Jako aromatyczna przyprawa, cynamon powinien być stosowany nie tylko do gorącej czekolady lub deserów. W rzeczywistości zrównoważona dieta, która zawiera cynamon w zdrowych potrawach, może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu.
Według badań cynamon był używany już w 2800 roku p.n.e. do namaszczania, balsamowania i leczenia dolegliwości trawiennych i oddechowych. Cynamon jest również stosowany w medycynie tradycyjnej w krajach takich jak Chiny, Indie i Iran.
We współczesnej medycynie cynamon jest stosowany jako środek przeciwutleniający, przeciwzapalny, przeciwlipemiczny, przeciwcukrzycowy, przeciwbakteryjny i przeciwnowotworowy.
Według National Institutes of Health, cynamon może być stosowany jako suplement diety na cukrzycę, problemy żołądkowo-jelitowe, zespół jelita drażliwego (IBS) i inne schorzenia.
Poniżej przedstawiono cztery główne korzyści zdrowotne cynamonu.
Cynamon zawiera korzystne przeciwutleniacze
Tłuste ryby i oliwa z oliwek są często związane z dietą śródziemnomorską, ale czy wiesz, że cynamon jest również podstawą tej zdrowej dla serca diety?
Cynamon ma niesamowite właściwości przeciwutleniające. Przyprawa może być korzystna, zwłaszcza jeśli stosujesz typową zachodnią dietę, która obejmuje wiele przetworzonych produktów spożywczych i nie zawiera przeciwutleniaczy, co prowadzi do wzrostu stanu zapalnego.
Ostatecznie, przewlekłe zapalenie może zwiększyć ryzyko rozwoju przewlekłych schorzeń.
Cynamon jest pełen antyoksydacyjnych polifenoli, które chronią tkanki przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Te przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu przewlekłemu zapaleniu.
Cynamon jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym
Cynamon może również działać jako środek przeciwzapalny.
W badaniu porównawczym opublikowanym w czasopiśmie Food and Function zbadano zarówno Cinnamomum zeylanicum (meksykański cynamon), jak i C. cassia (chiński cynamon) w celu zidentyfikowania zawartych w nich fitochemikaliów przeciwzapalnych.
Naukowcy poinformowali, że aldehyd e-cynamonowy i o-metoksycynaldehyd są jednymi z najsilniejszych związków bioaktywnych w gatunkach cynamonu. Dzięki tym związkom cynamon jest obiecującym sposobem leczenia stanów zapalnych związanych z wiekiem.
Cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi
Po zjedzeniu posiłku poziom cukru we krwi może szybko wzrosnąć, jeśli jesz pokarmy zawierające wiele węglowodanów. Te węglowodany są następnie przekształcane w cukier we krwi.
Nagłe wahania poziomu cukru we krwi są związane ze stresem oksydacyjnym i powodują stan zapalny, który może uszkodzić komórki. Wahania zwiększają również ryzyko chorób przewlekłych.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Diabetes Care naukowcy pracowali z 60 mężczyznami i kobietami z cukrzycą typu 2, aby dowiedzieć się, czy codzienne przyjmowanie cynamonu poprawi ich poziom trójglicerydów, glukozy we krwi, cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) i cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
Wyniki ujawniły, że trwałe efekty obserwowano po 40 dniach w zmniejszaniu średnich poziomów:
- Glukoza w surowicy na czczo (18 do 29 procent)
- Trójglicerydy (23 do 30 procent)
- Cholesterol LDL (od siedmiu do 27 procent)
- Cholesterol całkowity (12 do 26 procent)
Uczestnicy w trzech grupach przyjmowali jeden, trzy lub sześć gramów cynamonu podczas insulinoterapii. Dane wykazały, że wszystkie poziomy doświadczyły redukcji, która trwała dłużej niż 40 dni badania.
Naukowcy nie zaobserwowali żadnych zmian w poziomie cholesterolu HDL. Wyniki pokazują, że codzienne przyjmowanie cynamonu może pomóc zmniejszyć czynniki ryzyka związane z cukrzycą i chorobami sercowo-naczyniowymi. (Powiązane: Badanie: Związek cynamonu poprawia zdrowie metaboliczne i pomaga zwalczać otyłość.)
Cynamon pomaga obniżyć poziom cholesterolu
Ochotnicy zaangażowani w badanie Diabetes Care doświadczyli poprawy poziomu trójglicerydów i cholesterolu po zażyciu cynamonu.
Metaanaliza 13 kontrolowanych badań z 2017 r. wiązała również dzienne spożycie cynamonu ze znaczącym statystycznym obniżeniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu całkowitego.
Oba badania sugerują, że przyjmowanie co najmniej jednego grama (pół łyżeczki) cynamonu może być skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu w ciągu kilku tygodni.
Różne rodzaje cynamonu i jak stwierdzić, czy cynamon jest "prawdziwy"
Przez wieki korzenie, owoce, kwiaty i liście drzew cynamonowych były wykorzystywane w medycynie tradycyjnej i do gotowania. Jednak cynamon używany jako przyprawa pochodzi obecnie z kory różnych gatunków drzew cynamonowych.
Są to cztery popularne rodzaje cynamonu, które można dostać w sklepach spożywczych i sklepach ziołowych:
- Cassia cynamon lub chiński cynamon (C. aromaticum)
- Cynamon cejloński lub cynamon meksykański (C. zeylanicum)
- Cynamon indonezyjski (C. burmannii)
- Cynamon wietnamski (C. loureiroi)
Najczęstszy rodzaj cynamonu sprzedawanego w Ameryce Północnej różni się w zależności od źródła i może również zmieniać dostępność w zależności od lokalizacji i ceny.
Aby potwierdzić, czy produkt jest "prawdziwym" cynamonem, sprawdź nazwę naukową konkretnej odmiany cynamonu, której szukasz na liście składników na etykiecie żywieniowej. Jego nazwa zwyczajowa może być również wymieniona.
Cynamon cejloński jest droższy niż inne odmiany cynamonu, więc trudniej go znaleźć. Jeśli chcesz dostać cynamon cejloński, sprawdź w specjalistycznych sklepach z przyprawami. Bardziej przystępne cenowo odmiany, takie jak odmiana indonezyjska, są zwykle dostępne w większości supermarketów.
Uwagi przed użyciem cynamonu
Sam cynamon jest uważany za bezpieczny w użyciu, ale cynamon Cassia zawiera kumarynę, która może być toksyczna dla wątroby, jeśli jest przyjmowana w dużych ilościach.
Kumaryna jest naturalną substancją smakową występującą w wielu roślinach, takich jak zielona herbata. Zmielona kasja zawiera co najmniej siedem do 18 miligramów kumaryny na każdą łyżeczkę (2,6 grama).
Jeśli rozważasz skoncentrowane suplementy cynamonu, sprawdź, czy nie masz wrażliwości na kumarynę.
Włącz cynamon do zrównoważonej diety, aby obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak zrobić babeczki z białkiem jabłkowym.
Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz