piątek, 29 lipca 2022

"Antocyjany w owocach, takich jak jagody, mogą poprawić zdrowie mózgu i serca"(video)

  Badanie opublikowane w Nutrients wykazało, że antocyjany, niebieskie lub fioletowe pigmenty w owocach, takich jak jagody, mogą pomóc w poprawie zdrowia poznawczego i sercowo-naczyniowego.

Image: Anthocyanins in fruits like blueberries can boost brain and heart health

Autorzy badania ocenili korzyści antocyjanów na choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne. Doszli do wniosku, że rozpuszczalne w wodzie fitochemikalia mogą pomóc w utrzymaniu zdrowia układu sercowo-naczyniowego i mózgu poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego u ludzi. Stres oksydacyjny występuje, gdy w organizmie występuje brak równowagi wolnych rodników i przeciwutleniaczy, co odgrywa rolę w procesie starzenia.

Normalne czynności, takie jak ćwiczenia, mogą zwiększać ryzyko stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki wytwarzane przez mniej łagodne czynniki, w tym otyłość, dietę bogatą w tłuszcz, cukier i przetworzoną żywność, narażenie na promieniowanie, palenie papierosów lub innych wyrobów tytoniowych, spożywanie alkoholu, niektóre leki, zanieczyszczenia i narażenie na pestycydy lub chemikalia przemysłowe, mogą również zwiększać stres oksydacyjny.

Badanie stanowi obiecującą nietoksyczną i naturalną interwencję, która może pomóc zachować funkcje poznawcze i opóźnić wystąpienie chorób neurodegeneracyjnych. Wspomniane fitochemikalia są świetną alternatywą dla leków farmaceutycznych, które leczą chorobę Alzheimera i mają toksyczne skutki uboczne.

Ostatnie raporty mówią, że około sześciu milionów Amerykanów żyje obecnie z chorobą Alzheimera, postępującym zaburzeniem neurologicznym, które powoduje kurczenie się mózgu i śmierć komórek mózgowych. Eksperci twierdzą, że co pięć lat po osiągnięciu wieku 65 lat ryzyko tej choroby mózgu podwaja się. Oczekuje się, że około 14 milionów Amerykanów zostanie zdiagnozowanych z chorobą do roku 2060.

Badania: Antocyjany są fitoskładnikami przedłużającymi życie

Z biegiem lat korzyści zdrowotne antocyjanów były szeroko badane, a lista jest długa. Oprócz obiecującego wpływu na osoby z chorobą Alzheimera, antocyjany stały się już przedmiotem zainteresowania jako naturalne leczenie profilaktyczne i terapeutyczne innych chorób neurodegeneracyjnych. (Powiązane: Jagody dobre: Naukowcy odkrywają związek przedłużający życie w jagodach.)

Naukowcy donoszą, że mają zdolność zmniejszania prozapalnych substancji chemicznych w mózgu i modulowania szlaków sygnalizacji komórkowej. Znaleziono również dowody na to, że antocyjany mogą pomóc w hamowaniu acetylocholinoesterazy, substancji chemicznej mózgu, która rozkłada acetylocholinę, neuroprzekaźnik potrzebny do pamięci i uczenia się.

Badanie opublikowane w European Journal of Nutrition ujawniło również, że starsi dorośli z łagodną do umiarkowanej demencją, którzy codziennie pili sok wiśniowy bogaty w antocyjany, wykazywali poprawę pamięci i mowy. Wielu ekspertów ds. Zdrowia naturalnego uważa, że jagody i inne niebieskawo-fioletowe pokarmy mają "odpowiednie rzeczy", które pomagają zachować funkcje poznawcze w starszym wieku i spowolnić początek niszczycielskich chorób neurodegeneracyjnych.

Wspomniany przeciwutleniacz cay pomaga również w zapobieganiu dolegliwościom sercowo-naczyniowym.

Zespół badawczy badania z 2021 roku zauważył, że cyjanidyna 3, naturalny związek organiczny i szczególny rodzaj antocyjanidyny, pomaga zwalczać zapalenie śródbłonka, które może wywoływać choroby serca. Związek ten chroni tlenek azotu, jednocześnie sprawiając, że płytki krwi są mniej lepkie. Pozwala to na swobodny przepływ krążenia przez tętnice, które utrzymywałyby naczynia krwionośne czyste i zdrowe.

Zespół przytoczył jedno badanie kontrolowane placebo, w którym 150 uczestnikom z wysokim poziomem cholesterolu podawano 320 miligramów antocyjanów dziennie przez 24 tygodnie. Respondenci doświadczyli obniżonego poziomu białka C-reaktywnego, enzymu zapalnego związanego z chorobami serca.

Tymczasem inne badanie opublikowane w Nutrition, Metabolic and Cardiovascular Diseases wykazało, że wykazano, że antocyjany poprawiają poziom cholesterolu. Co więcej, Cleveland Clinic przyznała, że unikalny związek może obniżyć poziom cholesterolu, obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć stan zapalny układu sercowo-naczyniowego.

Większość ludzi dostaje antocyjany poprzez jagody i inne jagody, ale można je również uzyskać poprzez winogrona, czarną fasolę, niebieską lub fioletową kukurydzę, kapustę, ciemne wiśnie, śliwki i skórki bakłażana.

Odwiedź BrainHealthBoost.com, aby uzyskać więcej wiadomości związanych z żywnością, która może poprawić zdrowie mózgu.

Obejrzyj poniższy film, który mówi o tym, jak antocyjany mogą leczyć insulinooporność i zarządzać cholesterolem.

Ten film pochodzi z kanału Groovy Bee na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...