Rak jest często poważnym stanem zdrowia i nie każdy wraca do zdrowia nawet z lekami i różnymi metodami leczenia. Ale kobieta, która przez lata zmagała się ze szpiczakiem lub rakiem krwi, z powodzeniem wyzdrowiała ze swojego stanu za pomocą kurkumy, dobrze znanego pożywienia o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.
W 2018 roku 67-letnia Dieneke Ferguson z północnego Londynu była w stanie normalnie żyć dzięki kurkumie. Wcześniej polegała na wyczerpujących metodach leczenia raka, ale bezskutecznie.
Według lekarzy jej przypadek jest pierwszym odnotowanym przypadkiem, w którym pacjent wyzdrowiał za pomocą kurkumy i po zaprzestaniu stosowania konwencjonalnych metod leczenia.
Nawet po trzech rundach chemioterapii i czterech przeszczepach komórek macierzystych szpiczak Fergusona nadal szybko się rozprzestrzeniał. Ale po zażyciu ośmiu gramów kurkuminy dziennie, jednego z głównych związków w kurkumie, zauważyła poprawę swojego stanu.
Kobieta wraca do zdrowia po drugim nawrocie choroby nowotworowej
Rak krwi ma średnie przeżycie nieco ponad pięć lat i powodował u Fergusona nasilający się ból pleców. Doświadczyła już drugiego nawrotu.
Na szczęście jej stan ustabilizował się po tym, jak Ferguson odkrył kurkumę w Internecie w 2011 roku. Pokładała nadzieję w naturalnym lekarstwie z powodu nasilających się objawów.
Tabletki są drogie i kosztują 50 funtów (60,61 USD) przez dziesięć dni. Jednak kurkuma kuchenna zawiera tylko dwa procent kurkuminy, co uniemożliwia zjedzenie wystarczającej ilości, aby uzyskać taką samą dawkę.
Ferguson została po raz pierwszy zdiagnozowana w 2007 roku i nadal przyjmuje kurkuminę bez dalszego leczenia. W chwili pisania tego tekstu jej liczba komórek rakowych jest znikoma. (Powiązane: Potężne korzyści zdrowotne kurkuminy.)
"Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą, jest to pierwszy raport, w którym kurkumina wykazała obiektywną odpowiedź w postępującej chorobie przy braku konwencjonalnego leczenia" - napisali lekarze Fergusona z Barts Health NHS Trust w British Medical Journal Case Reports.
Zespół badawczy, kierowany przez dr Abbasa Zaidiego, wyjaśnił, że podczas gdy niektórzy pacjenci ze szpiczakiem przyjmowali suplementy diety wraz z konwencjonalnym leczeniem, tylko garstka "stosuje suplementację diety jako alternatywę dla standardowej terapii przeciw szpiczakowi".
Zaidi dodała, że Ferguson była wyjątkowym przypadkiem, ponieważ nawet bez dalszego leczenia szpiczaka jej stan ustabilizował się i pozostała stabilna przez ostatnie pięć lat z "dobrą jakością życia".
Od przełomu wieków ponad 50 badań przetestowało potencjalne korzyści zdrowotne kurkuminy. Ten pigment w kurkumie nadaje przyprawie wyjątkowy jasnożółty odcień.
Badania wykazały, że kurkuma może pomóc w zapobieganiu kilku nowotworom i innym problemom zdrowotnym, takim jak choroba Alzheimera, depresja i choroby serca. Wyniki badań sugerują również, że kurkuma może pomóc przyspieszyć powrót do zdrowia po operacji i skutecznie leczyć zapalenie stawów.
Jednakże, mimo że kurkuma jest powszechnie stosowana w medycynie wschodniej i była badana pod kątem jej działania przeciwzapalnego i antyseptycznego, kurkumina nie została jeszcze szeroko przepisana, ponieważ nigdy nie została przetestowana w badaniach na dużą skalę.
Lekarze chwalili "niezwykłą" aktywność biologiczną kurkuminy wraz z jej antyproliferacyjnym działaniem na różne komórki nowotworowe.
Profesor Jamie Cavenagh, jeden z autorów artykułu, powiedział, że kurkuma może nie działać u wszystkich pacjentów. Jednak wielu jego pacjentów przyjmuje kurkuminę na różnych etapach leczenia i nie odradza jej.
Cavenagh przyznał również, że przypadek Fergusona wykazuje najlepszą reakcję, jaką zaobserwował, nie pozostawiając wątpliwości, że kurkuma pomogła jej wyzdrowieć po przerwaniu wszystkich innych zabiegów.
Ferguson, który prowadzi Hidden Art, firmę non-profit pomagającą artystom w promowaniu ich prac, jest rozczarowany, że lekarze nie mogą polecić przyprawy. Ma nadzieję, że zostaną przeprowadzone dalsze badania nad korzyściami kurkumy i kurkuminy, aby pomóc innym ludziom takim jak ona, którzy prawie stracili nadzieję po tym, jak nie zauważyli poprawy po konwencjonalnym leczeniu.
"Mam nadzieję, że moja historia doprowadzi do tego, że więcej osób dowie się o niesamowitych korzyściach zdrowotnych kurkuminy" - podsumował Ferguson.
Szpiczak dotyka około 5 500 osób w Wielkiej Brytanii rocznie, zabijając prawie 3 000.
Kurkuma powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej
Kurkuma pochodzi z korzenia rośliny kurkumy, która jest spokrewniona z rodziną imbiru. Jest uprawiany w całej Azji i części Afryki.
Kurkuma jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, szczególnie w potrawach takich jak curry i musztarda.
W kurkumie znajduje się ponad 100 różnych związków. Kurkumina jest aktywnym składnikiem, który wytwarza większość niesamowitych korzyści zdrowotnych kurkumy.
Chroń się przed rakiem, mając zdrowe nawyki i włączając kurkumę, niesamowity superfood, do swojej regularnej diety.
Odwiedź Turmeric.news, aby uzyskać więcej informacji na temat tej niesamowitej przyprawy.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak zrobić mieloną kurkumę z korzeni kurkumy.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz