wtorek, 21 czerwca 2022

"Badanie: Spożywanie diety roślinnej może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca" (video)

  Liczne badania wykazały, że przestrzeganie diety roślinnej oferuje wiele korzyści zdrowotnych, takich jak promowanie utraty wagi i poprawa zdrowia serca.

Zdjęcie: Badanie: Spożywanie diety roślinnej może pomóc obniżyć ryzyko chorób serca

Według badań opublikowanych w Journal of the American College of Cardiology, zmniejszenie spożycia produktów zwierzęcych i przestrzeganie diety roślinnej może również pomóc obniżyć ryzyko chorób serca poprzez zmniejszenie produkcji metabolitu mikrobiologicznego jelitowego związanego z chorobą niedokrwienną serca.

Twoja mikroflora jelitowa składa się z drobnoustrojów, które wpływają na wiele rzeczy, takich jak poziom energii, odpowiedź immunologiczna, metabolizm i wchłanianie składników odżywczych.

Kiedy bakterie jelitowe trawią składniki odżywcze powszechne w produktach zwierzęcych, takich jak czerwone mięso, wytwarzają metabolit zwany N-tlenkiem trimetyloaminy (TMAO). Dane sugerują, że TMAO wiąże się z większym ryzykiem zawału serca i choroby niedokrwiennej serca (CHD).

Jakość diety i związek między TMAO i CHD

W badaniu naukowcy przebadali 760 ochotniczek w badaniu nurses' Health Study. W tym prospektywnym badaniu kohortowym wzięło udział 121 701 zarejestrowanych pielęgniarek w wieku od 30 do 55 lat.

Kobiety zostały poproszone o zgłoszenie swoich wzorców żywieniowych, nawyków palenia i aktywności fizycznej.

Zespół badawczy przeanalizował również dane demograficzne i próbki krwi od uczestniczek pobranych w odstępie 10 lat. Stężenia TMAO w osoczu mierzono zarówno w pierwszym pobraniu, jak i w drugim pobraniu krwi.

Ryzyko CHD obliczono na podstawie zmian poziomu TMAO w organizmie w okresie obserwacji. Tymczasem poziomy TMAO oceniano na podstawie diety i spożycia składników odżywczych.

Naukowcy odkryli, że ochotniczki, u których rozwinęła się CHD, miały wyższy poziom TMAO we krwi, wyższe wskaźniki masy ciała (BMI) i rodzinną historię zawału serca. Kobiety nie stosowały również zdrowej diety, co oznacza, że jadły więcej produktów zwierzęcych niż warzyw.

Naukowcy odkryli również, że ochotnicy z największym wzrostem poziomu TMAO w całym badaniu mieli o 67 procent wyższe ryzyko CHD.

Każdy wzrost TMAO był związany z 23-procentowym wzrostem ryzyka CHD. Związek ten pozostał po tym, jak naukowcy kontrolowali czynniki demograficzne, dietetyczne i związane ze stylem życia, potwierdzając związek między wyższymi poziomami TMAO a ryzykiem CHD.

Dr Lu Qi, MD, starszy autor badania i dyrektor Tulane University Obesity Research Center, poinformował, że dieta jest "jednym z najważniejszych modyfikowalnych czynników ryzyka kontrolowania poziomu TMAO w organizmie". Jak sugeruje badanie, obniżenie poziomu TMAO poprzez spożywanie większej ilości pokarmów roślinnych może być kluczem do zapobiegania chorobom serca.

Wskazówki dotyczące przejścia na dietę roślinną

Jeśli chcesz schudnąć i zmniejszyć ryzyko chorób serca, dieta roślinna jest jedną z najlepszych diet, które możesz wypróbować. Oto kilka wskazówek, które mogą pomóc: (Powiązane: Jak pokonać choroby serca za pomocą diety i stylu życia).

Spraw, aby skrobie i owoce stały się podstawą Twojej nowej diety.

Podczas gdy dieta roślinna obejmuje dużo liściastych zieleni, będziesz także jeść więcej owoców i skrobi. Pamiętaj, że same zielone warzywa liściaste nie mają wystarczającej ilości kalorii, aby zasilić twoje ciało i zaspokoić apetyt.

Aby Twoja dieta roślinna odniosła sukces, musisz spożywać wystarczającą ilość zdrowych kalorii. Możesz to zrobić, robiąc skrobie lub owoce na środku talerza posiłków. Aby przygotować pyszne, sycące posiłki, użyj roślin strączkowych, ziemniaków, słodkich ziemniaków i produktów pełnoziarnistych.

Jedz pokarmy, które lubisz i nie miej obsesji na punkcie poszczególnych składników odżywczych.

Wiele osób spędza tak dużo czasu, próbując uzyskać odpowiednią ilość niezliczonych składników odżywczych. Kiedy przechodzisz na dietę roślinną, precyzja nie powinna być twoim celem. Zamiast tego wybierz całe owoce, warzywa, bulwy, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe. Aby uniknąć poczucia braku lub ciągłego głodu, przygotuj smaczne posiłki przy użyciu różnych składników.

Skup się na dużych zmianach i nie martw się o każdy szczegół.

Twoim celem jest wprowadzenie dużych zmian, takich jak przejście z mięsa, jaj i mleka na żywność pochodzenia roślinnego. Zmiany te mogą znacznie poprawić skład odżywczy spożywanych pokarmów, więc tutaj zwykle zauważasz największą poprawę samopoczucia.

Przed jedzeniem sprawdź menu online.

Jeśli świetnie sobie radzisz na diecie, nie przerywaj swojej passy, zamawiając stare ulubione. Przed kolacją sprawdź menu restauracji online lub zadzwoń z wyprzedzeniem. Zawsze szukaj restauracji ze świetnymi recenzjami i wieloma opcjami warzywnymi.

 

Poszukaj osób, które są również na diecie roślinnej.

Sama dieta może być trudna, ale jeśli możesz zameldować się z podobnie myślącymi ludźmi, wszyscy możecie pociągnąć się do odpowiedzialności w dniach, w których ktoś ma trudności z przestrzeganiem diety.

Kiedy spędzasz czas z ludźmi, którzy podzielają te same wartości, możesz zamienić pomysły na zdrowe przepisy lub świetne restauracje z wieloma opcjami dań roślinnych.

Aby uzyskać więcej informacji na temat korzyści płynących z diety roślinnej, odwiedź Fasting.news.

Obejrzyj ten film i dowiedz się, jak rozpocząć dietę roślinną.

Ten film pochodzi z kanału yummy goodies! na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...