wtorek, 17 maja 2022

"Badania sugerują, że bor ma silne właściwości zwalczające raka"(video)

  Przestrzeganie zrównoważonej diety jest ważne dla ogólnego samopoczucia. Według kilku badań spożywanie pokarmów bogatych w pierwiastek śladowy bor może pomóc chronić cię przed niektórymi rodzajami raka.

Zdjęcie: Badania sugerują, że bor ma silne właściwości zwalczające raka

W jaki sposób bor chroni przed rakiem?

Bor jest minerałem śladowym, który naturalnie występuje w różnych pokarmach roślinnych. Jest strukturalnym składnikiem ścian komórkowych roślin i odgrywa rolę w tworzeniu nasion, zapylaniu i wzroście roślin.

Kilka badań wykazało, że bor działa jako silny środek zwalczający raka.

Rak szyjki macicy

Wiele badań przeprowadzono w Turcji ze względu na niezwykle niską częstość występowania raka szyjki macicy w tym kraju. Naukowcy uważają, że jest to częściowo spowodowane glebą bogatą w bor w Turcji.

Według badań przeprowadzonych na kobietach mieszkających na obszarach bogatych w bor i ubogich w bor, wśród tych pierwszych występuje mniejsza częstość występowania raka szyjki macicy w porównaniu z tymi drugimi.

Dane sugerują, że bor wpływa na cykl życia wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). Jest to ważne, ponieważ HPV jest głównym czynnikiem w 95 procentach przypadków raka szyjki macicy.

Rak płuc

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z University of Texas MD Anderson Cancer Center w latach 1995-2005, wyniki ujawniły, że kobiety po menopauzie poddawane hormonalnej terapii zastępczej cieszyły się zmniejszonym ryzykiem raka płuc po zwiększeniu spożycia boru.

Rak prostaty

Dane z różnych badań zidentyfikowały bor jako kluczowy składnik w zmniejszaniu rozprzestrzeniania się i wzrostu komórek raka prostaty.

Jedno z badań wykazało, że myszy z guzami raka prostaty doświadczyły do 38 procent skurczu guzów po wystawieniu na działanie boru. Minerał śladowy jest również związany z niższym ryzykiem raka prostaty.

Inne korzyści zdrowotne boru

Utrata wapnia jest problemem, który nęka kobiety, zwłaszcza gdy się starzeją. Badania na ludziach i zwierzętach ujawniły ważny związek między zdrowiem kości a borem.

Badania te wykazały, że bor korzystnie wpływa na kości na wiele sposobów:

  • Bor może pomóc w zapobieganiu demineralizacji kości.
  • Bor łagodzi problemy kostne związane z niedoborem witaminy D i magnezu.
  • Bor pomaga zapobiegać utracie wapnia.
  • Bor poprawia i utrzymuje gęstość kości.
  • Bor pomaga zwiększyć wytrzymałość kości.

Badania wykazały również, że bor oferuje te niesamowite korzyści zdrowotne:

  • Bor zwiększa wchłanianie magnezu.
  • Bor pomaga poprawić wykorzystanie estrogenu, testosteronu i witaminy D w organizmie.
  • Bor pomaga poprawić gojenie się ran.
  • Bor może pomóc zmniejszyć niepożądane skutki uboczne spowodowane chemioterapią.
  • Bor podnosi poziom katalizatora, peroksydazy glutationowej, dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i innych enzymów przeciwutleniających.
  • Bor może pomóc obniżyć poziom białka C-reaktywnego (hs-CRP), czynnika martwicy nowotworów-a (TNF-a) i innych biomarkerów zapalnych.
  • Bor pomaga w aktywności i tworzeniu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego (NAD+), S-adenozylometioniny (SAM-e) i innych kluczowych biomolekuł.
  • Bor pomaga poprawić aktywność elektryczną w mózgu, co może przynieść korzyści poprawie pamięci krótkotrwałej u pacjentów w podeszłym wieku. Pierwiastek śladowy może również pomóc w zwiększeniu wydajności poznawczej.
  • Bor oferuje korzyści ochronne przed toksycznością metali ciężkich i stresem oksydacyjnym spowodowanym przez pestycydy.

Włączenie boru do zrównoważonej diety

Niektóre rośliny zawierają bor. Możesz również zwiększyć spożycie, przyjmując suplementy boru. (Powiązane: Badania pokazują, że suplementy oleju rybnego zwiększają skuteczność leczenia raka.)

Owoce, rośliny strączkowe, bulwy i inne pokarmy roślinne są pełne ważnych minerałów śladowych, takich jak bor.

Poniżej znajduje się dziesięć najlepszych źródeł boru:

  • 1 szklanka soku z suszonych śliwek – 1,43 mg
  • 1/2 szklanki awokado – 1,07 mg
  • 1,5 uncji rodzynek – .95 mg
  • 1 średnia brzoskwinia – .80 mg
  • 1 szklanka soku winogronowego – 0,76 mg
  • 1 średnie jabłko – .66 mg
  • 1 średnia gruszka – .50 mg
  • 1 oz. prażone i solone orzeszki ziemne – .48 mg
  • 1/2 szklanki smażonej fasoli – .48 mg
  • 2 łyżki masła orzechowego – .46 mg

Picie soku z suszonych śliwek może pomóc w poprawie zdrowia trawiennego. Tymczasem awokado jest pełne zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego. Dodatkowo awokado jest bogate w składniki odżywcze, takie jak miedź, kwas foliowy i witamina K.

Nadal nie ma wystarczających danych dostępnych dla Rady ds. Żywności i Żywienia, aby określić zalecaną dzienną dawkę boru. Ale według Światowej Organizacji Zdrowia dorośli mogą bezpiecznie przyjmować od jednego do 13 mg boru dziennie.

Odwiedź Superfoods.news, aby dowiedzieć się więcej o innych produktach spożywczych zawierających środki zwalczające raka.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o korzyściach zdrowotnych płynących z suplementacji borem.

Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...