Jeśli szukasz żywności leczniczej, która pomaga stymulować krążenie w całym ciele i poprawia zdrowie serca, rozważ cayenne. To pikantne pożywienie daje każdemu daniu miłego kopa, a także oferuje wiele korzyści zdrowotnych. (h/t do DeepRootsAtHome.com)
cayenne: pożywienie, które pomaga poprawić zdrowie serca
Aktywny główny składnik pieprzu cayenne, kapsaicyna, wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak:
- Poprawa przepływu krwi
- Obniżenie poziomu cholesterolu
- Redukcja stresu oksydacyjnego
- Regulacja ciśnienia krwi
- Spowolnienie lub zatrzymanie krwotoku
Wiele badań obejmowało korzyści lecznicze pieprzu cayenne i kapsaicyny, więc rozważ włączenie tego niesamowitego pożywienia do swoich potraw i regularnej diety.
Papryka cayenne i inne rodzaje ostrej papryki są pełne wielu składników odżywczych.
Jedna 45-gramowa ostra czerwona papryka chili zawiera 18 kalorii, 0,2 grama tłuszczu, 0,7 grama błonnika, 0,8 grama białka i 3,9 grama węglowodanów.
Ta sama porcja zawiera również:
- Witamina C – 72 procent dziennej wartości (DV)
- Prowitamina A – 48 procent DV
- Witamina B6 – 13 procent DV
- Witamina K – 5 procent DV
Papryczki chili, takie jak papryka cayenne, są pełne karotenoidów prowitaminy A i witaminy C.
Witamina A występuje w dwóch postaciach: prowitaminy A i wstępnie uformowanej witaminy A. Karotenoidy prowitaminy A znajdują się w pokarmach roślinnych, a wstępnie uformowana witamina A znajduje się w pokarmach zwierzęcych.
Karotenoidy prowitaminy A występujące w cayenne obejmują alfa karoten i beta karoten, które organizm może przekształcić w aktywną formę witaminy A.
Witamina A jest potrzebna do:
- Zdrowie kości
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego
- Wzrost i rozwój
- Rozmnażanie
- Widzenie
Ostra papryka, taka jak papryka cayenne, jest również pełna witaminy C. Tylko jedna 45-gramowa papryczka chili dostarcza 72 procent tego składnika odżywczego, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia odpornościowego.
Witamina C odgrywa również kluczową rolę w produkcji kolagenu, wchłanianiu żelaza i syntezie neuroprzekaźników.
Papryka cayenne dostarcza również składników odżywczych, takich jak witaminy B6 i K, magnez i potas.
Jak używać pieprzu cayenne, aby poprawić zdrowie serca
Przy prawidłowym stosowaniu cayenne może nawet pomóc w zatrzymaniu zawału serca.
Aby zrobić to lekarstwo, potrzebujesz pieprzu cayenne, który ma co najmniej 90 000 jednostek ciepła Scoville (SHU), aby móc zatrzymać atak serca. Jeśli cayenne ma co najmniej 90 000 SHU, a pacjent jest nadal przytomny, wymieszaj jedną łyżeczkę proszku cayenne w szklance ciepłej wody, aby uzyskać "herbatę cayenne". Pozwól pacjentowi wypić herbatę.
Jeśli dana osoba jest nieprzytomna, użyj nalewki cayenne lub ekstraktu, który wynosi co najmniej 90 000 SHU. Umieść kilka pełnych zakraplaczy pod językiem z pełną siłą.
Ciepła herbata cayenne działa szybciej niż tabletki, kapsułki lub zimna herbata, ponieważ ciepła herbata otwiera strukturę komórkową, dzięki czemu przyjmuje cayenne znacznie szybciej. Cayenne następnie trafia bezpośrednio do serca, przez układ tętniczy i karmi go "potężnym pokarmem".
cayenne może również zapobiegać udarom i szybko łagodzi ból dławicy piersiowej, przywracając przepływ krwi do serca. (Powiązane: Prepper medicine: Zwalczaj oporność na antybiotyki za pomocą tych ziół leczniczych.)
Cayenne do zapobiegania i konserwacji
cayenne jest bardzo ostry, więc musisz z czasem zbudować tolerancję na przyprawy. Zacznij od jednej do dwóch kropli nalewki, a następnie powoli zwiększaj dawkę, budując tolerancję.
Alternatywnie możesz wymieszać proszek z jedzeniem i pić herbatę cayenne.
Jak zrobić nalewkę cayenne
Wykonaj poniższe czynności, aby zrobić nalewkę cayenne w domu:
Składniki:
- Papryka cayenne, świeża, suszona lub sproszkowana
- Wódka
- Słoik z pokrywką
Kroki:
- Umieść paprykę cayenne w słoiku. Jeśli używasz świeżej papryki, napełnij słoik. Jeśli używasz suszonej papryki, napełnij słoik do połowy. Dodaj dwie łyżki stołowe, jeśli używasz pieprzu cayenne w proszku.
- Wlej wódkę na paprykę na wierzch słoika, ale pozostaw dwa cale przestrzeni nad głową. Przykryj słoik pokrywką.
- Przechowuj słoik w ciemnej, chłodnej szafce przez cztery do sześciu tygodni. Potrząśnij słoikiem codziennie lub co najmniej raz w tygodniu.
- Po czterech do sześciu tygodniach odcedź paprykę z płynu.
- Butelkuj płyn i przechowuj go w szafce.
Użyj silnej papryki cayenne lub proszku cayenne, który ma co najmniej 90 000 SHU na nalewkę, abyś mógł użyć mniej kropli. Jest to ważne, ponieważ może nie być możliwe nakłonienie osoby w trakcie udaru lub zawału serca do wypicia pełnej filiżanki herbaty cayenne.
Wskazówki dotyczące dawkowania pieprzu cayenne
Jeśli nie masz pewności, od czego zacząć dawkowanie, zrób nalewkę między 35 000 a 100 000 SHU i dodaj kilka kropli do szklanki wody dwa do trzech razy dziennie. Jeśli czujesz pieczenie lub niestrawność podczas picia herbaty cayenne, weź ją z jedzeniem jako bufor.
Gdy przyzwyczaisz się do picia herbaty cayenne, możesz również spróbować uprawiać paprykę w swoim przydomowym ogrodzie, aby zrobić nalewkę ze świeżej papryki cayenne.
Pikantność papryki mierzy się w jednostkach ciepła Scoville 'a (SHU). Jeśli nie masz papryki cayenne, możesz użyć dowolnej ostrej papryki z jednostką grzewczą Scoville od 40 000 do 100 000 SHU, aby czerpać podobne korzyści zdrowotne.
Dla porównania, papryka Habanero w większości sklepów spożywczych wynosi od 200 000 do 350 000 SHU.
Zauważ, że większość kulinarnych papryk cayenne sprzedawanych w sklepach to tylko około 35 000 SHU. Chociaż nie jest to wystarczająco silne, aby uzyskać najlepsze wyniki w przypadku urazów, łagodzenia bólu lub chorób serca i udaru mózgu, jest idealny do codziennego stosowania, aby zapobiec problemom zdrowotnym i promować witalność.
Eksperci ds. Zdrowia uważają, że stosowanie pieprzu cayenne w kuchni azjatyckiej, włoskiej i meksykańskiej spowodowało, że kraje te mają mniejszą częstość występowania chorób serca.
Uwagi przed zażyciem pieprzu cayenne
Jeśli masz zamiar poddać się operacji, przestań przyjmować cayenne co najmniej siedem dni przed operacją ze względu na jego właściwości rozrzedzające krew.
Jeśli jesteś uczulony na lateks, awokado, banany, kasztany lub kiwi, możesz być również uczulony na cayenne.
Jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew, unikaj cayenne i innych papryk z wysokim poziomem papryki, ponieważ zwiększają one ryzyko pęknięcia naczyń krwionośnych. Może to powodować niekontrolowany krwotok.
Jeśli doznałeś zawału serca lub udaru mózgu, unikaj spożywania dużych ilości cayenne, ponieważ zwiększa to ryzyko wystąpienia urazu zwanego reperfuzją. Kiedy dopływ krwi jest odcięty od tkanek wystarczająco długo, może dojść do śmierci tkanki z powodu braku tlenu.
Po przywróceniu dopływu krwi prowadzi to do stanu zapalnego i zniszczenia tkanek z powodu uszkodzeń oksydacyjnych spowodowanych wzrostem krwi i tlenu z powrotem do tkanek. Chociaż nie zostało to udowodnione, teoretycznie szkody spowodowane urazami reperfuzyjnymi można zwiększyć poprzez zwiększenie przepływu krwi do martwych tkanek.
Odwiedź Superfoods.news, aby uzyskać więcej artykułów na temat niesamowitych pożywienia i ich korzyści zdrowotnych.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych papryki cayenne.
Ten film pochodzi z kanału Groovy Bee na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo|:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz