piątek, 15 lipca 2022

"Żerowanie 101: Wskazówki dotyczące żerowania grzybów" (video)

 Wiedza o tym, jak żerować na jadalne rośliny i grzyby, jest ważną umiejętnością dla każdego preppera, zwłaszcza jeśli chcesz wiedzieć, jak znaleźć więcej jedzenia dla swojej rodziny po SHTF.

Zdjęcie: Żerowanie 101: Wskazówki dotyczące żerowania grzybów

Ale jak każda inna umiejętność przygotowania, poszukiwanie grzybów wymaga przygotowania, takiego jak prowadzenie badań, aby przypadkowo nie pomylić trującego grzyba z jadalnym. (h/t do Survivopedia.com)

W Stanach Zjednoczonych odnotowuje się ponad 7000 rocznych przypadków narażenia na toksyczne grzyby.

Na szczęście liczba przypadków, które powodują poważne szkody lub okazują się śmiertelne, wynosi tylko mniej niż 40 osób rocznie. Aby uniknąć bycia częścią statystyk, ważne jest, aby dobrze trenować i przeprowadzać odpowiednie badania.

Dowiedz się o różnych rodzajach grzybów przed żerowaniem

Według danych grzyby zawierają więcej białka niż większość warzyw. Grzyby są również pełne różnych witamin. Dodatkowo grzyby są jedynym pokarmem niezwierzęcym, który zawiera witaminę D.

Naukowcy kontynuują również badania grzybów, aby dowiedzieć się więcej o ich zaletach i właściwościach przeciwnowotworowych, antyalergicznych, przeciwutleniających, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych.

Według International Journal of Microbiology w samej Ameryce Północnej istnieje od 5 000 do 10 000 gatunków grzybów. Jeśli jesteś początkującym, musisz się uczyć, abyś mógł dowiedzieć się, które z tych grzybów są bezpieczne do jedzenia.

Spośród 10 000 gatunków grzybów pochodzących z Ameryki Północnej, około 100 jest uważanych za jadalne i bezpieczne do spożycia przez ludzi.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak żerować na grzybach, zacznij od poznania jednego lub dwóch jadalnych gatunków grzybów każdego roku. Gdy już będziesz w stanie prawidłowo zidentyfikować te dwie odmiany, poszerz swoją wiedzę, poznając inny gatunek.

Narzędzia do żerowania grzybów

Nie musisz zaszaleć na drogich narzędziach, ale jeśli poważnie myślisz o żerowaniu na grzybach, będziesz potrzebował tych podstawowych narzędzi:

Ostry nóż

Możesz użyć zwykłego scyzoryka, ale najlepiej zainwestować w nóż do grzybów.

Za pomocą noża do żerowania grzybów można łatwo zbierać grzyby bez uszkadzania ich lub otoczenia. Używanie noża do grzybów jest ważne, jeśli chcesz odpowiedzialnie żerować i zachować grzyby w najlepszym stanie na miejscu.

Noże grzybowe wyglądają podobnie do scyzoryka pod względem wielkości i konstrukcji, ale ten pierwszy ma zakrzywione ostrze do przycinania, którego używasz do cięcia grzybów nad ziemią. To lepiej konserwuje grzyby i zapobiega rozrywaniu i innym uszkodzeniom, które mogą być spowodowane ich wykopaniem.

Używanie noża grzybowego zapobiega również przypadkowemu uszkodzeniu pobliskich roślin podczas żerowania.

Mała kielnia ogrodnicza

Możesz użyć małej pacy ogrodniczej, aby łatwo usunąć grzyby, gdy ich cięcie nie jest wystarczające lub praktyczne. Zamiast rozrywać grzyba, kielnia przetnie korzenie, dzięki czemu można ją łatwo wyciągnąć z ziemi.

Torby siatkowe

Używanie worków z siatki pozwoli na rozproszenie zarodników grzybów, owadów, brudu i innych zanieczyszczeń podczas chodzenia.

Dobry aparat

Aparat, taki jak ten w telefonie, pomoże Ci robić zdjęcia, które możesz publikować w niektórych aplikacjach, takich jak iNaturalist lub w mediach społecznościowych, tak wiele osób i różnych ekspertów może zaoferować wkład w odkryte grzyby.

Możesz także dołączyć do grup w mediach społecznościowych poświęconych zbieraczom, więc jeśli masz pytania dotyczące konkretnego grzyba, możesz po prostu opublikować zdjęcie, które doświadczeni zbieracze mogą wykorzystać, aby pomóc Ci zidentyfikować grzyba.

Robiąc zdjęcia grzybów, weź je z góry, spod części czapki grzyba i weź jedną z łodyg. Niektóre gatunki można odróżnić obecnością porów, skrzeli lub innych struktur zarodników, które będą widoczne na zdjęciach.

Jedna lub dwie ilustrowane prowadnice terenowe

Najlepiej jest uzyskać ilustrowane przewodniki terenowe, aby móc porównać swoje wyniki i uniknąć błędów.

Nic nie przebije doświadczenia z pierwszej ręki, więc najlepiej dołączyć do lokalnego klubu grzybowego. Bez względu na to, ile książek przeczytasz, dowiesz się więcej po znalezieniu i zobaczeniu grzyba w ich naturalnym środowisku wraz z wieloma innymi, którzy wiedzą, jak żerować na grzybach.

Kluby te często organizują i przeprowadzają wypady, podczas których członkowie mogą nauczyć się, jak osobiście znaleźć i zidentyfikować różne rodzaje grzybów. Gdy dołączysz do grupy, zapytaj ekspertów zbieraczy o swoje odkrycia, aby dowiedzieć się więcej na ich temat.

Czy "polowanie" na grzyby jest legalne?

Legalność polowania na grzyby jest często dyskutowana, ale prawdopodobnie nie będzie to miało znaczenia, gdy SHTF. Musisz jednak przestrzegać lokalnych przepisów i uzyskać pozwolenia, które mogą być wymagane w niektórych stanach, gdy wszystko jest normalne.

Ogólnie rzecz biorąc, istnieje ograniczona ilość grzybów, które można zbierać na własny użytek z gruntów amerykańskiej służby leśnej. Możesz zbierać tylko jeden galon dziennie lub pięć galonów w sezonie.

Jeśli przekroczysz tę ilość lub jeśli planujesz zbierać grzyby, aby zarobić dodatkowe pieniądze, będziesz potrzebować pozwolenia. Pamiętaj, że zasady żerowania grzybów mogą się różnić, jeśli gatunek jest wymieniony jako zagrożony lub zagrożony i jeśli żerujesz na obszarach sklasyfikowanych jako specjalne lub chronione obszary biologiczne.

Ponadto zasady mogą się różnić od nieruchomości National Park Service do lasów państwowych lub parków stanowych. Podczas gdy żerowanie na gruntach publicznych może być mniej restrykcyjne w niektórych stanach, lepiej jest skontaktować się z zarządzaniem takimi gruntami, aby uniknąć problemów prawnych.

Grzyby, które możesz zbierać

Oto kilka wskazówek dotyczących żerowania na popularnych rodzajach grzybów.

Kurki


zdjecie z internetu

Rodzaj Cantharellus zawiera kilka gatunków grzybów rozmieszczonych w ameryce północnej. Kurki rosną z ziemi i nie są przymocowane do kłód ani drzew.

Kurki można znaleźć zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych latem i jesienią.

Kurki złote (Cantharellus cibarius) są jednym z najłatwiej rozpoznawalnych gatunków w rodzaju Cantharellus. Złota kurka ma żółty do żółto-pomarańczowego kolor i raczej owocowy aromat.

Eksperci preferują czarne kurki (Craterellus cornucopioides), ponieważ ich smak ma nuty czarnej trufli, szczególnie po wyschnięciu. (Powiązane: 5 grzybów leczniczych, które możesz uprawiać w swoim przydomowym ogrodzie lub żerować na swoim podwórku.)

Kurczak z lasu


zdjecie z internetu

Kurczak z lasu (Laetiporus sulphureus) jest świetny dla początkujących, ponieważ jego pomarańczowy i żółty kolor ułatwia zauważenie. Grzyb można znaleźć na kłodach lub stojących drzewach latem i jesienią.

Aby upewnić się, że masz odpowiedni grzyb, sprawdź jego spód. Kurczak z lasu ma pory zamiast skrzeli. Upewnij się, że zbierasz grzyby tylko z twardego drewna, ponieważ niektóre gatunki z rodzaju Laetiporus rosną na drzewach iglastych i są lekko toksyczne.

Kurczak z drewna ma unikalną konsystencję i może być stosowany jako substytut kurczaka, stąd nazwa. Często jest pokryty ciastem i smażony lub dodawany do zupy lub makaronu. Smak jest podobny do kurczaka.

Kura z lasu

Kura z lasu lub maitake nie jest spokrewniona z gatunkiem Laetiporus. Kura z lasu jest duża i ma płaty, które wychodzą z centralnego rdzenia.

Kurę z lasu można znaleźć późnym latem i jesienią na dębach, ponieważ często jest ona przywiązana do żywych dębów. Zarówno kura z lasu, jak i kurczak z lasu mają pory pod spodem zamiast skrzeli.

Górne mikstury maitake są faliste i brązowe, przypominające ogony kur, stąd nazwa.

Grzyby mają pikantny, ziemisty smak z łagodnym pieprznym wykończeniem. Możesz je smażyć lub piec.

Morele

zdjecie z internetu

Morele (rodzaj Morcella) są uważane za przysmak. Grzyby z rodzaju Morcella nazywane są prawdziwymi morelami. Niektóre gatunki pochodzą z Ameryki Północnej.

Morele mogą być czarne, żółte, białe lub szare. Można je znaleźć pod jabłoniami i jesionem, wiązami, jaworami i topolami tulipanowymi.

Prawdziwe morele mają subtelną konsystencję i smak, który jest często opisywany jako ziemisty, orzechowy i trochę drzewny. Niektórzy twierdzą, że ciemniejsze odmiany moreli mają łagodne dymne nuty.

Polując na morele, upewnij się, że wiesz, jak odróżnić prawdziwe morele od fałszywych moreli, które są toksycznymi sobowtórami. Dowiedz się o różnych cechach fałszywych moreli, abyś mógł dowiedzieć się, jak odróżnić je od prawdziwych moreli.

Chociaż możesz przeprowadzić własne badania, najlepiej jest dowiedzieć się o żerowaniu grzybów od doświadczonych zbieraczy w lokalnym klubie grzybowym, zwłaszcza jeśli planujesz zbierać i spożywać dzikie rośliny i grzyby.

Odwiedź GreenLivingNews.com, aby dowiedzieć się więcej o żerowaniu.

Obejrzyj poniższy film, aby uzyskać więcej wskazówek, jak żerować na grzyby maitake.

Ten film pochodzi z kanału Co się dzieje na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...