piątek, 12 sierpnia 2022

"Bezzbożowe, niskowęglowodanowe substytuty makaronu Użyj tych zdrowych alternatyw, aby zmniejszyć kalorie w swoich ulubionych daniach z makaronem"

 Czy czujesz się ciężko w jelitach po zjedzeniu makaronu? Czy masz wrażliwość na pszenicę? Czy przybierasz na wadze, jeśli jesz za dużo makaronu?

The common varieties of noodles are low in nutrients and high in calories. Thankfully, there are more healthy options. (Oleksandra Naumenko/Shutterstock)
Powszechne odmiany makaronu mają niską zawartość składników odżywczych i wysoką kaloryczność. Na szczęście istnieje więcej zdrowych opcji. (Oleksandra Naumenko/Shutterstock)

Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na co najmniej jedno z tych pytań, wiedz, że istnieje więcej opcji niż kiedykolwiek dla "makaronu", który ma niższą zawartość węglowodanów i kalorii niż tradycyjny makaron na bazie pszenicy lub bezglutenowy. Kluczem do automatycznej redukcji węglowodanów i kalorii jest porzucenie tych wytwarzanych z wysokowęglowodanowych ziaren i roślin strączkowych i zastąpienie bezzbożowych, bezpłciowych alternatyw wytwarzanych z warzyw nieskrobiowych.

Powody, dla których warto jeść substytuty makaronu

Niezależnie od tego, czy jest to spaghetti, fettuccini, penne czy makaron, biały makaron, który jest wykonany z rafinowanej mąki pszennej, jest wysokowęglowodanowym, wysokokalorycznym pokarmem. Innymi słowy, jest gęsty energetycznie. Makaron pełnoziarnisty, który jest wykonany głównie z mąki pełnoziarnistej i ma więcej błonnika, jest również wysokowęglowodanowym, wysokokalorycznym pokarmem. Natomiast warzywa nieskrobiowe mają dramatycznie niższą zawartość węglowodanów i kalorii. Porównaj ilość węglowodanów i kalorii w każdym z tych produktów spożywczych:

  • 1 szklanka białego makaronu: 43 gramy węglowodanów i 221 kalorii.
  • 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego: 48 gramów węglowodanów i 238 kalorii.
  • 1 szklanka makaronu z cukinii: 3,7 grama węglowodanów i 20 kalorii.

(Cukinia dostarcza również znacznie więcej pewnych mikroelementów, w tym witaminy A, witaminy C i potasu.)

Istnieje prawie całkowity brak badań nad tym, czy pełne ziarna są lepsze do utraty wagi niż brak ziaren i dużo warzyw. Warzywa chronią zdrowie i pomagają zapobiegać chorobom na wiele sposobów, ale spożycie warzyw w Stanach Zjednoczonych jest niskie. W 2019 r. tylko 1 na 10 dorosłych Amerykanów spełniał zalecenia dotyczące spożycia warzyw 2-3 filiżanek warzyw dziennie.

Raport Centers for Disease Control and Prevention stwierdza, że zastąpienie wysokokalorycznej żywności niskokaloryczną żywnością, taką jak owoce i warzywa, może być ważną częścią strategii kontroli wagi. Jednak wszystkie owoce i warzywa nie są sobie równe. W badaniu z 2015 r. naukowcy z Harvard School of Public Health odkryli, że podczas gdy spożywanie większej ilości owoców i warzyw ogólnie może sprzyjać utracie wagi, uczestnicy badania, którzy jedli więcej warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki, kukurydza i groch, mieli tendencję do przybierania na wadze. Ci, którzy jedli więcej owoców i warzyw nieskrobiowych - które mają wyższą zawartość błonnika i niższą zawartość węglowodanów - stracili na wadze.

Jak wyjaśniłem w mojej książce "Going Against the Grain", podstawową zasadą żywieniową dla kontrolowania lub utraty wagi jest spożywanie pokarmów zawierających więcej witamin i minerałów oraz mniej węglowodanów i kalorii. Jeśli zastąpisz produkty zbożowe warzywami nieskrobiowymi, znacznie i automatycznie zmniejszysz węglowodany i kalorie w swojej diecie, a wiele osób uznało to za skuteczny sposób na odchudzanie. Artykuł przeglądowy z 2019 r. i analiza badań pokazuje, że przyjęcie bezzbożowej, bogatej w warzywa diety paleolitycznej jest pozytywnie związane z utratą wagi. Wpływ jest znaczący na wagę, wskaźnik masy ciała i obwód talii.

Osoby z autoimmunologiczną celiakią lub niecelne nadwrażliwości na gluten muszą jeść dietę bezglutenową, aby nie odczuwać nieprzyjemnych objawów. Osoby z alergią na pszenicę muszą jeść dietę bez pszenicy. Jedzenie substytutów makaronu, które są wykonane z nieskrobiowych warzyw, jest doskonałym sposobem nie tylko na uniknięcie pokarmów, które powodują nieprzyjemne objawy, ale także na pomoc w kontrolowaniu lub odchudzaniu u osób z tymi schorzeniami.

Bezzbożowe substytuty makaronu

Poniższa lista nie obejmuje bezzbożowych lub bezglutenowych substytutów makaronu wytwarzanych ze skrobi, takich jak mąka z manioku lub mąka ryżowa, które są bogate w węglowodany i kalorie. Następujące substytuty o niższej zawartości węglowodanów są wytwarzane z warzyw nieskrobiowych, które dostarczają dużych ilości niezbędnych witamin i minerałów w stosunku do węglowodanów i kalorii, które dostarczają. Poszukaj poniższych produktów w sklepach z naturalną żywnością, wielu sklepach spożywczych i niektórych sieciach krajowych, takich jak Walmart.

Spiralizowany makaron warzywny

Spiralizowane odmiany warzyw są dostępne w sekcji produktów wielu sklepów spożywczych i sklepów z naturalną żywnością, a czasem w działach mrożonek. Makaron z cukinii jest najczęstszy i najłatwiejszy do znalezienia. Makaron kalarepy jest obecnie sprzedawany pod kilkoma markami. Wstępnie pokrojony makaron warzywny jest łatwy do przygotowania: wystarczy smażyć je w oleju przez kilka minut i doprawić w sezon.

Dla porównania wartości odżywczych, Cece's Veggie Co., marka dystrybuowana w kraju, oferuje:

  • Organiczna cukinia z makaronem z trzema gramami węglowodanów i jednym gramem błonnika na dwa gramy węglowodanów netto i tylko 10 kalorii na porcję;
  • Organiczny Makaron Butternut z dziewięcioma gramami węglowodanów i dwoma gramami błonnika na siedem gramów węglowodanów netto i 35 kalorii;
  • Organiczne buraki z makaronem z siedmioma gramami węglowodanów i dwoma gramami błonnika na pięć gramów węglowodanów netto i 35 kalorii - wciąż dramatycznie niższe niż węglowodany i kalorie w makaronie. Spirale orzechów maślanych zapewniają również 160 procent dziennej wartości witaminy A i 25 procent dziennej wartości witaminy C, a spirale buraczane są dobrym źródłem żelaza.
  • Cukinia Marinara i Cukinia Pesto Veggie Meals: zapewniają wszystko, co potrzebne do szybkiego przygotowania bogatych w witaminy, smacznych posiłków, które mają znacznie niższą zawartość węglowodanów i kalorii niż w typowych posiłkach w podróży.

Makaron warzywny Kalarepa od Trader Joe's ma 2,5 grama węglowodanów i 1,5 grama błonnika na jeden gram węglowodanów netto i 12,5 kalorii na jedną filiżankę porcji.

Spaghetti Squash

Jak sama nazwa wskazuje, squash spaghetti jest doskonałym substytutem spaghetti. Jednak przygotowanie warzyw od podstaw jest czasochłonne.

Firma oferuje wyłącznie rozwiązanie: pieczony i suszony w piekarniku organiczny squash spaghetti, który można przygotować przy niewielkim zamieszaniu w ułamku czasu. Po prostu zagotuj ten substytut makaronu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, spłucz i połącz z aromatycznym podgrzewanym sosem, takim jak sos spaghetti z klopsikami.

W przypadku zimnej sałatki z makaronem nie jest wymagane gotowanie. Wystarczy namoczyć makaron w dużej misce z wodą.

Opakowanie dostarcza makaron z jednego całego squasha spaghetti. Porcja jednej czwartej dyni lub pół szklanki ugotowanej zawiera sześć gramów węglowodanów i dwa gramy błonnika, co daje w sumie cztery gramy węglowodanów netto i tylko 30 kalorii.

Poszukaj tego produktu w sekcji makaronu w wewnętrznych przejściach supermarketów. Wyłącznie Spaghetti Squash jest stabilny na półce, więc możesz go przechowywać w spiżarni lub zabrać ze sobą podczas podróży.

Serca Palmy

Makaron Hearts of Palm jest sprzedawany jako Palmini przez O.A. Foods i inne marki, takie jak Trader Joe's. Wykonany jest z naturalnej rośliny znanej jako serce palmy, która jest cięta na kawałki w kształcie linguini lub inne popularne kształty makaronu.

Serca z makaronem palmowym, które mają neutralny smak, można wyjąć z opakowania, spłukać wodą i podgrzać tak, jak w przypadku sosu, który pragniesz. Jeśli wolisz bardziej miękki makaron, można je gotować, aż do uzyskania pożądanej tekstury.

Makaron dostarcza minerałów, takich jak potas i wapń. W zależności od użytej marki zawierają 3-4 gramy węglowodanów i 1-2 gramy błonnika, co stanowi mniej więcej dwa gramy węglowodanów netto i 15-20 kalorii na porcję. Poszukaj tych stabilnych na półce produktów w sekcji makaronów w sklepach spożywczych.

Makaron z wodorostów

Produkowane przez Sea Tangle Noodle Company, makaron z wodorostów jest połączeniem wodorostów warzywnych i alginianu sodu, soli sodowej ekstrahowanej z brązowych wodorostów. Pomimo tego, co można by pomyśleć o ich nazwie, makaron z wodorostów, który można znaleźć w chłodni w niektórych sieciach sklepów, ma nieryśny, całkowicie neutralny smak i odbiera smaki żywności, z którą są połączone. Są bogate w jod, który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia tarczycy i są prawie całkowicie wolne od węglowodanów i kalorii.

Są również łatwe w użyciu: wystarczy otworzyć torbę, odcedzić i dodać je w ostatniej chwili do zup lub frytek. Jeśli wolisz, aby makaron miał bardziej miękką konsystencję, umyj je w zimnej wodzie, a następnie zanurz je w dużej misce z wodą i soku z połowy cytryny przez 24 godziny w lodówce. Zakończ, wrzucając aromatyczny sos, taki jak pesto, i pozwól im siedzieć przez godzinę lub dwie w połączeniu z sosem.

Makaron Shirataki

Wykonane z korzenia rośliny konjac, która jest uprawiana w niektórych częściach Azji, makaron shirataki jest poręcznym produktem spożywczym dla wielu dietetyków, ponieważ są bardzo niskokaloryczne i niskowęglowodanowe, z odrobiną błonnika.

Zawierają glukomannan, rozpuszczalny błonnik, co oznacza, że włókno zamienia się w substancję podobną do żelu po zjedzeniu, pozostawiając uczucie sytości dłużej. Włókno może spowolnić tempo, w jakim organizm wchłania węglowodany, co może pomóc ludziom uniknąć skoków cukru we krwi, a błonnik może również działać jako prebiotyk, promując wzrost zdrowych bakterii w okrężnicy.

Makaron Shirataki składa się w rzeczywistości z około 3 procent błonnika i 97 procent wody, więc łatwo zrozumieć, dlaczego są niskokaloryczne. Jednak w przeciwieństwie do innych alternatyw makaronu, o których już wspomniano, makaron shirataki nie zawiera żadnych witamin ani minerałów, chyba że producent je doda. Dlatego ważne jest, aby połączyć je z pożywnym sosem.

Makaron Shirataki ma różne kształty, takie jak anielskie włosy i fettuccini. Są one dostępne na sucho lub w wodzie i można je znaleźć w sekcji makaronu lub w chłodni. Popularne marki znalezione w sklepach to Miracle Noodles Spaghetti, Skinny Pasta i House Foods Traditional Shirataki Noodles.

Aby użyć, postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi pakietu. W przypadku odmiany mokrej zwykle wiąże się to z ich opróżnieniem i dobrze spłukaniem świeżą wodą. Następnie przygotuj makaron, gotując go w wodzie przez kilka minut lub, w przypadku niektórych marek, krótko je smażąc.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...