Banany są podstawą dla ponad 400 milionów ludzi w wielu krajach tropikalnych i subtropikalnych i są niezbędne w dobrze zbilansowanej diecie, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Frontiers in Plant Science.
Oto kilka powodów, które sprawią, że będziesz jeść banany każdego dnia. (Powiązane: Banany nie są tylko dla małp - Odkryj 25 potężnych powodów, aby jeść [organiczne] banany.)
Banany są bogatym źródłem niezbędnych składników odżywczych
Dietetycy i dietetycy twierdzą, że głównym powodem jedzenia bananów jest to, że zawierają one tak dużo naturalnej energii bez żadnych skutków ubocznych nadmiernego spożycia węglowodanów, które można uzyskać z przetworzonej żywności.
Według USA Department of Agriculture (USDA), zwykły 100-gramowy banan dostarcza wody (74,91g), energii (89kcal), białka (1,09g), tłuszczu (0,33g), węglowodanów (22,84g), błonnika (2,6g), cukrów (12,23g), karotenu, choliny, kryptoksantyny, likopenu i luteiny + zeaksantyny.
Banany dostarczają również witaminy A, C (kwas askorbinowy), D (D2 + D3), E (alfa-tokoferol), K (filochinon) i witaminy z grupy B tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), pirydoksyna (B6), kwas foliowy, kwas foliowy (B9) i kobalamina (B12), a także minerały, w tym wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i.
Banany są potęgą antyoksydacyjną
Banany są dobrym źródłem naturalnych, silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki ze względu na zawartość galokatechin, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Food Chemistry.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Food Science & Nutrition wykazało, że skórka i miąższ owoców banana są bogate w cenne fitochemikalia, w tym aminy, karotenoidy, flawonoidy, karotenoidy, kwasy tłuszczowe, fitosterole, polifenole i polisacharydy.
Aminy (dopamina, noradrenalina, serotonina i tyramina) odgrywają istotną rolę w stabilizacji błony komórkowej, funkcjach odpornościowych i zapobieganiu chorobom przewlekłym, ponieważ uczestniczą w syntezie kwasów nukleinowych i białek, wynika z badań opublikowanych w Archives of Biochemistry and Biophysics.
Flawonoidy (kwercetyna, cyjanidyna) znajdujące się w bananach mają szereg korzyści leczniczych, w tym właściwości przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwwirusowe, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Molecules.
Karotenoidy obecne w bananach obejmują likopen, który zapewnia ochronę przed rakiem prostaty u mężczyzn oraz luteinę, która służy jako inhibitor zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Fitosterole (beta-sitosterol) w bananach pomagają kontrolować poziom cholesterolu we krwi - zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zawału serca lub udaru mózgu, wynika z badań opublikowanych w International Journal of Food Science and Technology.
Banany dostarczają potasu
Potas jest prawdopodobnie najbardziej znaną korzyścią, dlaczego powinieneś spożywać banany - ale nie wszystkie korzyści z potasu są znane.
Badanie prawie 25 000 brytyjskich mężczyzn i kobiet w wieku od 40 do 79 lat, opublikowane w Europen Heart Journal, wykazało, że zarówno mężczyźni, jak i kobiety z najwyższym spożyciem potasu byli mniej narażeni na problemy związane z sercem, niezależnie od spożycia soli.
Potas pomaga organizmowi wypłukać dodatkowy sód z moczu i łagodzi napięcie w ścianach naczyń krwionośnych.
Banany wspierają zdrowe jelita i dobrze funkcjonujący układ odpornościowy
Niedojrzałe, zielone banany są bogate w oporną skrobię i pektyny – związki, które działają jak prebiotyczne składniki odżywcze, które odżywiają przyjazne bakterie w układzie pokarmowym i pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
Ten owoc działa kojąco na jelita, dzięki wysokiej zawartości pektyny, rozpuszczalnego błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i normalizować czynność jelit. Wysoka zawartość błonnika w bananach pomaga również promować uczucie pełności i zmniejszać wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie Nutrients.
Zrób od jednego do dwóch bananów jako część swojej zbilansowanej diety, aby uzyskać wszystkie składniki odżywcze, których organizm potrzebuje każdego dnia.
Obejrzyj ten film, aby dowiedzieć się o oczyszczaniu mono, jedząc tylko banany przez tydzień.
Ten film pochodzi z kanału Dr. Kandace Silvola DC na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz