sobota, 2 lipca 2022

"Miód Manuka zwalcza bakterie oporne na antybiotyki i wiele więcej"

 Stale pogarszający się problem patogenów opornych na antybiotyki – powód do poważnego niepokoju w środowisku medycznym – zmusza naukowców do pracy w nadgodzinach, aby znaleźć rozwiązania. Ale kilka badań budzi nadzieję, że miód Manuka może być kluczem do zwalczania MRSA i innych szczepów lekoopornych.

Zdjęcie: Miód Manuka zwalcza bakterie oporne na antybiotyki i wiele więcej

(Artykuł Karen Sanders opublikowany ponownie z NaturalHealth365.com)

W jednym z badań przeprowadzonych na Cardiff Metropolitan University i opublikowanym w 2012 roku w Microbiology, naukowcy zbliżyli się do zrozumienia mechanizmów, dzięki którym miód hamuje tworzenie się biofilmów - trudnych do leczenia społeczności bakterii - i pomaga usunąć przewlekłe rany.

Miód Manuka szybko obezwładnia bakterie wywołujące infekcje

Naukowcy odkryli, że miód Manuka produkowany w Nowej Zelandii i Australii ma zdolność atakowania pospolitej bakterii, Streptococcus pyogenes, często odpowiedzialnych za przewlekłe infekcje, a także niszczenie przeszczepów skóry. W rzeczywistości wystarczyły skromne stężenia miodu, aby zabić 85 procent biofilmów na szalce Petriego - w ciągu dwóch godzin.

S. pyogenes nie jest jedynym patogenem podatnym na miód - liczne badania wykazują, że miód Manuka jest przeciwwirusowy, przeciwgrzybiczy i aktywny przeciwko 80 różnym gatunkom bakterii, w tym E. coli, P. aeruginosa i opornemu na metycylinę gronkowcowi złociskiem lub MRSA. Zespół zauważył, że nie ma żadnych przypadków żadnego rodzaju bakterii odpornych na miód.

Zauważając, że miód jest zarówno tańszy, jak i bezpieczniejszy niż konwencjonalne leki, wezwali do jego stosowania jako terapii uzupełniającej w połączeniu z antybiotykami.

Miód Manuka nie tylko leczy infekcje bakteryjne – może przede wszystkim zapobiec ich rozwojowi

Naukowcy odkryli, że miód zakłóca interakcję między S. pyogenes a białkiem zwanym fibronektyną, które istnieje na powierzchni uszkodzonych komórek. Fibronektyna działa jako utrwalacz lub klej, umożliwiając bakteriom przyklejanie się do ran. Miód zakłóca wiązanie dwóch różnych rodzajów fibronektyny, znanych jako Sof i Sfbl.

Ale miód to nie tylko "kucyk z jedną sztuczką", jeśli chodzi o narzędzia do zwalczania infekcji i leczenia długotrwałych ran. Według badań przedstawionych w 2014 roku na 247. spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, miód wykorzystuje również nadtlenek wodoru, kwasowość i flawonoidy przeciwutleniające i polifenole - takie jak kwas kawowy, kwas p-kumarowy i kwas elagowy - do hamowania bakterii.

Ponadto wykorzystuje efekt osmotyczny, w którym jego wysoki procent cukru pobiera wodę z komórek bakteryjnych, odwadniając je, a następnie zabijając. Do tworzenia biofilmów bakterie wykorzystują system komunikacji zwany wykrywaniem kworum; przerywając ten system, miód działa jako zakłócacz sygnału, zapobiegając rozwojowi biofilmów.

Miód przyspiesza naprawę ran plus o wiele więcej

Oczywiście miód Manuka może być używany do czegoś więcej niż gojenia się ran. University of Maryland Medical Center donosi, że może być stosowany w celu złagodzenia zapalenia krtani, bólu gardła, zapalenia gardła i kaszlu. Miód był również stosowany w medycynie ludowej i ajurwedzie w celu promowania trawienia, łagodzenia zaparć i łagodzenia refluksu kwasowego.

Oczywiście nie należy używać miodu do leczenia schorzeń, chyba że pod kierunkiem zaufanego lekarza. Ale nie ma wątpliwości, że surowy miód jest bardzo skuteczny w promowaniu optymalnego zdrowia.

Przy wszystkich różnych markach i odmianach, skąd mam wiedzieć, który miód wybrać?

Eksperci ds. Zdrowia naturalnego wydają się zgadzać: najlepiej wybrać surowy, niefiltrowany miód organiczny, dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i online. Miód Manuka jest oczywiście uważany za królową zdrowych miodów i wart dodatkowego wydatku - ale lokalny, surowy miód może być równie skuteczny w wielu przypadkach.

Unikaj filtrowanego miodu "supermarketowego"; wiele z nich zawiera antybiotyki i (niespodzianka!) syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Ponadto pyłek pszczeli został usunięty. Z drugiej strony surowy, organiczny miód nadal zachowuje wszystkie witaminy, składniki odżywcze, przeciwutleniacze i pyłki.

Oprócz silnych właściwości zwalczających zarazki i wartości jako bezpiecznego i zaufanego środka domowego na drobne choroby, surowy miód jest pyszną alternatywą dla rafinowanego białego cukru. Podsumowując, zawsze szukaj "surowego" miodu - i kupuj tak lokalną odmianę, jak to tylko możliwe.

Czytaj więcej na: NaturalHealth365.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...