czwartek, 7 września 2023

"Oto 10 korzyści z owoców kiwi, których nie możesz przegapić"(video)

 Dzięki jadeitowozielonemu miąższowi, maleńkim czarnym nasionom i naturalnie słodkiemu smakowi, skromny mały kiwi stanowi doskonały dodatek do zdrowej diety.

Kiwi, który jest powszechnie uprawiany w Nowej Zelandii, Kalifornii, Włoszech, Chile, Francji i Grecji, znany jest z bogactwa niezbędnych składników odżywczych, przeciwutleniaczy i innych korzystnych związków roślinnych. Dobrze udokumentowane korzyści zdrowotne tego superowocu są zdecydowanie czymś, czego nie można przegapić.


 (Powiązane: 8 Wspierane naukowo korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia kiwi.)

Wszystkie rodzaje owoców kiwi są bogate w składniki odżywcze

Kiwi jest doskonałym źródłem 20 witamin, w tym witamin A, B3 (niacyna), B9 (kwas foliowy), C (kwas askorbinowy), E i K oraz minerałów, takich jak miedź, magnez i potas.

Zawierają również szereg innych składników odżywczych, w szczególności istotne pod względem odżywczym poziomy błonnika pokarmowego, a także szeroką gamę przeciwutleniaczy, bioaktywnych enzymów i składników odżywczych, które zapewniają korzyści funkcjonalne i metaboliczne.

Chociaż tradycyjny kiwi ma zielony miąższ, istnieje kilka różnych rodzajów równie pysznych odmian kiwi, takich jak złoty kiwi, który ma żółty miąższ i jest słodszy niż zielona odmiana.

W przeciwieństwie do zielonego kiwi, możesz jeść złoty owoc kiwi tak samo jak jabłko. Jedzenie złotej skórki kiwi to świetny sposób na zwiększenie ilości błonnika otrzymywanego z owoców z dwóch do czterech gramów na porcję.

Kiwi może wspierać zdrowe funkcje odpornościowe

Kiwi jest znany z najwyższej zawartości witaminy C wśród powszechnie spożywanych owoców, dostarczając 290 procent dziennej wartości (DV) dla witaminy C na porcję.

Obecnie zalecana DV dla witaminy C dla dzieci w wieku 4 lat i starszych oraz dorosłych wynosi 60 miligramów (mg) niezależnie od płci, zgodnie z Institute of Medicine. Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, pomaga w produkcji kolagenu i gojeniu się ran oraz działa jako przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Kiwi może zwiększyć trawienie

Według badań opublikowanych w European Journal of Nutritionkiwi oferuje korzyści trawienne nie tylko zdrowym osobom, ale także osobom cierpiącym na zaparcia i inne zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym objawy zespołu jelita drażliwego.

Mówi się, że błonnik w owocach kiwi ma dużą zdolność zatrzymywania wody, co może pomóc poprawić konsystencję stolca i wspierać regularne wypróżnienia. Spożywanie bogatych w błonnik owoców kiwi może również powodować korzystne zmiany w składzie mikroflory jelitowej, co sprzyja produkcji korzystnych metabolitów. Ponadto badania pokazują, że dominujący enzym w owocach kiwi, aktynidyna, może wspierać zdrowe trawienie.

Kiwi może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Według przeglądu badań klinicznych i badań hodowli komórkowych, dodanie kiwi do zdrowej diety jest doskonałym sposobem na walkę lub zapobieganie rakowi, szczególnie rakowi jelita grubego. Dzieje się tak dlatego, że kiwi zawiera wiele aktywnych składników, które mają bezpośrednie i pośrednie działanie przeciwnowotworowe.

Badania sugerują, że bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe owoców kiwi polega na zmniejszeniu uszkodzeń oksydacyjnych DNA, w którym pośredniczy kwas askorbinowy (witamina C). Tymczasem pośrednie działanie przeciwnowotworowe kiwi można przypisać jego zdolności do poprawy trawienia i wspierania regularności jelit, co pomaga zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.

Kiwi ma właściwości kardioprotekcyjne

Badanie opublikowane w Advances in Food and Nutrition Research wykazało, że kiwi może pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym (CVD). W rzeczywistości badania pokazują, że spożywanie dwóch lub trzech owoców kiwi dziennie może pomóc zmniejszyć nadreaktywność płytek krwi i obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także ciśnienie krwi.

Nadreaktywność płytek krwi może zwiększać ryzyko chorób serca, ponieważ płytki krwi mogą przyklejać się do ścian naczyń krwionośnych i przyczyniać się do gromadzenia się płytki nazębnej – stanu znanego jako miażdżyca. Oprócz CVD, nadreaktywność płytek krwi jest również związana z niedokrwistością sierpowatokrwinkową, zapaleniem jelit, reumatoidalnym zapaleniem stawów, cukrzycą, chorobą Alzheimera i rakiem.

Kiwi pomaga utrzymać mocne kości

Jeden owoc kiwi zawiera 31 procent dziennego zalecanego spożycia witaminy K, co pomaga poprawić gęstość mineralną kości. Utrzymanie optymalnej gęstości mineralnej kości jest ważne dla zapobiegania osteoporozie i chorobie zwyrodnieniowej stawów, szczególnie wśród osób starszych.

Kiwi może pomóc Ci zachować młodszy wygląd skóry

Kiwi zawiera duże ilości witaminy E, przeciwutleniacza, który może chronić skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniami ultrafioletowymi B ze słońca. Witamina E może również pomóc w zapobieganiu peroksydacji lipidów i sieciowaniu kolagenu - dwóm zdarzeniom, które zostały powiązane z przedwczesnym starzeniem się skóry.

Kiwi promuje dobrą jakość snu

Kiwi zawiera wiele użytecznych medycznie związków, z których niektóre mogą pomóc w zaburzeniach snu. Na przykład kiwi jest bogatym źródłem aminokwasu tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny. Serotonina jest substancją chemiczną mózgu, która wpływa na nastrój, funkcje poznawcze i sen, podczas gdy hormon melatonina odgrywa również rolę w cyklu snu i czuwania.

W badaniu opublikowanym w Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition tajwańscy naukowcy odkryli, że uczestnicy z zaburzeniami snu, którzy zjedli dwa owoce kiwi na godzinę przed snem, doświadczyli znacznej poprawy czasu snu i ogólnej jakości snu, co sugeruje, że kiwi ma silne właściwości promujące sen.

Kiwi może wspierać zdrowie oczu

Kiwi zawiera duże ilości dwóch karotenoidów, a mianowicie luteiny i zeaksantyny. Te przeciwutleniacze są obficie obecne w tkance oka i pomagają chronić oczy przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Badania pokazują, że luteina i zeaksantyna mogą również pomóc opóźnić postęp, a nawet zmniejszyć ryzyko przewlekłych chorób oczu.

Według dr Sherri Nordstrom Stastny i Julie Garden-Robinson z North Dakota State University, jedna filiżanka kiwi zawiera 220 mikrogramów luteiny i zeaksantyny, które mogą pomóc w odbudowie plamki żółtej i zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej związanemu z wiekiem.

Dodatkowo filiżanka pokrojonego kiwi zawiera 167 mg witaminy C, czyli dwa razy więcej niż można uzyskać z pomarańczy. Naukowcy zalecają spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C w celu utrzymania zdrowego wzroku, ponieważ witamina C i inne przeciwutleniacze pomagają naprawić uszkodzone komórki i promować wzrost nowych komórek.

Filiżanka kiwi może również dostarczyć około 20 procent zalecanego dziennego spożycia miedzi, co jest ważne dla utrzymania zdrowego układu nerwowego. Jest to ważne dla poprawy funkcji siatkówki, w której znajdują się nerwy, które przekształcają obrazy w impulsy elektryczne, które mózg może interpretować.

Kiwi może wspierać zdrową wagę

Kiwi jest niskokaloryczny, ale bogaty w błonnik pokarmowy i korzystne tłuszcze, dzięki czemu jest świetną przekąską dla osób, które chcą schudnąć. Wykazano, że diety bogate w błonnik z owoców i warzyw poprawiają zdrowie jelit i promują utratę wagi, sprawiając, że czujesz się dłużej pełny.

Kiwi to niesamowite pożywienie, które zapewnia mnóstwo niezbędnych składników odżywczych i korzyści zdrowotnych. Dowiedz się więcej o superowocach, takich jak kiwi na Fruits.news.

Obejrzyj poniższy film o niesamowitych korzyściach zdrowotnych kiwi.

Ten film pochodzi z kanału Groovy Bee na Brighteon.com.

Więcej powiązanych artykułów:

Kiwi wzmacnia funkcje odpornościowe.

Zmniejsz ryzyko chorób serca dzięki kiwi: badania.

Badania pokazują, że kiwi należą do najwyższych pod względem przeciwutleniaczy.

Kiwi pomaga kopnąć przeziębienie.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...