Pod wpływem pogody? Odeprzyj chłód, uwolnij się od uczucia ospałości i przywitaj zimę zdrową nutą dzięki tym rozgrzewającym przyprawom.
Gałka muszkatołowa
Pomimo swojej nazwy gałka muszkatołowa nie jest orzechem. Jest to przyprawa, która może zapewnić ciepło nawet w niewielkich ilościach. Gałka muszkatołowa, znana z tego, że wspomaga trawienie, jest również stosowana w łagodzeniu depresji, promowaniu snu i pomaganiu w leczeniu nieświeżego oddechu. Zbyt duża ilość tej rozgrzewającej przyprawy spowoduje jednak negatywne problemy zdrowotne. Wysoka zawartość olejków eterycznych w gałce muszkatołowej odpowiada za jej kuszący zapach, który szybko rozprasza się po uwolnieniu.
Cynamon
Cynamon pozyskiwany jest z kory wiecznie zielonego drzewa. Na rynku sprzedawane są dwa rodzaje cynamonu – słodszy i droższy cejlon ze Sri Lanki oraz bardziej ostra cassia. Ten ostatni jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) i jest zawarty w wielu klasycznych formułach. Według traktatów TCM, cynamon działa na skurcze jelit i macicy, bóle pleców i stawów oraz kaszel.
Imbir
Korzeń imbiru wyróżnia się tym, że jest stosowany zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. Oprócz wspomagania trawienia, pomaga również w wystąpieniu infekcji górnych dróg oddechowych podczas zimnej pogody. Zarówno jego świeża, jak i suszona forma są wykorzystywane w formulacjach TCM. Jednak kobiety w ciąży powinny unikać imbiru, ponieważ nadmierne ilości mogą spowodować poronienie.
Ząbek
Goździki w kształcie paznokci są często wkładane do pomarańczy, a powstały produkt nazywa się pomanderami. Kilka pojedynczych goździków zjedzonych po posiłku może pomóc w trawieniu i odświeżyć oddech, ale są one używane oszczędnie w kuchni ze względu na ich odrętwiały posmak. Olejek goździkowy jest stosowany w leczeniu bezsenności, pasożytów i bólów zębów. Poza zastosowaniami leczniczymi i kulinarnymi, goździki w Indonezji są mieszane z tytoniem, tworząc pachnące papierosy zwane kreteks.
Anyż
Anyż gwiaździsty zawdzięcza swoją nazwę ośmioramiennym strąkom nasiennym, które wyglądają jak gwiazdy. Ta przyprawa, która wspomaga trawienie, jest używana w pikantnych potrawach, ponieważ nadaje smak lukrecji. W medycynie anyż gwiaździsty jest stosowany w leczeniu przeziębienia i grypy ze względu na wysoką zawartość kwasu szikimowego, który zakłóca replikację patogenów wirusowych. Oprócz tego, że jest skutecznym środkiem przeciwwirusowym, anyż gwiaździsty pozbywa się również bakterii i grzybów.
Pieprz czarny
Czarny pieprz jest podstawą w kuchni obok soli do przyprawiania potraw. W artykule z czerwca 2013 r. omówiono korzyści zdrowotne tej przyprawy. We wspomnianym artykule skupiono się na piperynie, aktywnym składniku czarnego pieprzu, który przyczynia się do jego aktywności przeciwutleniającej i przeciwnowotworowej. Wspomniano również o zdolności piperyny do zwiększania zdolności organizmu do wchłaniania składników odżywczych.
Kardamon
Kardamon jest podstawową przyprawą w kulturze Bliskiego Wschodu, używaną do przyprawiania pikantnych potraw, słodyczy i napojów. Wiadomo również, że posiada właściwości przeciwzapalne, które chronią układ sercowo-naczyniowy przed podwyższonym poziomem cholesterolu i ciśnieniem krwi. Badanie z lutego 2020 r. podkreśliło pozytywny wpływ kardamonu na zdrowie jamy ustnej po tym, jak stwierdzono, że nasiona i owoce kardamonu zaburzają działanie bakterii odpowiedzialnych za choroby dziąseł.
Kurkuma
Kurkuma nadaje swój złoty kolor kilku rodzajom pikantnych potraw i napojów. Jednak w ciągu ostatnich 25 lat ponad 3000 publikacji podkreśliło jego pozytywny wpływ na zdrowie. Badania te wykazały działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe i sercowo-naczyniowe tej złotej przyprawy. Połączenie kurkumy z czarnym pieprzem pomaga odblokować potężny związek roślinny kurkuminę obecną w kurkumie.
(Powiązane: Organiczna kurkuma w proszku z czarnym pieprzem to najlepsza kombinacja dla optymalnego zdrowia.)
Odwiedź Herbs.news, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z rozgrzewających przypraw.
Obejrzyj ten film o niezwykłych właściwościach leczniczych 20 ziół i przypraw kulinarnych.
Ten film pochodzi z kanału Prepper ŚwDO na Brighteon.com.
Więcej powiązanych historii:
Top 6 ziół i przypraw na odchudzanie.
Naturalnie kontroluj poziom cholesterolu we krwi za pomocą nasion kozieradki.
Połączenie nasion kozieradki i czosnku wykazuje właściwości kardioprotekcyjne.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://foodismedicine.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz