środa, 22 listopada 2023

"Cynamon jest pełen składników odżywczych, które mogą przynieść korzyści osobom z chorobami serca i cukrzycą"(video)

 Istnieją dziesiątki udowodnionych korzyści zdrowotnych po spożyciu wspaniałej przyprawy znanej jako cynamon.

Cynamon to starożytna przyprawa zbierana z gałęzi drzew z rodzaju Cinnamomum. Jest uprawiany na całym świecie, od południowej i kontynentalnej Azji Południowo-Wschodniej po Karaiby i Amerykę Południową.


Cynamon jest obecnie drugą najpopularniejszą przyprawą – po czarnym pieprzu – w Stanach Zjednoczonych i Europie. Jako przyprawa stosuje się go w postaci proszku lub w całości, jako kawałki kory. Od tysięcy lat ceniony jest za swoje właściwości lecznicze. (Powiązane: Zwiększ spożycie przeciwutleniaczy dzięki cynamonowi, wszechstronnej przyprawie o słodkim i ciepłym profilu smakowym.)

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych nawet jedna łyżeczka mielonego cynamonu jest wypełniona po brzegi składnikami odżywczymi, w tym wapniem, potasem, magnezem, fosforem oraz witaminami K i A.

Laska cynamonu może być spożywana na wiele sposobów. Sam cynamon nadaje wspaniały smak potrawom lub sosom podczas procesu gotowania, a mielony cynamon jest regularnie mieszany lub posypywany wiecznie zielonymi i świątecznymi potrawami, takimi jak wypieki, desery, pikantne dania i napoje.

Istnieją zapisy o cynamonie używanym jako lekarstwo, które sięgają aż do starożytnego Egiptu, kiedy był rzadkim towarem używanym tylko przez wyższe warstwy starożytnych społeczeństw.

Te starożytne ludy prawdopodobnie nie rozumiały, w jaki sposób cynamon przekazywał swoje właściwości lecznicze, a jedynie, że miał pozytywny wpływ na osoby z dolegliwościami i utrzymanie optymalnego stanu zdrowia.

Cynamon jest naładowany silnymi przeciwutleniaczami

Społeczeństwo rozumie teraz, że cynamon jest naładowany silnymi przeciwutleniaczami, które chronią ludzkie ciała przed uszkodzeniami oksydacyjnymi spowodowanymi przez wolne rodniki, w tym polifenole. Jedno z badań wykazało nawet, że suplementacja cynamonem może znacznie zwiększyć poziom przeciwutleniaczy we krwi, jednocześnie zmniejszając poziom markerów używanych przez naukowców do pomiaru stanu zapalnego.

Inne badania powiązały cynamon ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, a jeden z przeglądów sugeruje, że suplementacja co najmniej 1,5 grama cynamonu dziennie pomaga obniżyć poziom trójglicerydów, złego cholesterolu i cukru we krwi u osób z chorobami metabolicznymi. Poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego są czynnikami ryzyka rozwoju chorób serca.

Zdolność cynamonu do obniżania poziomu cukru we krwi jest korzystna dla osób z cukrzycą.

Badania wykazały, że cynamon może zmniejszyć ilość cukru, który dostaje się do krwiobiegu ludzi po posiłkach, zakłócając działanie wielu enzymów trawiennych, co spowalnia rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym ludzi.

Związek zawarty w cynamonie może również naśladować działanie insuliny, aby poprawić wchłanianie cukru do komórek.

Ponadto cynamon może pomóc zmniejszyć insulinooporność, co jest znakiem rozpoznawczym osób zmagających się z cukrzycą typu 2. Zmniejszenie insulinooporności i poprawa wrażliwości na insulinę jest niezbędne, ponieważ insulina jest jednym z kluczowych hormonów regulujących metabolizm i zużycie energii.

Dziesiątki innych badań dotyczyły innych pozytywnych skutków cynamonu.

Cynamon ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze; wywiera korzystny wpływ na osoby z chorobami neurodegeneracyjnymi; i może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami nowotworów.

Dowiedz się więcej o różnych korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożywania różnych rodzajów zdrowej żywności w FoodIsMedicine.com.

Obejrzyj ten film ze sklepu Health Ranger, omawiając prosty przepis na babeczki jabłkowo-cynamonowe, które są absolutnie naładowane białkiem.

Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.

Więcej powiązanych historii:

Cynamon pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera.

4 Korzyści zdrowotne cynamonu, potężnej przyprawy, która może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi.

Badanie: Związek cynamonu poprawia zdrowie metaboliczne i pomaga w walce z otyłością.

Korzyści zdrowotne cynamonu: Jaka jest różnica między cynamonem cejlońskim a cynamonem kasja?

10 Zaskakujące korzyści zdrowotne cynamonu.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Badanie ujawnia, w jaki sposób witamina K pomaga zapobiegać i leczyć cukrzycę"(video)

  Naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu i   Instytutu Badań Klinicznych   w   Montrealu   w Kanadzie odkryli obiecujący nowy sposób leczenia l...