ten jesienny smak w garści słoików o wielkości 1/2 kufla lub kufla.
Istnieje wiele sposobów na zrobienie masła gruszkowego i możesz je spersonalizować, używając ulubionych przypraw i przypraw. Możesz dostosować przepis poniżej. Ponieważ gruszki są naturalnie słodkie, aromatyczne i kwaśne, musisz używać świeżych i wysokiej jakości gruszek.
Składniki masła gruszkowego
Pomimo mylącej nazwy, masło gruszkowe nie zawiera masła. Zamiast tego zawiera świeże gruszki i garść innych składników.
Możesz użyć dowolnej gruszki, ale najlepiej unikać azjatyckiej gruszki, ponieważ ma bardzo niską zawartość kwasu, co czyni ją nieodpowiednią do konserw.
Aby zrównoważyć cukier w przepisie na masło gruszkowe, potrzebujesz soku cytrusowego. Sok z cytryny dodaje cierpkiej kwasowości, a sok pomarańczowy lub skórka nadaje masłu gruszkowemu więcej ciepłego jesiennego smaku i jeszcze bardziej podkreśla słodycz.
Należy pamiętać, że sok cytrusowy jest używany tylko do dodania przyjemnego cierpkiego smaku, aby wydobyć smak gruszek. Nie jest to wymagane dla bezpieczeństwa konserw. (Powiązane: Przepisy prepper: Jak zrobić pyszne naleśniki żołędziowe.)
Masło gruszkowe jest dobre do konserw bez soku z cytryny, a cukier jest również opcjonalny. Alternatywnie możesz ugotować tylko gruszki, jeśli pasuje do Twojego gustu.
Oto niektóre z podstawowych składników często używanych do produkcji masła gruszkowego:
- Gruszki
- Cukier lub naturalne substancje słodzące, takie jak miód lub syrop klonowy. Używaj tylko niewielkich ilości.
- Sok z cytryny, który wydobywa smak gruszek.
- Ciepłe przyprawy, takie jak cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Są one opcjonalne.
Przepis na masło gruszkowe
Postępuj zgodnie z poniższym przepisem, aby zrobić masło gruszkowe do smarowania lub ciast.
Składniki na sześć słoików 1/2 pint lub trzy słoiki 1-pint:
- 6 funtów. gruszki (około 18 do 24 średniej wielkości gruszek), umyte i obrane
- 1-2 szklanki słodzika, takiego jak nektar z agawy, brązowy cukier, miód lub syrop klonowy
- 3/4 szklanki płynu, takiego jak cydr jabłkowy, sok jabłkowy, czerwone wino lub woda
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- Przyprawy do smaku (jak cynamon, skórka cytrusowa lub wanilia)
Preparat:
- Przygotuj gruszki, ćwiartując je i wyrównując. Jeśli używasz młynka spożywczego lub sita, pomiń etap wiercenia.
- Gotuj gruszki i sok z cytryny w dużym, ciężkim garnku lub przykrytym holenderskim piekarniku na małym ogniu, aż owoce będą bardzo miękkie.
- Praca w partiach. Przeprowadź ugotowane gruszki przez młynek spożywczy, sito lub blender, aż puree będzie jednolicie gładkie.
- Wlej puree z gruszki z powrotem do garnka lub holenderskiego piekarnika. Dodaj do gruszek wybrany płyn, słodzik i przyprawy.
- Gotuj gruszki na średnim lub średnim ogniu. Mieszaj coraz częściej, aż będziesz mógł użyć szpatułki, która może podążać wzdłuż dna lub masło gruszkowe zachowuje swój kształt, gdy jest kopcowane w łyżeczkę.
- Usuń masło gruszkowe z ognia.
- Włóż gorące masło gruszkowe do przygotowanych słoików do konserw 1/2 kufla lub 1 kufla. Pozostaw 1/2 cala przestrzeni między masłem a spodem pokrywek.
- Wytrzyj brzegi słoika czystym ręcznikiem herbacianym i zabezpiecz dwuczęściowe pokrywki. Załaduj słoiki do przygotowanego puszki z gorącą wodą.
- Przetwarzaj słoiki przez 10 minut dla wysokości niższych niż 6000 stóp lub przez 15 minut, jeśli mieszkasz na wysokości większej niż 6000 stóp.
- Gdy wyłączy się timer, wyłącz puszkę. Pozwól słoikom usiąść w gorącej wodzie przez pięć minut przed ostrożnym wyjęciem za pomocą podnośnika słoików.
- Pozwól zawartości słoików ostygnąć do temperatury pokojowej przed sprawdzeniem szczelności każdej pokrywki. Wyjmij pierścienie z zamkniętych słoików.
- Przechowuj niezamknięte słoiki w lodówce i spożywaj masło gruszkowe w ciągu najbliższych dwóch tygodni.
- Przechowywać zamknięte słoiki w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła przez okres do 18 miesięcy.
Jak używać masła gruszkowego
Oprócz delektowania się nim na deser, oto kilka sugestii, jak używać pysznego masła gruszkowego:
- Podawaj z ciepłym piernikiem i bitą śmietaną.
- Użyj go w ciasteczkach z dżemem lub odciskiem palca.
- Rozłóż go na chlebie, kruszonkach lub angielskich babeczkach.
- Użył go jako nadzienia między warstwami ciasta.
- Dodaj odrobinę masła gruszkowego do twarogu, jogurtu lub gorących płatków zbożowych, takich jak płatki owsiane.
- Rozgrzej masło gruszkowe, aby zrobić polewę do lodów waniliowych.
- Użyj masła gruszkowego na głównych daniach wieprzowych lub kaczych.
- Wymieszaj z dynią maślaną lub zupą marchewkową.
Następnym razem, gdy będziesz miał nadmiar gruszek z domowego ogrodu, zrób trochę masła gruszkowego.
Odwiedź NaturalNewsRecipes.com, aby uzyskać smaczniejsze i pożywne przepisy do wypróbowania w domu.
Obejrzyj poniższy film, który daje trzy powody, aby jeść więcej gruszek.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo|:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz