Demencja nadal dotyka coraz więcej osób na całym świecie, a kraje o starzejących się populacjach, takie jak Japonia, są szczególnie wrażliwe. Aby rozwiązać ten problem, naukowcy z Uniwersytetu Tohoku zbadali korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia owoców cytrusowych.
Zgodnie z wynikami badań, regularne spożywanie owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze, grejpfruty, cytryny lub limonki, może pomóc zmniejszyć ryzyko demencji wśród osób starszych o prawie 15 procent. Zespół badawczy ma nadzieję, że podejście dietetyczne może być zarówno prostym, jak i skutecznym rozwiązaniem w zapobieganiu demencji.
Po włączeniu do zrównoważonej diety owoce cytrusowe mogą pomóc poprawić ogólne samopoczucie. Owoce cytrusowe są pełne witaminy C, składnika odżywczego, który wzmacnia układ odpornościowy i utrzymuje skórę gładką i elastyczną. Jedna średniej wielkości pomarańcza ma całą witaminę C, której potrzebujesz w ciągu jednego dnia.
Owoce cytrusowe mają również duże ilości innych witamin i minerałów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, takich jak miedź, magnez, fosfor, potas i witaminy z grupy B.
Owoce cytrusowe są również pełne związków roślinnych o wielu korzyściach zdrowotnych, w tym działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Ponad 60 odmian flawonoidów, karotenoidów i olejków eterycznych stoi za wieloma korzyściami zdrowotnymi owoców cytrusowych.
Owoce cytrusowe, flawonoidy i zdrowie mózgu
Jadalne części owoców cytrusowych są pełne flawonoidów.
Odkrycia z niektórych eksperymentów komórkowych i zwierzęcych wykazały, że flawonoidy cytrusowe mogą przekraczać barierę krew-mózg i odgrywać rolę w działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Wcześniejsze badania sugerują, że może to pomóc w odwróceniu i naprawie niektórych form uszkodzeń komórkowych.
Przed badaniem Na Uniwersytecie Tohoku przeprowadzono tylko jedno badanie przekrojowe, którego wyniki sugerują, że wysokie spożycie owoców cytrusowych jest pozytywnie związane z lepszymi funkcjami poznawczymi.
Zespół badawczy Uniwersytetu Tohoku przeprowadził analizę statystyczną przy użyciu danych z badania Ohsaki Cohort 2006, aby przyjrzeć się bliżej związkowi między spożyciem cytrusów a częstością występowania demencji.
W badaniu Ohsaki Cohort 2006 wzięli udział japońscy uczestnicy w wieku 65 lat i starsi. Wolontariusze mieszkali w Ohsaki City w północno-wschodniej Japonii 1 grudnia 2006 roku.
Naukowcy przeprowadzili ankietę bazową w celu zebrania danych na temat częstotliwości spożywania owoców cytrusowych w społeczności. Następnie w 2012 r. u 13 373 osób odpowiedziało na leczenie, aby dowiedzieć się, u ilu w kohorcie rozwinęła się demencja w ciągu sześciu lat.
Ankieta zawierała różne pytania dotyczące nawyków żywieniowych i stylu życia uczestników.
Odpowiedzi związane ze spożywaniem cytrusów zostały ogólnie podzielone na trzy grupy:
- Osoby spożywające owoce cytrusowe mniej niż dwa razy w tygodniu.
- Osoby spożywające owoce cytrusowe trzy do czterech razy w tygodniu.
- Ci, którzy spożywają owoce cytrusowe prawie codziennie.
Naukowcy scharakteryzowali również punkt odniesienia innych czynników, które mogą być związane z demencją, takich jak funkcje poznawcze, funkcje motoryczne i stres psychiczny. Pierwszym rezultatem był początek demencji zdefiniowany przez system ubezpieczeń opieki długoterminowej, obowiązkową formę krajowego ubezpieczenia społecznego stosowaną w Japonii.
Yasutake Tomata, wykładowca na Uniwersytecie Tohoku i profesor Ichiro Tsuji kierowali zespołem badawczym. Przeprowadzili analizy, aby ocenić, czy ich odkrycie było artefaktem odwrotnej przyczynowości.
Naukowcy mają nadzieję na potencjalne wykorzystanie danych z badania, ale przyznali, że należy wziąć pod uwagę więcej czynników, zanim będzie można wyciągnąć ostateczne wnioski na temat spożycia cytrusów i demencji.
Niektóre z czynników obejmują przyczyny demencji, a także dane demograficzne i lokalizację grupy badanej.
Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i jedz owoce cytrusowe, aby poprawić ogólny stan zdrowia.
Odwiedź Brainhealthboost.com, aby przeczytać więcej artykułów ze wskazówkami, jak poprawić zdrowie mózgu.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak owoce cytrusowe mogą pomóc w zapobieganiu demencji.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz