Słodkie ziemniaki są podstawą obiadów z okazji Święta Dziękczynienia, ale warzywo to zasługuje na uwagę przez cały rok.
Słodkie ziemniaki zawierają błonnik pokarmowy, witaminy i inne niezbędne składniki odżywcze. Oferują również kilka korzyści zdrowotnych, takich jak poprawa trawienia.
Korzyści zdrowotne słodkich ziemniaków
Chociaż niektórzy ludzie używają terminów "słodki ziemniak" i "pochrzyn" zamiennie, te dwa pojęcia nie są ze sobą powiązane. Bataty mają bardziej suchą konsystencję i są bardziej skrobiowe w porównaniu ze słodkimi ziemniakami.
Oto niektóre z korzyści zdrowotnych słodkich ziemniaków:
Wspomagają zdrowie układu pokarmowego i regularność jelit
Błonnik pokarmowy zawarty w słodkich ziemniakach może pomóc w zapobieganiu zaparciom i promowaniu regularności, które są ważne dla zdrowego przewodu pokarmowego.
Badania wykazały również, że wysokie spożycie błonnika pokarmowego może pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Zmniejsz ryzyko zachorowania na raka
Słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem beta-karotenu, barwnika roślinnego, który działa jako silny przeciwutleniacz. Jest to również prowitamina.
Twój organizm przekształca beta-karoten w aktywną formę witaminy A.
Przeciwutleniacze mogą pomóc zmniejszyć ryzyko różnych rodzajów raka, w tym raka płuc i prostaty.
Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten, mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Jeśli poziom wolnych rodników w organizmie jest zbyt wysoki, może dojść do uszkodzenia komórek. Może to zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń.
Pozyskiwanie przeciwutleniaczy ze źródeł dietetycznych, takich jak słodkie ziemniaki, może pomóc w zapobieganiu chorobom, takim jak rak.
Wspieraj zdrowie oczu
Po ukończeniu 18 roku życia wytyczne dietetyczne zalecają spożycie 700 miligramów (mg) witaminy A dziennie dla kobiet i 900 mg dziennie dla mężczyzn. Witamina ta ma kluczowe znaczenie dla ochrony zdrowia oczu.
Według Urzędu ds. Suplementów Diety (ODS), pieczony słodki ziemniak ze skórką zawiera około 1,403 mikrogramów (mcg) witaminy A, czyli 561 procent dziennego zapotrzebowania.
Witamina A działa również jako przeciwutleniacz. W połączeniu z innymi przeciwutleniaczami może pomóc chronić Cię przed różnymi schorzeniami.
Wzmocnij zdrowie układu odpornościowego
Jedna porcja 124 gramów (g) słodkich ziemniaków dostarcza 12,8 mg witaminy C. Obecne wytyczne zalecają dzienne spożycie 75 mg witaminy C dla dorosłych kobiet i 90 mg dla dorosłych mężczyzn.
Jeśli spożywasz mało witaminy C lub nie spożywasz jej wcale, możesz rozwinąć szkorbut. Wiele objawów szkorbutu wynika z problemów tkankowych związanych z upośledzoną produkcją kolagenu.
Witamina C wspomaga również układ odpornościowy i zwiększa wchłanianie żelaza. Niskie spożycie witaminy C może zwiększać ryzyko niedokrwistości z niedoboru żelaza.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
Według American Heart Association (AHA) najlepiej unikać spożywania pokarmów zawierających duże ilości soli. Zamiast tego powinieneś jeść więcej pokarmów bogatych w potas, aby utrzymać zdrowy układ sercowo-naczyniowy.
Porcja 124 g puree ze słodkich ziemniaków dostarcza 259 mg potasu, czyli około pięciu procent dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Obecne wytyczne zalecają, aby dorośli spożywali 4700 mg potasu dziennie.
Popraw wrażliwość na insulinę
W jednym z badań z 2008 roku naukowcy poinformowali, że ekstrakt ze słodkich ziemniaków o białej skórce poprawił wrażliwość na insulinę u osób z cukrzycą typu 2.
Błonnik pokarmowy w słodkich ziemniakach jest również dobry dla Ciebie. Według badań ludzie, którzy spożywają więcej błonnika, wydają się mieć mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Porcja 124 g puree ze słodkich ziemniaków, czyli około pół szklanki, dostarczy 2,5 g błonnika.
Wytyczne dietetyczne dla Amerykanów na lata 2015–2020 sugerują, że dorośli w wieku 19 lat i starsi spożywają od 22,4 do 33,6 g błonnika dziennie, w zależności od wieku i płci.
(Powiązane: Wspieraj zdrowy poziom cukru we krwi dzięki tej pysznej zupie ze słodkich ziemniaków i dyni.)
Gotowanie ze słodkimi ziemniakami
Kupując i gotując słodkie ziemniaki, zawsze sprawdzaj, czy ziemniak jest jędrny z gładką, napiętą skórką. Przechowuj słodkie ziemniaki w chłodnym, suchym miejscu nie dłużej niż trzy do pięciu tygodni.
Słodkie ziemniaki są naturalnie słodkie i kremowe. Pieczenie słodkich ziemniaków wydobędzie ich naturalny smak, dzięki czemu można je jeść bez dodatków.
Inne sposoby na włączenie słodkich ziemniaków do zbilansowanej diety obejmują dodanie pieczonych słodkich ziemniaków i orzechów pekan do sałatki i posypanie jej octem balsamicznym.
Możesz również dodać słodkie ziemniaki do naleśników lub placków ziemniaczanych.
Wypróbuj te smaczne i zdrowe przepisy na słodkie ziemniaki na Święto Dziękczynienia:
- Zupa z kurczaka i ryżu
- Chili Chipotle
- Frytki z pieczonych batatów
- Pikantna zapiekanka ze słodkich ziemniaków
- Pikantne placuszki kimchi ze słodkich ziemniaków
- Chipsy ze słodkich ziemniaków
- Hummus ze słodkich ziemniaków
- Bochenek ze słodkich ziemniaków z ganache z ciemnej czekolady
- Ciasto ze słodkich ziemniaków i orzechów
Jedz różnorodne pożywne pokarmy i włącz słodkie ziemniaki do swojej diety, aby zwiększyć spożycie witaminy A i błonnika pokarmowego.
Odwiedź Veggie.news, aby przeczytać więcej artykułów na temat korzyści zdrowotnych słodkich ziemniaków i innych warzyw.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak słodkie ziemniaki mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Więcej powiązanych historii:
9 popartych naukowo korzyści zdrowotnych i żywieniowych wynikających z jedzenia słodkich ziemniaków.
10 warzyw do jedzenia, jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej.
Korzyści zdrowotne wynikające z przejścia na naturalny słodzik, taki jak owoc mnicha.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz