Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci zarówno mężczyzn, jak i kobiet w Stanach Zjednoczonych, pochłaniając ponad 610 000 istnień ludzkich rocznie.
Cukrzyca jest kolejnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, dotykającym obecnie 30,3 miliona Amerykanów. Według American Diabetes Association cukrzyca została wymieniona jako podstawowa lub przyczynowa przyczyna w ponad 330 000 zgonów w 2015 roku.
Na szczęście istnieją pożywienie, takie jak wiśnia, które mogą pomóc w walce z tymi chorobami. W jednym z przeglądów naukowych naukowcy poinformowali, że przeciwzapalne korzyści wiśni mogą pomóc w zapobieganiu stanom zagrażającym życiu, takim jak choroby serca i cukrzyca.
Profil odżywczy wiśni
Wiśnie to małe owoce pestkowe, których kolor waha się od żółtego do głębokiego czarniawo-czerwonego. Istnieją dwie główne kategorie: Tart i czereśnie lub Prunus cerasus L. i Prunus avium L., odpowiednio. Wszystkie odmiany wiśni są pełne składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.
Jedna filiżanka (154 gramy) słodkich, surowych, pestkowanych wiśni zawiera 97 kalorii, dwa gramy białka, 25 gramów węglowodanów i trzy gramy błonnika.
Ta sama porcja zawiera również:
- Witamina C – 18 procent dziennej wartości (DV)
- Potas – 10 procent DV
- Miedź – pięć procent DV
- Mangan – pięć procent DV
Oprócz tego wiśnie zawierają witaminy B i K, miedź, magnez, mangan i polifenole.
Według badań wiśnie mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ zawierają wysoki poziom antocyjanów i karotenoidów. Te naturalne pigmenty roślinne są odpowiedzialne za głęboki, żywy kolor wiśni. Mają również właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciw otyłości i przeciwcukrzycowe.
Wiśnie są również bogate w kwercetynę, flawonoid przeciwutleniający obecny w innych pożywieniu, takich jak jabłka, winogrona i cebula. Kwercetyna usuwa szkodliwe wolne rodniki, aby chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Wiśnie pomagają zmniejszyć produkcję cząsteczek zapalnych
Wiśnie są powszechnie stosowane w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu zapalenia stawów i dny moczanowej.
Już w 1950 roku naukowcy odkryli, że spożywanie wiśni może pomóc zmniejszyć objawy zapalenia stawów i spowodować większą mobilność w stawach. Badania wykazały również, że antocyjany w wiśniach hamują wytwarzanie zapalnych substancji chemicznych, takich jak COX1 i interleukina-18.
W badaniu USDA z 2013 roku opublikowanym w Journal of Nutrition naukowcy odkryli, że spożycie wiśni obniża markery stanu zapalnego i może pomóc zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów.
Inne badanie wykazało, że działanie przeciwzapalne soku wiśniowego może pomóc poprawić bolesność mięśni i przyspieszyć regenerację po energicznych ćwiczeniach. Zgodnie z ustaleniami, sportowcy, którym podano cierpki koncentrat soku wiśniowego, odzyskali siłę szybciej niż ci w grupie kontrolnej.
Wiśnie mogą zwalczać choroby zapalne
W przeglądzie z 2018 r. opublikowanym w czasopiśmie Nutrients naukowcy przeanalizowali 29 badań, w których testowano zarówno słodkie, jak i cierpkie odmiany wiśni w różnych formułach, takich jak świeże wiśnie, sproszkowane wiśnie, koncentraty wiśniowe i sok wiśniowy.
Okazało się, że spożywanie wiśni pomogło zmniejszyć znane markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Odkryli również, że wiśnie pomagają złagodzić ból mięśni wywołany wysiłkiem fizycznym, poprawić ból stawów i promować bardziej spokojny sen.
Ponadto wiśnie mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, szkodliwy cholesterol VLDL (bardzo niska gęstość) i trójglicerydy.
Odkrycia te pokazują, że regularne spożywanie wiśni może pomóc w promowaniu lepszego zdrowia serca i zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych.
Wiśnie chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi
Choroby sercowo-naczyniowe są często spowodowane spożywaniem zbyt wielu toksycznych tłuszczów i przetworzonych cukrów, obecnością zbyt wielu toksyn środowiskowych w organizmie, niedoborami żywieniowymi, brakiem przeciwutleniaczy i niewystarczającą ilością ćwiczeń.
Kilka badań klinicznych pokazuje, że diety wzbogacone wiśniami pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, cukru we krwi i insuliny. Jednocześnie pomagają zwiększyć poziom cholesterolu HDL, a także zdolność antyoksydacyjną krwi. Naukowcy odkryli, że system obrony przed wysokimi przeciwutleniaczami obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Badania pokazują również, że picie soku wiśniowego pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Stwierdzono również, że spożywanie wiśni zmniejsza białko C-reaktywne, marker stanu zapalnego często związany z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
W badaniu z 2006 roku przeprowadzonym przez Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka USDA na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, ochotnicy, którzy spożywali co najmniej 45 świeżych wiśni pestkowych codziennie przez cztery tygodnie, mieli 24-procentową redukcję białka C-reaktywnego, co wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Wiśnie pomagają zapobiegać powikłaniom cukrzycy
Wiele badań potwierdza przeciwcukrzycowe działanie spożycia wiśni.
Antocyjany w wiśniach mogą również pomóc w zapobieganiu cukrzycy poprzez zmniejszenie insulinooporności i nietolerancji glukozy przy jednoczesnym zwiększeniu wydzielania insuliny. Antocyjany robią to, spowalniając produkcję glukozy, zmniejszając produkcję glukozy z wątroby i zwiększając wychwyt cukru we krwi.
W badaniu kobiet z cukrzycą z 2008 roku opublikowanym w czasopiśmie Nutrition and Food Science, zespół badawczy poinformował, że spożywanie 40 ml cierpkiego soku wiśniowego dziennie przez sześć tygodni zmniejszyło HbA1C, miarę poziomu cukru we krwi w czasie.
W innym badaniu wyniki ujawniły, że 600 mg antocyjanów podawanych codziennie pacjentom z cukrzycą przez dwa miesiące miało działanie ochronne na naczynia krwionośne i pomogło zapobiec retinopatii, znanemu powikłaniu cukrzycy.
Wiśnie promują spokojny sen
Wiśnie mogą również pomóc poprawić jakość snu. W szczególności cierpkie wiśnie są jednym z najlepszych źródeł żywności melatoniny.
Melatonina lub "hormon snu" promuje spokojny sen i regularne rytmy okołodobowe. Jest to również silny przeciwutleniacz, który może pomóc zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne i poprawić zdrowie układu odpornościowego.
W jednym z badań wyniki wykazały, że 20 ochotników, którzy pili cierpki koncentrat soku wiśniowego przez siedem dni, doświadczyło znacznego wzrostu poziomu melatoniny, czasu snu i jakości snu w porównaniu z grupą, która spożywała placebo.
Wiśnie to naturalnie słodkie pożywienie, które jest bogate w korzystne związki. Włącz wiśnie do zrównoważonej diety, aby poprawić zdrowie serca i zwalczać choroby zapalne.
Obejrzyj poniższy film, aby poznać siedem korzyści zdrowotnych wiśni.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz