poniedziałek, 20 listopada 2023

"Żurawina – superowoc pełen witaminy C, składników odżywczych i antyoksydantów"(video)

 Żurawina to owoce pełne różnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Mogą zapewnić różne korzyści zdrowotne, gdy zostaną dodane do zbilansowanej diety.

Żurawina jest uważana za pożywienie ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

Profil odżywczy żurawinyPół szklanki posiekanej żurawiny zawiera:

  • 25 kalorii
  • 0,25 grama (g) białka
  • 0,07 g tłuszczu
  • 2 g błonnika pokarmowego
  • 6,6 g węglowodanów (w tym 2,35 g naturalnego cukru)
  • 44 miligramy (mg) potasu
  • 7,7 mg witaminy C
  • 6 mg fosforu
  • 4,4 miligrama (mg) wapnia
  • 3,3 mg magnezu
  • 1,1 mg sodu
  • 0,12 mg żelaza
  • 0,05 mg
  • 0,5 mikrograma (mcg) kwasu foliowego DFE
  • 35 jednostek międzynarodowych (j.m.) witaminy A
  • 2,75 mcg witaminy K
  • 0,72 mg witaminy E

Żurawina zawiera również szereg ważnych witamin z grupy B, takich jak:

  • Witamina B1 (tiamina)
  • Witamina B2 (ryboflawina)
  • Witamina B3 (niacyna)
  • Witamina B6

Żurawina jest również dobrym źródłem witaminy C, silnego, naturalnego przeciwutleniacza.

Według National Institutes of Health (NIH) witamina C może:

  • Popraw wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych
  • Wzmocnij układ odpornościowy
  • Wspomagają produkcję kolagenu w celu gojenia się ran
  • Zapobiegaj niektórym uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki chorobotwórcze

Korzyści zdrowotne płynące z żurawiny bogatej w przeciwutleniacze

Żurawina jest doskonałym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy, a spożywana w ramach zbilansowanej diety może zapewnić różne korzyści zdrowotne.

Żurawina pochodzi z Ameryki Północnej. Obecnie żurawina jest uprawiana w północnych Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Chile.

Może pomóc w przypadku ZUM

Żurawina jest często stosowana jako tradycyjne metody leczenia ZUM.

Wysoki poziom przeciwutleniających proantocyjanidyn (PAC) w żurawinie może pomóc w zapobieganiu wiązaniu się niektórych bakterii ze ścianami dróg moczowych. Sugeruje to, że PAC w żurawinie mogą pomóc w zapobieganiu infekcji dróg moczowych (ZUM).

W przeglądzie z 2016 r. naukowcy odkryli, że lekarze najczęściej zalecają żurawinę kobietom z nawracającymi ZUM.

Inne badanie z 2014 r. z udziałem 516 uczestników wykazało, że przyjmowanie kapsułki ekstraktu żurawinowego dwa razy dziennie zmniejszyło częstość występowania ZUM.

 (Powiązane: Zapobiegaj infekcjom dróg moczowych w naturalny sposób dzięki temu bogatemu w przeciwutleniacze pożywieniu.)

Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych

Według przeglądu systematycznego z 2019 r. suplementacja żurawiny w diecie może pomóc w radzeniu sobie z kilkoma czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD). Należą do nich skurczowe ciśnienie krwi, czyli ciśnienie krwi podczas skurczu mięśnia sercowego.

Przegląd sugerował również, że suplementacja żurawiną pomogła obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poprawić poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) lub "dobrego" cholesterolu.

W innym badaniu z 2019 roku naukowcy przebadali 78 ochotników z nadwagą lub otyłością. Ich odkrycia wykazały, że codzienne spożywanie pojedynczej dawki niskokalorycznego napoju żurawinowego o wysokiej zawartości związków roślinnych poprawiło regulację poziomu cukru we krwi, chemiczne objawy stanu zapalnego i zwiększony poziom lipoprotein HDL.

Może pomóc spowolnić postęp raka

Przegląd 34 badań przedklinicznych z 2016 r. wykazał, że żurawina lub związki zawarte w żurawinie miały kilka korzystnych skutków dla komórek rakowych w probówkach.

Korzyści te obejmowały zmniejszenie stanu zapalnego, spowolnienie wzrostu komórek rakowych i wywołanie śmierci komórek rakowych.

Przegląd z 2016 r. wykazał również, że żurawina może wpływać na kilka innych mechanizmów, które sprzyjają wzrostowi i rozprzestrzenianiu się raka.

Może pomóc w promowaniu zdrowia jamy ustnej

PAC w żurawinie mogą również korzystnie wpływać na zdrowie jamy ustnej. Badanie z 2019 r. wykazało, że PAC w owocach takich jak żurawina mogą pomóc zębom w walce z pasmem bakterii, które powodują próchnicę.

Żurawina może również pomóc w ochronie przed chorobami dziąseł.

Jak włączyć żurawinę do zbilansowanej diety

Rolnicy zbierają świeżą żurawinę we wrześniu i październiku, więc jesień to najlepszy czas na ich zakup. Jeśli chcesz uzyskać żurawinę przez resztę roku, są one również dostępne w postaci suszonej, mrożonej lub w puszkach.

Inną opcją jest schłodzenie świeżej żurawiny lub zamrożenie jej do późniejszego wykorzystania.

Oto kilka sugestii, jak włączyć żurawinę do zbilansowanej diety:

  • Dodaj suszoną żurawinę do płatków owsianych lub pełnoziarnistych płatków śniadaniowych na śniadanie.
  • Zrób domową mieszankę szlaków z niesolonymi orzechami i nasionami do wyboru oraz suszoną żurawiną.
  • Dodaj małą garść mrożonej żurawiny do koktajlu owocowego.
  • Dodaj suszoną lub świeżą żurawinę do przepisu na muffinki lub ciasteczka.
  • Dodaj suszoną żurawinę do sałatki.
  • Dodaj świeżą żurawinę do deseru jabłkowego, takiego jak ciasta, aby uzyskać dodatkowy smak.
  • Zrób formowany sos żurawinowy.
  • Upiecz szewca żurawinowo-wiśniowego.
  • Zrób grzane białe wino żurawinowe.
  • Zrób kruche batoniki żurawinowo-orzechowe.

Należy pamiętać, że niektóre produkty żurawinowe kupowane w sklepie mogą zawierać dodatek cukrów, ponieważ żurawina jest dość cierpka i może być trudna do spożycia bez dodatku substancji słodzącej.

Zawsze sprawdzaj etykietę składników i wybieraj produkt z najmniejszą ilością dodanego cukru.

Sok żurawinowy kupiony w sklepie może zawierać inne soki owocowe i dodatek substancji słodzących. Szukając soku żurawinowego, który oferuje najwięcej korzyści, sprawdź etykiety, które wymieniają żurawinę jako główny składnik.

Uwagi przed jedzeniem żurawiny

Żurawina jest zwykle bezpieczna do spożycia, ale jeśli przyjmujesz lek rozrzedzający krew warfarynę (Jantoven), omów spożycie żurawiny z lekarzem. Dane sugerują, że może wchodzić w interakcje z warfaryną lub innymi lekami rozrzedzającymi krew i powodować zwiększone działanie przeciwzakrzepowe.

Produkty żurawinowe mogą również powodować większe wydalanie szczawianów z moczem. Może to sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych, jeśli jesteś podatny na kamienie typu szczawianu wapnia.

Jeśli w przeszłości występowały u Ciebie kamienie nerkowe, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed zwiększeniem spożycia żurawiny.

Stosuj zbilansowaną dietę i dodawaj żurawinę do sałatek lub wypieków, aby zwiększyć spożycie witaminy C i różnych składników odżywczych.

Obejrzyj ten klip, aby dowiedzieć się o zaletach żurawiny.

Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...