Przeciwpasożytnicze właściwości zmielonych kurek wynikają z zawartości w tych grzybach składnika o nazwie hitinmannoza. Jest to czynna substancja wykorzystywana przeciwko pasożytom nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w tej akademickiej.
Bardzo smaczna, o ładnej pomarańczowo – żółtej barwie kurka ma nam wiele do zaoferowania i warto ją wykorzystywać nie tylko do przyrządzania potraw, ale także w celach leczniczych.
Lecznicze właściwości pieprznika jadalnego, czyli pospolitej kurki, dostrzeżono już w starożytności. I nie ma się co dziwić, bo każdy, kto lubi wybrać się na grzyby zauważył, że kurka nigdy nie jest robaczywa. To wyjątkowe zjawisko wśród grzybów.
Kurki posiadają zadziwiająco wiele witamin, a mianowicie: A, E, C, B1, B2, D2, PP. Oprócz tego są bogate w podstawowe minerały: wapń, magnez, potas, fosfor, sód, , miedź, cynk, siarkę i żelazo. To prawdziwy, naturalny kompleks witamin i minerałów.
Prozdrowotne działanie kurek – na co pomagają?
- polepszają wzrok
- wspierają pracę wątroby
- podwyższają odporność
- likwidują stany zapalne komórek
- usuwają wszelkie robaki z ludzkiego organizmu
Przeciwpasożytnicze właściwości zmielonych kurek
Najbardziej cenną właściwością kurek jest niewątpliwie ich zdolność zabijania wszelkich pasożytów i leczenia chorób ludzkich wywołanych przez robaki, tasiemce, obleńce i przywry. Przeciwpasożytniczym składnikiem kurek jest hitinmannoza, substancja, która paraliżuje układ nerwowy pasożyta. Tak sparaliżowany pasożyt jest szybko wydalany z organizmu.
Zmielone kurki przeciw pasożytom w ludzkim organizmie – przepis
Przygotowanie
70 dkg kurek dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie rozłożyć na dużej tacy lub arkuszu papieru i wysuszyć na wiór. Najbardziej polecane jest suszenie na słońcu, wtedy zajmuje to około 3 – 5 dni (na noc przenosimy grzyby w suche miejsce). Jednak gdy słońca brakuje możemy posłużyć się piekarnikiem lub suszarką do grzybów. Z uwagi na to, że hitinmannoza jest bardzo wrażliwa na obróbkę termiczną, nie należy suszyć kurek w temperaturze powyżej 55 stopni. To gwarantuje, że ocalimy w nich wszystkie cenne składniki.
Wysuszone kurki mielimy w młynku do kawy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w ciemnym i suchym miejscu.
Sposób przyjmowania
Ludzki organizm skutecznie pozbywa się pasożytów przyjmując sproszkowane kurki w ilości 1 – 2 łyżeczki na dobę. Można spożywać je na wiele sposobów, np. dodając do zup, sałatek, sosów, twarogu, posypując kanapki.
zrodlo:https://wybieram-zdrowie.com/
zdjecia z internetu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz