Dynia to odmiana dyni, która może przyjść na myśl podczas popularnych świąt, takich jak Halloween czy Święto Dziękczynienia. To bogate w składniki odżywcze warzywo jest niskokaloryczne, ale pełne witamin i minerałów.
Pestki dyni, liście i sok są również pełne składników odżywczych.
Korzyści zdrowotne dyni
Dynia oferuje niesamowite korzyści, w tym jest jednym z najbardziej znanych źródeł beta-karotenu, silnego przeciwutleniacza, który nadaje pomarańczowym warzywom i owocom żywy kolor. Twoje ciało przekształca spożyty beta-karoten w witaminę A.
Badania pokazują, że dynie mogą wykonywać następujące czynności:
Zapobiegaj problemom z oczami związanym z wiekiem
Dynie są pełne dobroczynnych przeciwutleniaczy. Witamina C, witamina E i beta-karoten zawarte w dyniach mogą wspierać zdrowie oczu i zapobiegać uszkodzeniom zwyrodnieniowym u osób starszych.
W 2019 roku National Eye Institute przeprowadził badanie kliniczne o nazwie Age-Related Eye Disease Study (AREDS). Wyniki badania sugerują, że wysokie dawki witaminy C, witaminy E i beta-karotenu wiążą się ze znacznie zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Reguluj ciśnienie krwi
Dynie zawierają błonnik pokarmowy, potas i witaminę C, które wspomagają zdrowie serca.
Wyniki badania z 2017 r. z udziałem 2722 ochotników wykazały, że spożywanie wystarczającej ilości potasu może być równie ważne jak zmniejszenie stężenia sodu w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia), które jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD).
Zmniejszenie spożycia sodu polega na przygotowywaniu posiłków, które zawierają mało soli lub nie zawierają jej wcale.
Według Biura Suplementów Diety National Institutes of Health (NIH) spożywanie większej ilości potasu może również zmniejszyć ryzyko innych rodzajów CVD.
(Powiązane: Stwierdzono, że grejpfrut pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.)
Zapobiegaj cukrzycy
Jeśli masz cukrzycę, włączenie dyni do diety może pomóc w kontrolowaniu stanu i poziomu cukru we krwi.
Wyniki badania z 2019 r. sugerują, że połączenie dwóch ekstraktów roślinnych, z których jednym były polisacharydy dyniowe, pomogło obniżyć poziom cukru we krwi u myszy.
Chociaż badanie nie obejmowało ludzi, odkrycia sugerują, że związki z dyni mogą mieć pewien potencjał w ochronie przed cukrzycą typu 2.
Zmniejsz ryzyko zachorowania na raka
Wyniki badania z 2016 roku sugerują, że istnieje związek między dietą bogatą w beta-karoten a supresją guza w raku prostaty.
Wyniki badania przekrojowego z 2014 r. wykazały również, że beta-karoten spowolnił rozwój raka jelita grubego w populacji japońskiej.
Dostarczaj różnych witamin i minerałów
Według bazy danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) Food Data Central, jedna filiżanka (245 gramów (g)) gotowanej, gotowanej lub odsączonej dyni przygotowanej bez soli zawiera:
- 12 g węglowodanów
- 2,7 g błonnika
- 1,76 g białka
- 0,17 g tłuszczu
- 0 g cholesterolu
- 49 kalorii (kcal)
Dynia zawiera również następujące niezbędne witaminy i minerały:
- Witamina A
- Witamina B6
- Kwas askorbinowy
- Witamina E
- Kwasu foliowego
- Miedź
- Żelazo
- Magnez
- Mangan
- Niacyna
- Kwas pantotenowy
- Fosfor
- Potas
- Ryboflawina
- Tiaminy
Dynie są również pełne błonnika pokarmowego. Zalecane spożycie błonnika wynosi od 25 g do 38 g dziennie dla dorosłych.
Błonnik pomaga spowolnić tempo wchłaniania cukru do krwi, wspomaga regularne wypróżnienia i wygładza trawienie. Spożywanie wystarczającej ilości błonnika w diecie może również pomóc zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego.
Włączenie dyni do zbilansowanej diety
Istnieje wiele sposobów na dodanie większej ilości dyni do swojej diety.
Przygotowanie świeżej dyni w domu przyniesie najwięcej korzyści zdrowotnych, ale dynia w puszce jest również doskonałym wyborem, ponieważ warzywo zachowuje wiele swoich korzyści zdrowotnych w procesie konserwowania.
Staraj się unikać mieszanki ciasta dyniowego w puszkach do regularnego spożywania, ponieważ ten produkt zawiera dodatek cukrów i syropów. Kupując dynię w puszkach, szukaj produktów, które mają tylko jeden składnik, dynię.
Jeśli kupujesz odmiany dyni słodkiej lub ciastowej, wybierz dynię, w której pozostało kilka centymetrów łodygi. Zdobądź dynię, która jest twarda i ciężka jak na swój rozmiar.
Niepocięte dynie można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do dwóch miesięcy.
Oto inne sposoby na włączenie dyni do zbilansowanej diety:
- Zrób puree z dyni zamiast kupować produkty w puszkach.
- Użyj puree z dyni lub dyni w puszkach zamiast oleju lub masła w dowolnym przepisie na pieczenie.
- Zrób jogurt czekoladowy z dyni, łącząc jogurt grecki, puree z dyni lub dynię w puszkach, miód, cynamon i kakao w proszku. Użyj blendera, aby przetworzyć składniki i wstaw do lodówki przed jedzeniem.
- Zrób koktajle dyniowe i dodaj banany, jabłka i odrobinę mleka migdałowego lub jogurtu, aby koktajl był kremowy i pożywny.
- Dodaj trochę puree z dyni podczas robienia płatków owsianych na kuchence. Podawaj z syropem cynamonowym lub klonowym, jeśli chcesz.
- Zrób zupę dyniową, mieszając pieczoną dynię z bulionem warzywnym.
Stosuj zbilansowaną dietę i dodaj więcej dyni do swojej diety, aby poprawić zdrowie oczu.
Obejrzyj ten klip, aby dowiedzieć się, jak zrobić zdrową latte z przyprawami dyniowymi w domu.
Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.
Więcej powiązanych historii:
ANTYBAKTERYJNA moc miodu: Naturalna alternatywa dla antybiotyków na receptę.
Dynie mogą pomóc złagodzić niedobór witaminy A i zapobiec ciężkim skutkom choroby odry.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz