czwartek, 28 lipca 2022

Badanie: "Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu z powodu C...D o 50%"

  Pacjenci z niedoborem witaminy D mają aż o 50% wyższe prawdopodobieństwo zgonu z powodu COVID-19, wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela i Rosji.

Zdjęcie: Badanie: Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zgonu z powodu COVID o 50%

(Artykuł Arta Moore'a opublikowany ponownie z WND.com)

Wzmocnienie układu odpornościowego dzięki witaminie D można znaleźć w suplementach, a także w żywności, takiej jak żółtka jaj, tłusty łosoś, sardynki, śledź, tuńczyk w puszkach, wątroba wołowa, wzbogacone mleko, zboża, jogurt i sok pomarańczowy.

Badanie, opublikowane w Israel Medical Association Journal, przeanalizowało opublikowane badania kliniczne pokazujące, że pacjenci z niskim poziomem witaminy D są bardziej podatni na infekcje COVID-19 oraz ciężką chorobę i śmierć z powodu tej choroby, donosi Jerusalem Post.

Naukowcami byli Yehuda Shoenfeld z Ariel University i Sheba Medical Center oraz dr Vania Borba z Laboratorium Mozaik Autoimmunizacji na Pierwszym Moskiewskim Uniwersytecie Państwowym w Rosji.

Doszli do wniosku, że badania "pokazują, że poziomy witaminy D są odwrotnie skorelowane z nasileniem COVID-19, poziomami markerów stanu zapalnego w surowicy i wskaźnikami śmiertelności, głównie poprzez modulację wrodzonej odpowiedzi immunologicznej i możliwe wzmocnienie wytwarzania przeciwciał po szczepieniu".

Naukowcy ostrzegli, że "trwa dyskusja na temat tego, czy niski poziom witaminy D jest spowodowany infekcją, czy też jej niedobór negatywnie wpływa na chorobę immunologiczną.

W każdym razie, powiedzieli, podawanie suplementów witaminy D pacjentom z COVID poprawiło ich funkcję immunologiczną, głównie poprzez zwiększenie odsetka limfocytów krwi.

Doszli do wniosku: Rosnąca liczba dowodów potwierdza bezpieczeństwo i korzystne działanie suplementacji witaminy D w walce z chorobą COVID-19, zmniejszając częstość występowania, nasilenie i śmiertelność chorób wśród osób o nieoptymalnym poziomie. "

W lutym izraelscy naukowcy stwierdzili, że zgromadzili do tej pory najbardziej przekonujące dowody na to, że przyjmowanie suplementów witaminy D może pomóc pacjentom z COVID-19 zmniejszyć ryzyko poważnej choroby lub śmierci.

recenzowanym badaniu opublikowanym w czasopiśmie PLOS, naukowcy z Bar Ilan University i Galilee Medical Center stwierdzili, że wpływ był tak silny, że mogli przewidzieć, jak zarażeni ludzie poradzą sobie tylko na podstawie ich wieku i poziomu witaminy D.

"Stwierdziliśmy, że to niezwykłe i uderzające, aby zobaczyć różnicę w szansach na stanie się ciężkim pacjentem, gdy brakuje ci witaminy D w porównaniu do sytuacji, gdy nie jesteś" - powiedział dr Amiel Dror, lekarz z Galilee Medical Center i badacz Bar Ilan.

Powiedział, że witamina D wzmacnia układ odpornościowy "w radzeniu sobie z patogenami wirusowymi, które atakują układ oddechowy".

"Jest to równie istotne dla omikronu, jak i dla poprzednich wariantów", powiedział Times of Israel.

Naukowcy opublikowali wstępne wyniki w czerwcu 2021 r., Które wykazały, że 26% pacjentów z koronawirusem zmarło, jeśli mieli niedobór witaminy D na krótko przed hospitalizacją. To w porównaniu do 3%, którzy mieli normalny poziom witaminy D.

Hospitalizowani pacjenci z COVID-19, którzy mieli niedobór witaminy D, byli 14 razy bardziej narażeni niż inni na ciężki lub krytyczny stan.

Dror powiedział, że jego zespół zajął się pytaniem w społeczności naukowej, czy ostatnie warunki zdrowotne wśród pacjentów mogły zostać wypaczone wyniki. Innymi słowy, czy niedobór witamin był objawem, a nie czynnikiem przyczyniającym się do tego?

Aby uwzględnić tę możliwość, naukowcy zbadali poziom witaminy D u każdego pacjenta w ciągu dwóch lat przed zakażeniem koronawirusem.

"Sprawdziliśmy szereg ram czasowych i stwierdziliśmy, że gdziekolwiek spojrzysz w ciągu dwóch lat przed infekcją, korelacja między witaminą D a nasileniem choroby jest niezwykle silna" - powiedział Dror.

Ze względu na szeroki zakres, dodał, badanie oferuje "silniejsze wsparcie niż cokolwiek widzianego do tej pory, podkreślając znaczenie zwiększenia poziomu witaminy D podczas pandemii".

Czytaj więcej na: WND.com

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo|:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...