Wykrywanie zafałszowań za pomocą szybkiego testu (DART) pomaga zwiększyć świadomość w zakresie bezpieczeństwa żywności i kontroli jakości w całym łańcuchu dostaw żywności. Producenci żywności mogą oszukiwać konsumentów, stosując dodatki i wypełniacze w zwykłych produktach spożywczych i napojach. Słaba kontrola jakości lub naturalne procesy mogą prowadzić do niezamierzonego fałszowania zwykłych produktów spożywczych. Ponieważ koszty żywności i transportu rosną, producenci są bardziej skłonni do zmniejszania rozmiarów opakowań i używania wypełniaczy, aby ich produkty trafiały dalej na rynek. Wypełniacze mogą być używane do rozwadniania produktu lub obniżania jego wartości, czyniąc go niebezpiecznym dla konsumenta, zwłaszcza gdy w grę wchodzą alergeny lub metale ciężkie. Oto kilka prostych testów sprawdzających zafałszowanie żywności, napojów i przypraw.
Mleko może być rozcieńczone wodą lub zanieczyszczone skrobią lub detergentem
Aby sprawdzić wodę w mleku, umieść kroplę mleka na polerowanej skośnej powierzchni. Czyste mleko pozostanie na miejscu lub będzie płynąć powoli, pozostawiając za sobą biały ślad. Mleko zafałszowane wodą będzie płynąć natychmiast bez pozostawiania śladu.
Aby sprawdzić, czy w mleku nie ma detergentu, należy pobrać 5-10 ml próbki mleka z równą ilością wody i dokładnie wstrząsnąć zawartością. Jeśli mleko jest zafałszowane detergentem, tworzy gęstą pianę. Czyste mleko utworzy bardzo cienką warstwę pianki z powodu mieszania.
Aby wykryć skrobię w mleku, zagotuj 2-3 ml próbki mleka z 5 ml wody. Następnie ostudzić roztwór i dodać 2-3 krople nalewki jodu. Jeśli tworzy się niebieski kolor, obecna jest skrobia.
Oleje i tłuszcze są często zafałszowane
Aby sprawdzić, czy nie ma zafałszowanego oleju kokosowego, przygotuj próbkę w przezroczystej szklance i umieść szklankę w lodówce na 30 minut. Po schłodzeniu olej kokosowy zestala się. Jeśli obecne są inne oleje, pozostaną jako oddzielna warstwa.
Aby sprawdzić obecność tri-orto-krezylofosforanu (TOCP) w olejach kuchennych, przygotuj 2 ml próbki oleju, a następnie dodaj niewielką ilość stałego żółtego masła. Jeśli natychmiast tworzy się czerwony kolor, TOCP jest obecny w oleju.
Aby sprawdzić, czy ziemniaki są używane do rozwodnienia masła, przygotuj 2/3 łyżeczki ghee / masła w przezroczystej szklanej misce. Następnie dodaj <>-<> krople nalewki jodu. Jeśli tworzy się niebieski kolor, do rozrzedzenia masła użyto tłuczonych ziemniaków, słodkich ziemniaków i innych skrobi.
Miód, ziarna, kurkuma i inne przyprawy są często zafałszowane
Owady, słoma, nasiona, kamyk, kurz, ryjkowce i sierść gryzoni mogą zanieczyścić zwykłe ziarna. Aby sprawdzić, czy w ziarnach żywności znajdują się jakiekolwiek ciała obce, najpierw umieść niewielką ilość próbki na szklanej płytce. Zanieczyszczenia można wykryć wizualnie.
Aby wykryć obecność roztworów cukru w produktach miodowych, najpierw przygotuj przezroczystą szklankę wody. Następnie dodaj kroplę miodu do szklanki. Jeśli kropla miodu rozprasza się w wodzie, wskazuje to na obecność dodanego cukru.
Chromian ołowiu i sztuczne barwniki są często spotykane w produktach z kurkumy. Aby wykryć obecność chromianu ołowiu, zacznij od dodania niewielkiej ilości kurkumy w całości w przezroczystej szklance wody. Jeśli kurkuma jest czysta, nie pozostawi żadnego koloru. Zafałszowana kurkuma wydaje się być jasna i natychmiast pozostawia kolor w wodzie.
Inne typowe problemy, które można wykryć, to: trociny w sproszkowanych przyprawach, nasiona argemonu w nasionach gorczycy, proszek kredy w cukrze, nadmiar otrębów w mące pszennej, sztuczne barwniki w proszku chili, trociny w proszku chili, nasiona trawy w nasionach kminku, rodamina B w słodkich ziemniakach, kreda w soli zwykłej, kolba kukurydzy w szafranie, nasiona papai w czarnym pieprzu, sztuczny barwnik na zielonym groszku, glinie w proszku kawowym i żelaznych nadzieniach w liściach herbaty.
Aby uzyskać więcej informacji na ten temat, sprawdź Food.News.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz