poniedziałek, 18 września 2023

"Szukasz pikantnego rozwiązania na ból, jednocześnie wzmacniając serce i układ odpornościowy? Spróbuj pieprzu cayenne"

 Powszechny pikantny pieprz stosowany we wszystkich rodzajach kuchni etnicznej jest odżywczą potęgą, która, jak pokazuje nauka, może wzmocnić zarówno serce, jak i funkcje odpornościowe, jednocześnie łagodząc ból.



Ten pieprz jest znany jako cayenne (Capsicum annuum), członek rodziny roślin psiankowatych Solanacaea obok czerwonej papryki, chili w proszku i papryki.

 Cayenne jest częścią taryfy Ameryki Środkowej i Południowej od niepamiętnych czasów i do dziś jest ulubionym miejscem miłośników przypraw na całym świecie.

Cayenne zawiera wyjątkowo bioaktywny związek zwany kapsaicyną, który nadaje pieprzowi pikantny smak.

 Kapsaicyna wraz z innymi składnikami w cayenne są odpowiedzialne za potężny potencjał leczniczy pieprzu.

Jeśli chodzi o wspieranie zdrowia serca, cayenne jest stymulantem, środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i rozrzedzającym krew w jednym. 

Jest powszechnie przyjmowany w formie suplementu diety przez osoby chcące zwiększyć krążenie i wzmocnić swój układ sercowo-naczyniowy, w tym naczynia krwionośne i nerwy.

Cayenne jest bogaty w tak zwane salicylany, które są często stosowane w lekach przeznaczonych do leczenia bólu, gorączki i stanów zapalnych. 

Jednym z takich salicylanu jest aspiryna, która rozrzedza krew poprzez hamowanie agregacji płytek krwi i zmniejszanie krzepliwości krwi.

"Naturalne salicylany mają również działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe" - wyjaśnia jeden z raportów.

Składnik kapsaicyny cayenne odgrywa również rolę w zdrowiu serca, usuwając złogi lipidowe, które mogą się gromadzić i powodować zwężenie tętnic.

 Rozszerzając naczynia krwionośne i usuwając toksyny, kapsaicyna poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego w bezpieczny i skuteczny sposób, bez potrzeby stosowania leków wysokiego ryzyka.

Znany zielarz i naturopata dr John Christopher, założyciel School of Natural Healing, powstrzymuje ataki serca u swoich pacjentów, podając im pieprz cayenne. 

W swojej 35-letniej praktyce dr Christopher ani razu nie stracił pacjenta na atak serca, za co przypisuje cayenne.

(Powiązane: Dowiedz się więcej o tym, jak możesz pomóc powstrzymać epidemię niedoboru fitoskładników w Ameryce.)

Zanim uciekniesz się do leków na ból lub otyłość, być może najpierw spróbuj cayenne

Wykazano również, że kapsaicyna łagodzi ból nerwów, ból mięśni, bóle głowy i zapalenie stawów.

 Może również pomóc złagodzić swędzenie i łuszczycę, stan wyznaczony przez suchą i swędzącą skórę. A

W jednym badaniu z podwójnie ślepą próbą pacjenci, którzy przyjmowali kapsaicynę na migreny, doświadczyli poprawy w zakresie od 50 do 80 procent w porównaniu z placebo. 

Inne podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie wykazało to samo, gdy pacjenci przyjmujący donosowo kapsaicynę przez siedem dni zauważyli dramatyczną poprawę objawów migreny.

Pacjenci z zapaleniem stawów w innym badaniu doświadczyli dramatycznej poprawy po zastosowaniu miejscowego kremu kapsaicyny 0,025 procent na dotknięte bólem obszary ciała.

Cayenne został również pokazany w literaturze naukowej, aby wspierać zdrową utratę wagi.

 Jedno z podwójnie ślepych, randomizowanych, kontrolowanych placebo badań wykazało, że osoby z nadwagą i otyłością, które przyjmowały 6 mg kapsynoidu, związku cayenne, przez 12 tygodni, odnotowały znaczną utratę tłuszczu w jamie brzusznej - bez żadnych skutków ubocznych.

Jeśli szukasz bardziej odpornej odporności, papryka cayenne jest doskonałym wyborem, ponieważ jest bogata w witaminy i minerały, o których wiadomo, że korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Wśród nich są witamina C, witamina B6 i witamina A, a także cholina i różne karotenoidy, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, pigment, który nadaje papryce cayenne ich czerwony kolor.

I wreszcie, kapsaicyna została wielokrotnie wykazana, aby korzystnie wpływać na zdrowie jelit, a zwłaszcza wrzody żołądka. 

Liczne badania naukowe wykazały, że kapsaicyna hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego, jednocześnie stymulując wydzielanie alkaliów i śluzu oraz zwiększając przepływ krwi w błonie śluzowej żołądka.

"Każdego ranka robię 2 uncje octu jabłkowego Bragga i dodaję do niego pieprz cayenne, aby uzyskać ten miły zing" - napisał jeden z komentatorów, że codziennie bierze cayenne na wsparcie zdrowia.

Więcej powiązanych wiadomości o tym, jak naturalnie wspierać żywe zdrowie, można znaleźć na stronie Cures.news.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Badanie ujawnia, w jaki sposób witamina K pomaga zapobiegać i leczyć cukrzycę"(video)

  Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu i   Instytutu Badań Klinicznych   w   Montrealu   w Kanadzie odkryli obiecujący nowy sposób leczenia l...