Przestrzeganie zrównoważonej diety jest ważne dla ogólnego samopoczucia. Według kilku badań spożywanie pokarmów bogatych w pierwiastek śladowy bor może pomóc chronić cię przed niektórymi rodzajami raka.
W jaki sposób bor chroni przed rakiem?
Bor jest minerałem śladowym, który naturalnie występuje w różnych pokarmach roślinnych. Jest strukturalnym składnikiem ścian komórkowych roślin i odgrywa rolę w tworzeniu nasion, zapylaniu i wzroście roślin.
Kilka badań wykazało, że bor działa jako silny środek zwalczający raka.
Rak szyjki macicy
Wiele badań przeprowadzono w Turcji ze względu na niezwykle niską częstość występowania raka szyjki macicy w tym kraju. Naukowcy uważają, że jest to częściowo spowodowane glebą bogatą w bor w Turcji.
Według badań przeprowadzonych na kobietach mieszkających na obszarach bogatych w bor i ubogich w bor, wśród tych pierwszych występuje mniejsza częstość występowania raka szyjki macicy w porównaniu z tymi drugimi.
Dane sugerują, że bor wpływa na cykl życia wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Jest to ważne, ponieważ HPV jest głównym czynnikiem w 95 procentach przypadków raka szyjki macicy.
Rak płuc
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Texas MD Anderson Cancer Center w latach 1995-2005, wyniki ujawniły, że kobiety po menopauzie poddawane hormonalnej terapii zastępczej cieszyły się zmniejszonym ryzykiem raka płuc po zwiększeniu spożycia boru.
Rak prostaty
Dane z różnych badań zidentyfikowały bor jako kluczowy składnik w zmniejszaniu rozprzestrzeniania się i wzrostu komórek raka prostaty.
Jedno z badań wykazało, że myszy z guzami raka prostaty doświadczyły do 38 procent skurczu guzów po wystawieniu na działanie boru. Minerał śladowy jest również związany z niższym ryzykiem raka prostaty.
Inne korzyści zdrowotne boru
Utrata wapnia jest problemem, który nęka kobiety, zwłaszcza gdy się starzeją. Badania na ludziach i zwierzętach ujawniły ważny związek między zdrowiem kości a borem.
Badania te wykazały, że bor korzystnie wpływa na kości na wiele sposobów:
- Bor może pomóc w zapobieganiu demineralizacji kości.
- Bor łagodzi problemy kostne związane z niedoborem witaminy D i magnezu.
- Bor pomaga zapobiegać utracie wapnia.
- Bor poprawia i utrzymuje gęstość kości.
- Bor pomaga zwiększyć wytrzymałość kości.
Badania wykazały również, że bor oferuje te niesamowite korzyści zdrowotne:
- Bor zwiększa wchłanianie magnezu.
- Bor pomaga poprawić wykorzystanie estrogenu, testosteronu i witaminy D w organizmie.
- Bor pomaga poprawić gojenie się ran.
- Bor może pomóc zmniejszyć niepożądane skutki uboczne spowodowane chemioterapią.
- Bor podnosi poziom katalizatora, peroksydazy glutationowej, dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i innych enzymów przeciwutleniających.
- Bor może pomóc obniżyć poziom białka C-reaktywnego (hs-CRP), czynnika martwicy nowotworów-a (TNF-a) i innych biomarkerów zapalnych.
- Bor pomaga w aktywności i tworzeniu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+), S-adenozylometioniny (SAM-e) i innych kluczowych biomolekuł.
- Bor pomaga poprawić aktywność elektryczną w mózgu, co może przynieść korzyści poprawie pamięci krótkotrwałej u pacjentów w podeszłym wieku. Pierwiastek śladowy może również pomóc w zwiększeniu wydajności poznawczej.
- Bor oferuje korzyści ochronne przed toksycznością metali ciężkich i stresem oksydacyjnym spowodowanym przez pestycydy.
Włączenie boru do zrównoważonej diety
Niektóre rośliny zawierają bor. Możesz również zwiększyć spożycie, przyjmując suplementy boru. (Powiązane: Badania pokazują, że suplementy oleju rybnego zwiększają skuteczność leczenia raka.)
Owoce, rośliny strączkowe, bulwy i inne pokarmy roślinne są pełne ważnych minerałów śladowych, takich jak bor.
Poniżej znajduje się dziesięć najlepszych źródeł boru:
- 1 szklanka soku z suszonych śliwek – 1,43 mg
- 1/2 szklanki awokado – 1,07 mg
- 1,5 uncji rodzynek – .95 mg
- 1 średnia brzoskwinia – .80 mg
- 1 szklanka soku winogronowego – 0,76 mg
- 1 średnie jabłko – .66 mg
- 1 średnia gruszka – .50 mg
- 1 oz. prażone i solone orzeszki ziemne – .48 mg
- 1/2 szklanki smażonej fasoli – .48 mg
- 2 łyżki masła orzechowego – .46 mg
Picie soku z suszonych śliwek może pomóc w poprawie zdrowia trawiennego. Tymczasem awokado jest pełne zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego. Dodatkowo awokado jest bogate w składniki odżywcze, takie jak miedź, kwas foliowy i witamina K.
Nadal nie ma wystarczających danych dostępnych dla Rady ds. Żywności i Żywienia, aby określić zalecaną dzienną dawkę boru. Ale według Światowej Organizacji Zdrowia dorośli mogą bezpiecznie przyjmować od jednego do 13 mg boru dziennie.
Odwiedź Superfoods.news, aby dowiedzieć się więcej o innych produktach spożywczych zawierających środki zwalczające raka.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z suplementacji borem.
Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz