Według Światowej Organizacji Zdrowia rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Rak odnosi się do grupy chorób charakteryzujących się niekontrolowanym wzrostem nieprawidłowych komórek w dowolnym narządzie lub tkance ciała.
Charakterystyczne cechy raka obejmują zdolność do unikania apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórki), indukowania angiogenezy (wzrostu nowych naczyń krwionośnych, których guzy potrzebują do wzrostu), replikacji w nieskończoność, wytwarzania sygnałów wzrostu, które są samowystarczalne, bycia niewrażliwym na sygnały antywzrostowe, atakowania pobliskich tkanek i przerzutów (rozprzestrzeniania się do innej części ciała).
Na szczęście badania pokazują, że naturalnie występujące związki bioaktywne z roślin, znane również jako fitochemikalia, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wiele z tych silnych związków ma również potencjał do wykorzystania w terapii przeciwnowotworowej.
(Powiązane: Rośliny przeciwko rakowi: osiemnaście w 100% naturalnych fitochemikaliów, które zapobiegają i leczą nowotwory.)
Fitochemikalia o znanym działaniu przeciwnowotworowym
Oto 12 naturalnych środków zwalczających raka (w przypadkowej kolejności) i ich roślinne źródła:
Galusan epigallokatechiny (EGCG)
Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazały, że silny związek zawarty w zielonej herbacie zwany galusanem epigallokatechiny (EGCG) może skutecznie zatrzymać proliferację ludzkich komórek raka jelita grubego. Badania na hodowlach komórkowych pokazują, że EGCG działa poprzez zatrzymanie cyklu komórkowego (seria zdarzeń, które obejmują wzrost i podział komórek) i indukowanie apoptozy w komórkach nowotworowych.
Salidrozyd i rozawin
Badanie opublikowane w czasopiśmie Current Pharmacology Reports wykazało również, że ziele Rhodiola rosea (złoty korzeń) zawiera dwa silne związki przeciwnowotworowe, a mianowicie salidrozyd i rozawinę, które mogą hamować proliferację komórek i indukować apoptozę w różnych ludzkich liniach komórek rakowych. Należą do nich rak pęcherza moczowego, rak piersi, rak jelita grubego, rak żołądka, glejak (guz mózgu), mięsak (rak kości i tkanek miękkich) oraz komórki raka płuc.
Kurkumina
Badanie opublikowane w International Journal of Molecular Sciences wykazało, że kurkumina, aktywny związek kurkumy (Curcuma longa) wykazuje unikalne, ale silne działanie przeciwnowotworowe. Mówi się, że kurkumina działa przeciwko rakowi piersi, rakowi płuc, rakowi płaskonabłonkowemu głowy i szyi, rakowi prostaty i guzom mózgu poprzez hamowanie proliferacji i inwazji guzów, tłumienie różnych szlaków sygnalizacji komórkowej i indukowanie apoptozy.
Fukoksantyna
Morski karotenoid, fukoksantyna, jest obiecującym związkiem bioaktywnym w terapii raka, zgodnie z badaniem opublikowanym w International Journal of Molecular Sciences. Badanie wykazało, że fukoksantyna, która znajduje się w brunatnych wodorostach, indukuje zatrzymanie cyklu komórkowego, apoptozę i / lub autofagię w kilku liniach komórek nowotworowych, takich jak chłoniak, białaczka, czerniak, mięsak, płuca, wątroby, żołądka, jelita grubego, pęcherza moczowego, prostaty, piersi, szyjki macicy i linii komórkowych raka nerwowego.
Punikalagina
Punikalagina to elagitanina występująca w skórce granatów. Oprócz właściwości przeciwutleniających, przeciwmiażdżycowych i chroniących wątrobę, punikalagina wykazuje również działanie antyproliferacyjne i zapobiegające nowotworom. Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że punikalagina w skórce granatu może hamować proliferację komórek rakowych i indukować apoptozę w komórkach białaczki promielocytowej, komórkach raka okrężnicy i komórkach glejaka.
Beta-sitosterol
Beta-sitosterol jest jednym z najobficiej występujących steroli roślinnych (fitosteroli) w roślinach. Znany ze swojego potencjału do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL), beta-sitosterol można znaleźć w żywności, takiej jak otręby ryżowe, kiełki pszenicy, orzeszki ziemne i soja, a także w roślinach, takich jak palma sabałowa, pyłek życicy, pygeum i pokrzywy.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Oncology wykazało, że beta-sitosterol wywiera działanie przeciwnowotworowe na wiele nowotworów złośliwych, takich jak rak piersi, żołądka, płuc, nerek, trzustki i prostaty. Może również zapobiegać proliferacji, inwazji i przerzutom komórek rakowych oraz indukować apoptozę komórek rakowych.
Genisteina
Według badań epidemiologicznych wysokie spożycie flawonoidu znanego jako genisteina może zmniejszyć ryzyko różnych nowotworów u ludzi. Mówi się, że genisteina działa na poziomie molekularnym i zatrzymuje wzrost raka poprzez aktywację genów supresorowych guza. Genisteina może również wywoływać stres oksydacyjny w komórkach nowotworowych wystarczająco długo, aby wywołać apoptozę. Genisteina to estrogen roślinny (fitoestrogen) powszechnie występujący w żywności na bazie soi, takiej jak mleko sojowe, tofu, tempeh i miso.
(Powiązane: Leczenie raka jedzeniem: kilka zaleceń.)
Saponiny
Saponiny to naturalnie występujące związki roślinne, które są znane ze swojego charakteru mydła. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Pathophysiology, różne saponiny przyciągnęły zainteresowanie naukowców ze względu na ich działanie przeciwnowotworowe, które obejmuje zatrzymanie cyklu komórkowego, hamowanie inwazji komórek rakowych i indukowanie apoptozy lub autofagii (konserwatywnej degradacji komórek). Stwierdzono również, że niektóre saponiny kontrolują ekspresję białek zaangażowanych w progresję raka i przerzuty.
Najobfitszym jadalnym źródłem saponin są rośliny strączkowe, takie jak lucerna, soczewica, ciecierzyca, łubin, fasola i soja. Saponiny triterpenoidowe można również znaleźć w nasionach słonecznika, korzeniu żeń-szenia, liściach herbaty, korzeniu lukrecji, nasionach szpinaku, komosie ryżowej i burakach cukrowych.
Antocyjany
Doniesiono również, że klasa rozpuszczalnych w wodzie flawonoidów znanych jako antocyjany skutecznie zwalcza raka. Antocyjany, które są niebieskimi, czerwonymi i fioletowymi pigmentami roślinnymi, występują bardzo obficie w wielu owocach i warzywach.
Według badań opublikowanych w British Journal of Pharmacology, antocyjany są zdolne do hamowania transformacji komórek w komórki rakowe, hamowania proliferacji komórek rakowych, zatrzymywania cyklu komórek rakowych w różnych fazach podziału komórek, promowania ekspresji genów przeciwnowotworowych i obniżania ekspresji genów pronowotworowych.
Korylagina
Galotanina znana jako corilagin została po raz pierwszy wyizolowana z divi-divi (Caesalpinia coriaria), drzewa pochodzącego z Karaibów, Ameryki Środkowej, Meksyku i niektórych części Ameryki Południowej. Znaleziono go również w drzewie Alchornea glandulosa (amor seco), które pochodzi z Ameryki Południowej, oraz w liściach krzewów granatu.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Biomedicine & Pharmacotherapy, korylatyna ma silne właściwości przeciwzapalne, chroniące wątrobę i przeciwnowotworowe, co czyni ją obiecującym środkiem terapeutycznym do użytku klinicznego. W badaniach na hodowlach komórkowych korylagina wykazywała toksyczność wobec komórek raka wątrobowokomórkowego i raka jajnika, ale nie przeciwko normalnym/zdrowym komórkom, co sugeruje, że ten środek przeciwnowotworowy może być bezpieczniejszą opcją w terapii raka niż konwencjonalne chemioterapeutyki.
Sulforafan
W wielu badaniach wykazano, że związek zawierający siarkę występujący wyłącznie w warzywach kapustnych, sulforafan zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Według przeglądu opublikowanego w czasopiśmie Frontiers in Oncology, sulforafan może chronić przed rakiem poprzez hamowanie proliferacji komórek nowotworowych, zatrzymywanie cyklu komórkowego i nasilanie procesu apoptozy. Tymczasem wykazano, że pochodne sulforafanu obniżają poziom enzymów zaangażowanych w proliferację komórek rakowych i angiogenezę.
Aby uzyskać duże ilości sulforafanu, włącz kiełki brokułów do swojej diety. Kiełki brokułów są najobfitszym źródłem tego związku przeciwnowotworowego i zawierają od 20 do 50 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. (Powiązane: Fitoskładniki: Naturalne związki w pokarmach roślinnych, które pomagają obniżyć ryzyko zachorowania na raka.)
Rośliny są prawdziwym źródłem naturalnych substancji chemicznych, które mogą zwalczać raka tak samo zaciekle jak nowoczesne farmaceutyki, ale bez powodowania poważnych skutków ubocznych. Dobra wiadomość jest taka, że większość z tych środków zwalczających raka jest obecna w szerokiej gamie produktów ekologicznych. Aby cieszyć się przeciwnowotworowymi korzyściami płynącymi z tych fitoskładników, dodaj do swojej diety dużo owoców i warzyw oraz dokonuj wyborów dotyczących zdrowego stylu życia, aby utrzymać dobry ogólny stan zdrowia i zapobiec rakowi.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak ważne i jakie korzyści płyną z jedzenia większej ilości fioletowych warzyw.
Ten film pochodzi z kanału Groovy Bee na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz