środa, 2 listopada 2022

"Badania pokazują, że codzienne spożywanie suszonych śliwek może pomóc w zapobieganiu utracie masy kostnej"(video)

 Ludzie często jedzą suszone śliwki, aby poprawić swoje zdrowie trawienne, ale badanie opublikowane wAmerican Journal of Clinical Nutritionpokazuje, że spożywanie garści suszonych śliwek dziennie może również pomócw zapobieganiu utracie masy kostnej, gdy jesteś starszy.

Zdjęcie: Badanie pokazuje, że codzienne spożywanie suszonych śliwek może pomóc w zapobieganiu utracie masy kostnej

Naukowcy zPenn State Universitypoinformowali, że kobiety w wieku 60 lat, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie mniejszą utratę kości w biodrach w ciągu roku w porównaniu do tych, które nie jadły suszonych owoców. Sugeruje to, że suszone śliwki mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, który jest kluczowym czynnikiem utraty masy kostnej.

Starsze kobiety są bardziej narażone na osłabienie kości, ponieważmenopauzamoże podnieść poziom stanu zapalnego w organizmie. Co najmniej 20 procent kobiet w wieku powyżej 50 lat ma osteoporozę, stan, który powoduje słabe lub kruche kości. Natomiast tylko cztery procent mężczyzn w tym samym wieku rozwija wyniszczający stan.

Według danych co najmniej 44 miliony Amerykanów ma niską masę kostną. (Powiązane:Suszone śliwki są obiecujące w skutecznym zapobieganiu rakowi okrężnicy.)

Stwierdzono, że suszone śliwki zwiększają gęstość kości

Naukowcy zrekrutowali do badania 235 kobiet. Ochotniczki miały średni wiek 62 lat i przeszły już menopauzę.

Uczestnicy zostali podzieleni na trzy równe grupy:

  • Jedna grupa nie spożywała suszonych śliwek.
  • Inna grupa spożywała co najmniej 50 gramów (g) suszonych śliwek dziennie lub od czterech do sześciu sztuk dziennie.
  • Ostatnia grupa spożywała 100 gsuszonych śliwek lub od 10 do 12 sztuk dziennie.

Ochotnicy zjedli odmianę śliwki "Improved French", rodzaj La Petite D'Agen pochodzący z południowo-zachodniej Francji. Cała ich dieta zawierała suplementy wapnia i witaminy D3, które mogąrównież pomóc w zapobieganiu utracie masy kostnej.

Zespół badawczy wykorzystał skany do pomiaru gęstości kości w biodrze, szyi i oczodole biodrowym na początku badania, po sześciu miesiącach i po roku. Odkryli, że biodra niejedzących miały szacunkową utratę gęstości kości o 1,1 procent rok po rozpoczęciu badania.

Tymczasem gęstość kości tych, którzy spożywali od czterech do sześciu suszonych śliwek dziennie, ledwo się zmieniła.

Wynik był podobny dla grupy, która jadła więcej suszonych śliwek, ale naukowcy zauważyli, że każdy efekt ochronny może być maskowany ze względu na znacznie wyższy wskaźnik rezygnacji.

Badania krwi wykazały również, że kobiety, które spożywały suszone śliwki, miały znacznie niższy poziom stanu zapalnego niż te, które tego nie robiły. Nie było istotnej udokumentowanej różnicy w masie kostnej kręgosłupa lub oczodołu biodrowego między grupami rok po rozpoczęciu badania.

Naukowcy poinformowali również, że nie było znaczącej różnicy w ryzyku złamań szyjki kości udowej między trzema grupami.

Dr Mary Jane de Souza, kierownik badania i fizjoterapeuta wPenn State, powiedziała, że jedzenie od czterech do sześciu suszonych śliwek dziennie było "dobrze tolerowane".

"Biorąc pod uwagę, że w ciągu 12 miesięcy istniała wysoka zgodność i retencja przy dawce 50 g, proponujemy, aby dawka 50 g stanowiła cenną niefarmakologiczną strategię leczenia, którą można zastosować w celuzachowania gęstości masy kości biodrowej u kobiet po menopauziei prawdopodobnie zmniejszenia ryzyka złamania szyjki kości udowej" - podsumowali Souza i jej koledzy.

Podczas cyklu miesiączkowego hormon estrogen jest uwalniany, aby zagęścić wyściółkę macicy w ramach przygotowań do możliwości ciąży. Pomaga to również zmniejszyć stan zapalny, co zapewnia, że kobiety nie tracą gęstości kości.

Ale jajniki przestają wytwarzać estrogen po menopauzie, co prowadzi do wzrostu poziomu stanu zapalnego. Wpływa to na osteoklasty, komórki odpowiedzialne za budowę i utrzymanie kości, zwiększając ryzyko wystąpienia słabszych lub kruchych kości u kobiet.

Eksperci uważają, że suszone śliwki mogą pomóc w utrzymaniu gęstości kości, ponieważ suszone owoce zawierają polifenole przeciwutleniające, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć aktywność osteoklastów.

Suszone śliwki zawierają również magnez iwitaminę K, dwa składniki odżywcze, które są ważne dla utrzymania silnych, zdrowych kości.

Wskazówki dotyczące włączania suszonych śliwek do zrównoważonej diety

Oto kilka sugestii, jak dodać więcej suszonych śliwek do regularnej diety:

  • Jedz same suszone śliwki jako przekąskę.
  • Dodaj suszone śliwki do płatków owsianych na śniadanie.
  • Wymieszaj suszone śliwki z orzechami, innymi suszonymi owocami, takimi jakmorelei kawałkigorzkiej czekolady, aby uzyskać zdrową mieszankę szlaków.
  • Dodaj suszone śliwki do wypieków.
  • Zmiksuj suszone śliwki lub użyj soku z suszonych śliwek, aby przygotować pożywne napoje lub koktajle.
  • Puree suszy śliwki i jedz je jako "masło z suszonych śliwek" lub dżem.
  • Dodaj suszone śliwki do pikantnego gulaszu, aby uzyskać pyszny smak.

Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i codziennie jedz suszone śliwki, aby poprawić zdrowie kości i zapobiec utracie masy kostnej.

OdwiedźFruits.news,aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z jedzenia owoców organicznych.

Obejrzyj poniższy film, aby poznać11 sposobów na poprawę gęstości kości i ogólnego stanu zdrowia.

Ten film pochodzi zkanału Natural News naBrighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Badanie ujawnia, w jaki sposób witamina K pomaga zapobiegać i leczyć cukrzycę"(video)

  Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu i   Instytutu Badań Klinicznych   w   Montrealu   w Kanadzie odkryli obiecujący nowy sposób leczenia l...