niedziela, 15 maja 2022

"Nektar Bogów"

 Poza naturalnym i surowym miodem, który zwykle można znaleźć w sklepie spożywczym lub na rynku, Nowa Zelandia oferuje wyjątkowe i zdrowe odmiany miodu. Te wykwintne miody - takie jak Manuka, Acacia i Pohutukawa - w ostatnich latach zyskują więcej uwagi ze względu na rosnące trendy zdrowotne w każdym wieku.

New Zealand is home to unique and healthy honey varieties, each with different benefits. (Billion Photos/Shutterstock)
Nowa Zelandia jest domem dla unikalnych i zdrowych odmian miodu, z których każda ma inne zalety. (Miliard zdjęć/Shutterstock)


Miód Manuka: mit i fakty

Miód Manuka jest wytwarzany przez pszczoły zapylające drzewo Manuka, które rośnie głównie w Nowej Zelandii. Miód Manuka ma wysokie właściwości antybakteryjne, zwane metyloglioksałem (MGO). Miód ten ma również wyższe właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne niż zwykły miód.

Jest bogaty w wartość odżywczą: zawiera witaminę B, witaminę C i minerały, takie jak wapń, żelazo,, potas i magnez. Miód Manuka zawiera również dużą liczbę związków fenolowych: flawonoidów i kwasów fenolowych, znanych również jako polifenole.

5 faktów na temat miodu Manuka, które powinieneś wiedzieć

  1. Flawonoidy w miodzie Manuka mają ważne działanie immunomodulujące. Dlatego każdy, kto przyjmuje leki zmniejszające odporność, powinien skonsultować się z lekarzem przed spożyciem miodu Manuka.
  2. Nie używaj metalowej łyżki z miodem. Miód jest kwaśny i reaguje z metalowymi powierzchniami.
  3. Medycznie miód Manuka może być stosowany do gojenia ran i oparzeń. Jednak miód do leczenia ran jest miodem klasy medycznej. Jest sterylizowany i różni się od słoika z miodem Manuka, który kupujesz w sklepie spożywczym. UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) w Nowej Zelandii nie zaleca, aby tak zwany miód Manuka "Medical Grade" lub "Clinical Grade" Manuka był sprzedawany w zwykłych sklepach spożywczych. Podobnie słoik miodu Manuka nie powinien być częścią zestawu pierwszej pomocy.
  4. Miód Manuka jest jednym z najdroższych miodów na świecie. Dzieje się tak dlatego, że kwiaty Manuka są niezwykle delikatne i dlatego są podatne na zmiany klimatu, opadów deszczu i wiatru. Co więcej, kwiaty te kwitną tylko przez dwa do sześciu tygodni każdego roku, a niektóre pojedyncze kwiaty mogą kwitnąć tylko przez pięć dni. To sprawia, że pszczołom niezwykle trudno jest zebrać duże ilości nektaru z kwiatu Manuka.
  5. Ważne jest, aby zrozumieć gatunki MGO i UMF (Unique Manuka Factor) dla miodu Manuka. Ale co ważniejsze, musisz sprawdzić, czy jest to miód jednokwiatowy i ma certyfikat UMF oznaczony na słoiku, aby zidentyfikować, że jest to prawdziwy miód Manuka.

Co to jest współczynnik UMF?

Nowozelandzkie grupy handlowe i przemysłowe ustanowiły wskaźniki, takie jak monofloral (czysty nektar manuka) i multifloral (w tym nektar inny niż manuka), w celu identyfikacji prawdziwego miodu Manuka. Ponieważ miód Manuka stał się bardziej rozpoznawalny na świecie, na rynek zaczęło napływać więcej podrobionych produktów. UMF to znak identyfikacyjny jakości, który zapewnia, że masz naturalny miód Manuka wyprodukowany w Nowej Zelandii.

Testy UMF na cztery czynniki: MGO (pierwiastek antybakteryjny), dihydroksyaceton (lub DHA, dla okresu przydatności do spożycia), HMF (dla świeżości) i leptosperyna (jakość występująca tylko w prawdziwym miodzie Manuka). Miód będzie certyfikowany jako "jednokwiatowy miód Manuka", jeśli więcej niż 100 mg. leptosperyny jest zawarte w 1 kg. miodu.

Standardy UMF wahają się od dziesięciu do 25, przy czym wyższe liczby mają wyższą ocenę. Im wyższa liczba, tym silniejszy miód – a także droższy.

Co to jest MGO?

MGO oznacza metyloglioksal, który jest związkiem organicznym odpowiedzialnym za silne właściwości antybakteryjne miodu Manuka. Liczby następujące po inicjałach MGO wskazują poziom metyloglioksalu w mg/kg.

Czy wyższy jest zawsze lepszy? Cóż, to zależy od zamierzonego zastosowania miodu Manuka.

Jak wybrać miód Manuka

W przypadku większości marek miodu Manuka oceny MGO między 100 + ~ 200 + będą smakować jak zwykły miód. Im wyższa ocena MGO, tym silniejsze właściwości antybakteryjne i tym bardziej leczniczy będzie smak.

Zaleca się, aby miód o ocenach MGO wyższych niż 300 był spożywany tylko sporadycznie, podczas gdy miody MGO 100+ mogą być spożywane codziennie ze względu na ich właściwości antybakteryjne i inne korzyści zdrowotne.

Miód akacjowy: Królowa miodów

Jednym z najlepszych miodów jednokwiatowych na świecie jest europejski miód akacjowy. Miód ten ma wiele udowodnionych korzyści zdrowotnych i dlatego jest często porównywany do miodu Manuka.

Miód akacjowy ma słodki i zachwycający kwiatowy smak, z nutami wanilii. Jest również bogaty w przeciwutleniacze i właściwości antybakteryjne, a także żelazo,, potas, witaminę C i wapń.

Miód akacjowy jest często określany jako Królowa Miodów - zasłużony tytuł pod wieloma względami. Po pierwsze, ma niezwykle jasny kolor i ma minimalną krystalizację, plasując go na pierwszym miejscu w świecie miodu. Ponadto może być spożywany codziennie jako pokarm, zapewniając wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu. Między innymi oczyszcza wątrobę, kondycjonuje jelita, poprawia układ oddechowy poprzez swoje właściwości antybakteryjne, poprawia problemy trawienne, pomaga w utracie wagi i poprawia czas gojenia się ran.

Miód z kwiatu rapsflower

Miód rapsflower ma kremowy i delikatny smak. Jest to jeden z najrzadszych miodów dla smakoszy na świecie i jest uwielbiany przez koneserów żywności na całym świecie.

Powodem jego rzadkości jest to, że pszczoły mogą zbierać nektar tylko wtedy, gdy temperatura przekracza 50 stopni Fahrenheita. A ponieważ kwiaty rzepaku kwitną zimną wczesną wiosną, pszczołom dość trudno jest zebrać nektar, gdy temperatura jest zbyt niska. Dlatego produkcja jest bardzo ograniczona.

Ponieważ zawartość pyłku w miodzie rzepakowym jest wyższa niż w innych miodach, zawiera więcej witamin i polifenoli. Ten kremowy i miękki miód jest idealny do napojów i naleśników.

Miód Pohutukawa: Klejnot Nowej Zelandii

Większość ludzi nigdy nie słyszała o miodzie Pohutukawa. Jest to miód zbierany z rodzimych drzew na Wyspie Północnej w Nowej Zelandii. Drzewo Pohutukawa, znane również jako "choinka Kiwi", może żyć tysiąc lat, ale jego kwiaty kwitną tylko przez krótki czas każdego roku.

Rdzenni Maorysi używają kory i miodu Pohutukawa w tradycyjnych środkach na kaszel i przeziębienie oraz do zatrzymania krwawienia. Ma maślany smak, ze słodkim, ale słonym posmakiem. Jest to jeden z najpopularniejszych miodów wśród Nowozelandczyków.

Kiedy książę Karol odwiedził Nową Zelandię w 2019 roku, lider Partii Narodowej i poseł Tauranga Simon Bridges podarował mu w prezencie 125-gramowy słoik miodu Pohutukawa. Wydaje się, że Bridges podążał za królewską tradycją, ponieważ ten sam miód został również podany królowej Elżbiecie II, kiedy odwiedziła Nową Zelandię 20 lat wcześniej.

Nazwa miodu Pohutukawa może nie być tak dobrze znana jak miód Manuka; ale, podobnie jak brytyjscy członkowie rodziny królewskiej, może to być jeden z najlepszych pomysłów na prezent dla kogoś, kto ma już wszystko.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo|:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...