środa, 31 stycznia 2024

"Korzyści zdrowotne kwercetyny, silnego przeciwutleniacza występującego w kolorowych superfoods"(video)

 Jest powód, dla którego eksperci ds. zdrowia zalecają spożywanie dużej ilości owoców i warzyw: te pokarmy są niezwykle bogate w składniki odżywcze i są bogate w przeciwutleniacze.

Przeciwutleniacze to naturalnie występujące związki, które pomagają zwalczać stany zapalne. Robią to poprzez neutralizację wolnych rodników, które mogą wywoływać stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny może powodować nieodwracalne uszkodzenia komórek i ich składników, a uszkodzenia te są często przyczyną wielu przewlekłych schorzeń.



Ze względu na ochronne właściwości przeciwutleniaczy, włączenie do diety dużej ilości pokarmów pochodzenia roślinnego ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Jednym z najobficiej występujących przeciwutleniaczy, jakie można uzyskać z owoców i warzyw, jest kwercetyna.

Kwercetyna należy do grupy barwników roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających zwanych flawonoidami. Flawonoidy są obecne w różnych częściach rośliny, takich jak łodyga, kora, korzeń i kwiaty. Można je również znaleźć w dużych ilościach w organicznych owocach, warzywach i innych produktach roślinnych o żywych odcieniach.

Flawonoidy odgrywają wiele ważnych ról w roślinach, takich jak nadawanie koloru i aromatu kwiatom, przyciąganie zapylaczy, ochrona roślin przed różnymi czynnikami stresogennymi i promowanie odporności na mróz lub suszę.

U ludzi flawonoidy dietetyczne, takie jak kwercetyna, zostały powiązane z wieloma efektami prozdrowotnymi, dzięki ich właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, antymutagennym i przeciwnowotworowym, a także zdolności do modulowania kluczowych funkcji enzymów komórkowych.

Korzyści zdrowotne kwercetyny

Flawonole typu kwercetyny (głównie glikozydy kwercetyny), najobficiej występujące cząsteczki flawonoidów, są szeroko rozpowszechnione w roślinach. Występują w różnych produktach spożywczych, takich jak jabłka, jagody, warzywa kapustne, kapary, winogrona, cebula, szalotka, herbata i pomidory.

Kwercetynę można również znaleźć w wielu nasionach, orzechach, kwiatach, korze i liściach. W rzeczywistości kwercetyna jest jednym z najczęstszych związków bioaktywnych w wielu ziołach leczniczych, takich jak miłorząb dwuklapowy, zwyczajny (Hypericum perforatum) i czarny bez (Sambucus canadensis).

Źródłem kwercetyny w żywności są warzywa, owoce, jagody, orzechy, napoje i inne produkty pochodzenia roślinnego. Aby uzyskać jak największą ilość kwercetyny z tych źródeł dietetycznych, upewnij się, że wybierasz produkty ekologiczne.

Według badań, pomidory uprawiane ekologicznie zawierają o 79 procent więcej kwercetyny niż pomidory uprawiane konwencjonalnie, co sugeruje, że sposób uprawy żywności wpływa na zawartość kwercetyny. Oprócz produktów ekologicznych, kwercetyna jest również obecna w różnych rodzajach miodu z różnych źródeł roślinnych oraz w suplementach diety.

Oto poparte naukowo korzyści zdrowotne kwercetyny: (h/t do Blog.PaleoHacks.com)

Zmniejsza stan zapalny

Przewlekły stan zapalny jest zaangażowany w rozwój i progresję wielu poważnych chorób, takich jak zapalenie stawów, choroba Alzheimera, choroby układu krążenia i cukrzyca. Badania opublikowane w 2004 roku powiązały również przewlekły stan zapalny z różnymi rodzajami raka, zwracając uwagę na jego rolę w różnych stadiach progresji raka.

Chociaż stan zapalny jest normalną częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu, wykazano, że długotrwały stan zapalny powoduje uszkodzenie komórek, tkanek i narządów. Jednym ze skutecznych sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego jest zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, takie jak kwercetyna. Badania wykazały, że kwercetyna może hamować enzymy zapalne, takie jak cyklooksygenaza, i obniżać poziom białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego.

Wzmacnia układ odpornościowy

Układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony organizmu przed patogenami, takimi jak wirusy, bakterie i grzyby. Wzmocnienie układu odpornościowego to świetny sposób na uniknięcie chorób, a można to łatwo zrobić, przyjmując zdrowy styl życia i jedząc dużo pokarmów wzmacniających odporność, takich jak owoce i warzywa zawierające kwercetynę. Według badań kwercetyna ma właściwości immunomodulujące, które mogą pomóc we wspieraniu zdrowej odpowiedzi immunologicznej.

Ponadto kwercetyna jest silnym związkiem przeciwwirusowym zdolnym do hamowania wczesnych stadiów infekcji wirusowej, hamowania replikacji wirusa i zmniejszania stanu zapalnego spowodowanego infekcją wirusową. Dzięki swoim działaniu przeciwwirusowym kwercetyna może również pomóc wzmocnić odporność na wirusy wywołujące powszechne choroby. 

(Powiązane: Badanie: Kwercetyna oferuje kluczowe korzyści dla serca i układu odpornościowego.)

Pomaga zmniejszyć reakcje alergiczne

Nie bez powodu głównym składnikiem wielu leków przeciwalergicznych jest ekstrakt z kwercetyny: jako silny modulator odporności, kwercetyna może nie tylko pomóc zmniejszyć stan zapalny, ale może również złagodzić objawy alergiczne. Badania na kulturach komórkowych pokazują, że kwercetyna może zapobiegać uwalnianiu histaminy przez komórki odpornościowe, substancji chemicznej odpowiedzialnej za wiele objawów alergii, takich jak katar lub kichanie.

Ze względu na swoje właściwości przeciwalergiczne naukowcy uważają, że kwercetyna może być również stosowana w leczeniu astmy oskrzelowej, alergicznego nieżytu nosa i reakcji anafilaktycznych spowodowanych spożyciem alergenów pokarmowych. (Powiązane: Silny związek roślinny kwercetyna przynosi ulgę w alergiach.)

Pomaga w walce z rakiem

Według kilku badań nad hodowlami komórkowymi, kwercetyna jest silnym środkiem przeciwnowotworowym, który może hamować proliferację szerokiej gamy nowotworów, takich jak komórki raka prostaty, wątroby, płuc, piersi, pęcherza moczowego, krwi, okrężnicy, jajnika, limfoidalne i nadnerczy.

Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Immunology wykazało również, że kwercetyna może hamować wzrost guzów poprzez zmniejszenie rozwoju nowych naczyń krwionośnych. Ten proces, znany jako angiogeneza, jest tym, na czym polegają komórki nowotworowe/rakowe, aby uzyskać więcej składników odżywczych i tlenu, aby podtrzymać ich wzrost.

Oprócz hamowania angiogenezy, badania wykazały, że kwercetyna może również indukować zaprogramowaną śmierć komórki lub apoptozę w komórkach nowotworowych poprzez zwiększenie ekspresji cząsteczek proapoptotycznych. Kwercetyna może również uruchamiać mitochondrialny szlak apoptozy i zmniejszać ekspresję cząsteczek antyapoptotycznych.

Zapobiega i leczy COVID-19

Celowanie w białka wirusowe odpowiedzialne za wnikanie wirusa do komórek gospodarza jest realnym mechanizmem hamowania infekcji wirusowych. Kwercetyna okazała się silnym lekiem przeciwwirusowym, który hamuje wnikanie wirusów do komórek poprzez interakcję z hemaglutyniną (podjednostką HA2), glikoproteiną, która umożliwia wirusom infekowanie komórek.

Innym sposobem na zahamowanie lub spowolnienie infekcji wirusowej jest ukierunkowanie na różne etapy cyklu życiowego wirusa, takie jak składanie i uwalnianie dojrzałych cząstek wirusa z komórek. Wykazano, że kwercetyna zmniejsza liczbę kopii białek NP i M2, które kodują odpowiednio nukleoproteiny wirusa grypy i białka kanałowe.

Kwercetyna jest również skuteczna przeciwko wirusowi SARS, do którego SARS-CoV-2 – wirus wywołujący zakażenie koronawirusem z Wuhan (COVID-19) – jest bardzo podobny. Uważa się, że kwercetyna działa przeciwko wirusowi COVID, hamując różne etapy cyklu życiowego wirusa. W ludzkich komórkach kwercetyna może zmieniać ekspresję 30 procent genów kodujących cele białkowe SARS-CoV-2, potencjalnie zakłócając aktywność 85 procent tych białek. Dzięki temu mechanizmowi kwercetyna może pomóc w zapobieganiu zakażeniu COVID-19.

Innym obiecującym podejściem do zapobiegania COVID-19 jest hamowanie interakcji między białkiem kolca COVID-19 a enzymem konwertującym angiotensynę (ACE2), który ułatwia zakażenie. Badania na kulturach komórkowych pokazują, że kwercetyna w fizjologicznie istotnych stężeniach może zapobiegać tej interakcji, co czyni ją silnym środkiem przeciwwirusowym przeciwko COVID-19. (Powiązane: ZIOŁA POKONAŁY COVID: Tajwańskie badanie: Dwa preparaty TCM znacznie zmniejszają postęp COVID-19.)

Wykazano również, że kwercetyna i jej pochodne celują w proteazę podobną do 3-chymotrypsyny (3CLpro), ważny enzym do replikacji wirusa. Wiążąc się z tym białkiem, kwercetyna może powstrzymać replikację wirusa COVID-19 i infekowanie zdrowych komórek.

Jak donoszą badania, kwercetyna wywiera działanie przeciwwirusowe bez szkody dla zdrowych komórek. Suplementacja kwercetyną jest realną opcją leczenia pacjentów z COVID-19, dzięki zdolności flawonoidów do hamowania replikacji wirusa.

Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem, środkiem przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwalergicznym i immunomodulującym. Ciesz się wieloma korzyściami zdrowotnymi tego fitoskładnika, dodając do swojej codziennej diety więcej organicznych owoców i warzyw.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o kwercetynie i o tym, co sprawia, że jest ona tak dobra dla Twojego zdrowia.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...