Powszechny pikantny pieprz stosowany we wszystkich rodzajach kuchni etnicznej jest odżywczą potęgą, która, jak pokazuje nauka, może wzmocnić zarówno serce, jak i funkcje odpornościowe, jednocześnie łagodząc ból.
Ten pieprz jest znany jako cayenne (Capsicum annuum), członek rodziny roślin psiankowatych Solanacaea obok czerwonej papryki, chili w proszku i papryki.
Cayenne jest częścią taryfy Ameryki Środkowej i Południowej od niepamiętnych czasów i do dziś jest ulubionym miejscem miłośników przypraw na całym świecie.
Cayenne zawiera wyjątkowo bioaktywny związek zwany kapsaicyną, który nadaje pieprzowi pikantny smak.
Kapsaicyna wraz z innymi składnikami w cayenne są odpowiedzialne za potężny potencjał leczniczy pieprzu.
Jeśli chodzi o wspieranie zdrowia serca, cayenne jest stymulantem, środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne i rozrzedzającym krew w jednym.
Jest powszechnie przyjmowany w formie suplementu diety przez osoby chcące zwiększyć krążenie i wzmocnić swój układ sercowo-naczyniowy, w tym naczynia krwionośne i nerwy.
Cayenne jest bogaty w tak zwane salicylany, które są często stosowane w lekach przeznaczonych do leczenia bólu, gorączki i stanów zapalnych.
Jednym z takich salicylanu jest aspiryna, która rozrzedza krew poprzez hamowanie agregacji płytek krwi i zmniejszanie krzepliwości krwi.
"Naturalne salicylany mają również działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe" - wyjaśnia jeden z raportów.
Składnik kapsaicyny cayenne odgrywa również rolę w zdrowiu serca, usuwając złogi lipidowe, które mogą się gromadzić i powodować zwężenie tętnic.
Rozszerzając naczynia krwionośne i usuwając toksyny, kapsaicyna poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego w bezpieczny i skuteczny sposób, bez potrzeby stosowania leków wysokiego ryzyka.
Znany zielarz i naturopata dr John Christopher, założyciel School of Natural Healing, powstrzymuje ataki serca u swoich pacjentów, podając im pieprz cayenne.
W swojej 35-letniej praktyce dr Christopher ani razu nie stracił pacjenta na atak serca, za co przypisuje cayenne.
(Powiązane: Dowiedz się więcej o tym, jak możesz pomóc powstrzymać epidemię niedoboru fitoskładników w Ameryce.)
Zanim uciekniesz się do leków na ból lub otyłość, być może najpierw spróbuj cayenne
Wykazano również, że kapsaicyna łagodzi ból nerwów, ból mięśni, bóle głowy i zapalenie stawów.
Może również pomóc złagodzić swędzenie i łuszczycę, stan wyznaczony przez suchą i swędzącą skórę. A
W jednym badaniu z podwójnie ślepą próbą pacjenci, którzy przyjmowali kapsaicynę na migreny, doświadczyli poprawy w zakresie od 50 do 80 procent w porównaniu z placebo.
Inne podwójnie ślepe, kontrolowane placebo badanie wykazało to samo, gdy pacjenci przyjmujący donosowo kapsaicynę przez siedem dni zauważyli dramatyczną poprawę objawów migreny.
Pacjenci z zapaleniem stawów w innym badaniu doświadczyli dramatycznej poprawy po zastosowaniu miejscowego kremu kapsaicyny 0,025 procent na dotknięte bólem obszary ciała.
Cayenne został również pokazany w literaturze naukowej, aby wspierać zdrową utratę wagi.
Jedno z podwójnie ślepych, randomizowanych, kontrolowanych placebo badań wykazało, że osoby z nadwagą i otyłością, które przyjmowały 6 mg kapsynoidu, związku cayenne, przez 12 tygodni, odnotowały znaczną utratę tłuszczu w jamie brzusznej - bez żadnych skutków ubocznych.
Jeśli szukasz bardziej odpornej odporności, papryka cayenne jest doskonałym wyborem, ponieważ jest bogata w witaminy i minerały, o których wiadomo, że korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Wśród nich są witamina C, witamina B6 i witamina A, a także cholina i różne karotenoidy, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, pigment, który nadaje papryce cayenne ich czerwony kolor.
I wreszcie, kapsaicyna została wielokrotnie wykazana, aby korzystnie wpływać na zdrowie jelit, a zwłaszcza wrzody żołądka.
Liczne badania naukowe wykazały, że kapsaicyna hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego, jednocześnie stymulując wydzielanie alkaliów i śluzu oraz zwiększając przepływ krwi w błonie śluzowej żołądka.
"Każdego ranka robię 2 uncje octu jabłkowego Bragga i dodaję do niego pieprz cayenne, aby uzyskać ten miły zing" - napisał jeden z komentatorów, że codziennie bierze cayenne na wsparcie zdrowia.
Więcej powiązanych wiadomości o tym, jak naturalnie wspierać żywe zdrowie, można znaleźć na stronie Cures.news.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz