piątek, 1 lipca 2022

Badanie:" Wiśnie mogą pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i innymi chorobami zapalnymi" (video)

 Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci zarówno mężczyzn, jak i kobiet w Stanach Zjednoczonych, pochłaniając ponad 610 000 istnień ludzkich rocznie.

Zdjęcie: Badanie: Wiśnie mogą pomóc w walce z chorobami serca, cukrzycą i innymi chorobami zapalnymi

Cukrzyca jest kolejnym zagrożeniem dla zdrowia publicznego, dotykającym obecnie 30,3 miliona Amerykanów. Według American Diabetes Association cukrzyca została wymieniona jako podstawowa lub przyczynowa przyczyna w ponad 330 000 zgonów w 2015 roku.

Na szczęście istnieją pożywienie, takie jak wiśnia, które mogą pomóc w walce z tymi chorobami. W jednym z przeglądów naukowych naukowcy poinformowali, że przeciwzapalne korzyści wiśni mogą pomóc w zapobieganiu stanom zagrażającym życiu, takim jak choroby serca i cukrzyca.

Profil odżywczy wiśni

Wiśnie to małe owoce pestkowe, których kolor waha się od żółtego do głębokiego czarniawo-czerwonego. Istnieją dwie główne kategorie: Tart i czereśnie lub Prunus cerasus L. i Prunus avium L., odpowiednio. Wszystkie odmiany wiśni są pełne składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy i minerały.

Jedna filiżanka (154 gramy) słodkich, surowych, pestkowanych wiśni zawiera 97 kalorii, dwa gramy białka, 25 gramów węglowodanów i trzy gramy błonnika.

Ta sama porcja zawiera również:

  • Witamina C – 18 procent dziennej wartości (DV)
  • Potas – 10 procent DV
  • Miedź – pięć procent DV
  • Mangan – pięć procent DV

 

Oprócz tego wiśnie zawierają witaminy B i K, miedź, magnez, mangan i polifenole.

Według badań wiśnie mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, ponieważ zawierają wysoki poziom antocyjanów i karotenoidów. Te naturalne pigmenty roślinne są odpowiedzialne za głęboki, żywy kolor wiśni. Mają również właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciw otyłości i przeciwcukrzycowe.

Wiśnie są również bogate w kwercetynę, flawonoid przeciwutleniający obecny w innych pożywieniu, takich jak jabłka, winogrona i cebula. Kwercetyna usuwa szkodliwe wolne rodniki, aby chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Wiśnie pomagają zmniejszyć produkcję cząsteczek zapalnych

Wiśnie są powszechnie stosowane w ajurwedzie i tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu zapalenia stawów i dny moczanowej.

Już w 1950 roku naukowcy odkryli, że spożywanie wiśni może pomóc zmniejszyć objawy zapalenia stawów i spowodować większą mobilność w stawach. Badania wykazały również, że antocyjany w wiśniach hamują wytwarzanie zapalnych substancji chemicznych, takich jak COX1 i interleukina-18.

W badaniu USDA z 2013 roku opublikowanym w Journal of Nutrition naukowcy odkryli, że spożycie wiśni obniża markery stanu zapalnego i może pomóc zmniejszyć ryzyko zapalenia stawów.

Inne badanie wykazało, że działanie przeciwzapalne soku wiśniowego może pomóc poprawić bolesność mięśni i przyspieszyć regenerację po energicznych ćwiczeniach. Zgodnie z ustaleniami, sportowcy, którym podano cierpki koncentrat soku wiśniowego, odzyskali siłę szybciej niż ci w grupie kontrolnej.

Wiśnie mogą zwalczać choroby zapalne

W przeglądzie z 2018 r. opublikowanym w czasopiśmie Nutrients naukowcy przeanalizowali 29 badań, w których testowano zarówno słodkie, jak i cierpkie odmiany wiśni w różnych formułach, takich jak świeże wiśnie, sproszkowane wiśnie, koncentraty wiśniowe i sok wiśniowy.

Okazało się, że spożywanie wiśni pomogło zmniejszyć znane markery stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego. Odkryli również, że wiśnie pomagają złagodzić ból mięśni wywołany wysiłkiem fizycznym, poprawić ból stawów i promować bardziej spokojny sen.

Ponadto wiśnie mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, szkodliwy cholesterol VLDL (bardzo niska gęstość) i trójglicerydy.

Odkrycia te pokazują, że regularne spożywanie wiśni może pomóc w promowaniu lepszego zdrowia serca i zwalczaniu chorób sercowo-naczyniowych.

Wiśnie chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi

Choroby sercowo-naczyniowe są często spowodowane spożywaniem zbyt wielu toksycznych tłuszczów i przetworzonych cukrów, obecnością zbyt wielu toksyn środowiskowych w organizmie, niedoborami żywieniowymi, brakiem przeciwutleniaczy i niewystarczającą ilością ćwiczeń.

Kilka badań klinicznych pokazuje, że diety wzbogacone wiśniami pomagają obniżyć poziom trójglicerydów, cukru we krwi i insuliny. Jednocześnie pomagają zwiększyć poziom cholesterolu HDL, a także zdolność antyoksydacyjną krwi. Naukowcy odkryli, że system obrony przed wysokimi przeciwutleniaczami obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Badania pokazują również, że picie soku wiśniowego pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Stwierdzono również, że spożywanie wiśni zmniejsza białko C-reaktywne, marker stanu zapalnego często związany z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

W badaniu z 2006 roku przeprowadzonym przez Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka USDA na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis, ochotnicy, którzy spożywali co najmniej 45 świeżych wiśni pestkowych codziennie przez cztery tygodnie, mieli 24-procentową redukcję białka C-reaktywnego, co wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Wiśnie pomagają zapobiegać powikłaniom cukrzycy

Wiele badań potwierdza przeciwcukrzycowe działanie spożycia wiśni.

Antocyjany w wiśniach mogą również pomóc w zapobieganiu cukrzycy poprzez zmniejszenie insulinooporności i nietolerancji glukozy przy jednoczesnym zwiększeniu wydzielania insuliny. Antocyjany robią to, spowalniając produkcję glukozy, zmniejszając produkcję glukozy z wątroby i zwiększając wychwyt cukru we krwi.

W badaniu kobiet z cukrzycą z 2008 roku opublikowanym w czasopiśmie Nutrition and Food Science, zespół badawczy poinformował, że spożywanie 40 ml cierpkiego soku wiśniowego dziennie przez sześć tygodni zmniejszyło HbA1C, miarę poziomu cukru we krwi w czasie.

W innym badaniu wyniki ujawniły, że 600 mg antocyjanów podawanych codziennie pacjentom z cukrzycą przez dwa miesiące miało działanie ochronne na naczynia krwionośne i pomogło zapobiec retinopatii, znanemu powikłaniu cukrzycy.

Wiśnie promują spokojny sen

Wiśnie mogą również pomóc poprawić jakość snu. W szczególności cierpkie wiśnie są jednym z najlepszych źródeł żywności melatoniny.

Melatonina lub "hormon snu" promuje spokojny sen i regularne rytmy okołodobowe. Jest to również silny przeciwutleniacz, który może pomóc zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne i poprawić zdrowie układu odpornościowego.

W jednym z badań wyniki wykazały, że 20 ochotników, którzy pili cierpki koncentrat soku wiśniowego przez siedem dni, doświadczyło znacznego wzrostu poziomu melatoniny, czasu snu i jakości snu w porównaniu z grupą, która spożywała placebo.

Wiśnie to naturalnie słodkie pożywienie, które jest bogate w korzystne związki. Włącz wiśnie do zrównoważonej diety, aby poprawić zdrowie serca i zwalczać choroby zapalne.

Obejrzyj poniższy film, aby poznać siedem korzyści zdrowotnych wiśni.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...