czwartek, 7 września 2023

"Chcesz naturalnie poprawić zdrowie swojego mózgu? Jedz więcej sfermentowanych, hodowanych potraw"

 Nowe badania z Irlandii potwierdziły, że sfermentowana i hodowana żywność jest dobra zarówno dla jelit, jak i mózgu.

Spożywanie pokarmów, które są żywe i kwitną dzięki pożytecznym bakteriom - kilka typowych przykładów to jogurt, kefir, kombucha i kimchi - może znacznie poprawić zdrowie psychiczne, podsumowuje przegląd, który został opublikowany w czasopiśmie Preventive Nutrition and Food Science.



Ze względu na sposób, w jaki pomagają modulować uwalnianie neuroprzekaźników, takich jak neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF), glutaminian, kwas gamma-aminomasłowy (GABA) i serotonina, sfermentowane i hodowane pokarmy wykazały skuteczność w poprawie zarówno uczenia się, jak i pamięci.

Kiszona kapusta, rodzaj sfermentowanej kapusty, zawiera aminokwas zwany choliną, który jest niezbędny do produkcji acetylocholiny, neuroprzekaźnika zaangażowanego w kontrolę mięśni, rytm dobowy i pamięć. Acetylocholina została również zidentyfikowana jako mająca silne działanie ochronne przeciwko chorobie Alzheimera.

Tryptofan jest kolejnym aminokwasem występującym w sfermentowanej żywności, której organizm potrzebuje do produkcji hormonu melatoniny, który reguluje cykle snu i czuwania organizmu. Tryptofan znajduje się w mleku - preferowane jest surowe mleko, ponieważ jest to żywy pokarm wypełniony pożytecznymi bakteriami - tuńczykiem i mięsem.

Tryptofan jest również ważnym prekursorem serotoniny, neuroprzekaźnika mózgu, który reguluje nastrój i inne funkcje. Wykazano, że spożywanie sfermentowanej żywności, która jest w nią bogata, poprawia zdrowie mózgu zarówno w perspektywie krótko-, jak i długoterminowej, pomagając poprawić nastrój przy jednoczesnym zmniejszeniu stresu.

(Powiązane: Jednym z rozgrzewających napojów fermentowanych, który jest naprawdę dobry dla ciebie, na który możesz chcieć spojrzeć, jest miso, odżywcza potęga tradycyjnej kuchni japońskiej.)

Cukier jest kluczem do prawidłowej fermentacji i hodowli, mimo że jest demonizowany

W swoim artykule naukowcy z APC Microbiome na University College Cork, a także z Teagasc, irlandzkiego Urzędu ds. Rozwoju Rolnictwa i Żywności, starali się określić, które sfermentowane i hodowane produkty spożywcze są najlepsze dla uzyskania tych korzyści.

Aby to zrobić, porównali dane dotyczące ponad 200 różnych sfermentowanych i hodowanych produktów spożywczych spożywanych na całym świecie. Wszystkie z nich różnią się znacznie składem metabolitów, o których wiadomo, że mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu.

Badanie jest nadal w toku, aby było jasne, ale było już kilka ważnych odkryć, o których warto wspomnieć, głównie to, że wszystkie sfermentowane i hodowane pokarmy pomagają wspierać zdrowie jelit i mózgu w potężny sposób.

"Spodziewałem się, że pojawi się tylko kilka sfermentowanych pokarmów, ale spośród 200 sfermentowanych pokarmów [przetestowanych], prawie wszystkie wykazały zdolność do wywierania pewnego rodzaju potencjału w celu poprawy zdrowia jelit i mózgu" - powiedział Ramya Balasubramanian, jeden z autorów badania.

"Fermentowane produkty na bazie cukru i fermentowane produkty na bazie warzyw są jak wygrana na loterii, jeśli chodzi o zdrowie jelit i mózgu."

O dziwo, a może nie, Balasubramanian i zespół odkryli, że produkty na bazie cukru mają kluczowe znaczenie dla produkcji najzdrowszych i najbardziej korzystnych metabolitów, pomimo faktu, że cukier jest w dużej mierze demonizowany jako "śmieciowe" jedzenie.

"Za wszystko, co widzimy na demonizowanych produktach na bazie cukru, sfermentowany cukier przyjmuje surowy substrat cukrowy i przekształca go w mnóstwo metabolitów, które mogą mieć korzystny wpływ na gospodarza" - wyjaśnił Balasubramanian.

"Tak więc, mimo że ma w sobie nazwę" cukier ", jeśli wykonasz końcowe badanie metabolomiczne, cukier zostanie wykorzystany przez społeczność drobnoustrojów obecną w żywności i zostanie przekształcony w te piękne metabolity, które są gotowe do wybrania przez nas do dalszych badań. "

Takie sfermentowane produkty na bazie cukru obejmują kombucha, która jest zwykle wytwarzana przy użyciu czarnej herbaty i cukru - cukier jest kluczem do tego, co fermentuje herbatę i czyni ją zdrowszą zarówno dla jelit, jak i mózgu.

Najnowsze informacje na temat zdrowego odżywiania i życia można znaleźć na stronie Natural.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:Chcesz naturalnie poprawić zdrowie swojego mózgu? Jedz więcej sfermentowanej, hodowanej żywności - NaturalNews.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...