Truskawki są pożywne i pełne korzystnych przeciwutleniaczy i związków roślinnych. Według badań spożywanie truskawek może również pomóc chronić mózg przed chorobą Alzheimera poprzez zmniejszenie stanu zapalnego.
Badanie zostało opublikowane w Journal of Alzheimer's Disease.
W badaniu naukowcy z Rush University w Chicago w stanie Illinois odkryli, że dorośli w wieku powyżej 65 lat, którzy regularnie spożywali truskawki, mieli mniej białek tau w swoich mózgach. Wyższe stężenia białek tau są związane z chorobą Alzheimera.
Truskawki, zdrowie mózgu i choroba Alzheimera
Na potrzeby badania zespół badawczy zbadał mózgi 575 zmarłych pacjentów w średnim wieku 91 lat. Żaden z pacjentów nie miał choroby Alzheimera.
Przez ponad dwie dekady przed śmiercią każdy uczestnik odpowiadał na coroczną ankietę na temat swojej diety. Naukowcy wykorzystali wyniki ankiety do śledzenia diety pacjentów.
Pacjenci mieli również corocznie testowane zdolności poznawcze. Wyniki autopsji wykazały, że grupa, która spożywała najwięcej truskawek, miała najniższe stężenie białek tau.
Naukowcy poinformowali, że nie znaleźli żadnego związku między poziomem białka tau a tymi, którzy mieli gen APOE-4, który uważa się za zwiększający ryzyko choroby Alzheimera.
Dr Julie Schneider, neuropatolog, który kierował badaniem, wyjaśnił, że zespół badawczy podejrzewa, że właściwości przeciwzapalne pelargonidyny - aktywnego związku w truskawkach - mogą zmniejszać ogólne zapalenie nerwów, co może zmniejszać produkcję cytokin.
Cytokiny to białka wytwarzane przez komórki, które mogą wywoływać reakcję zapalną. (Powiązane: Badanie: Spożywanie jabłek, pomarańczy i truskawek może pomóc osobom z chorobą Parkinsona żyć dłużej.)
Zapalenie mózgu może być spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak infekcje, ekstremalny stres i brak snu. Są to również czynniki ryzyka rozwoju choroby Alzheimera.
Dr Puja Agarwal, epidemiolog żywieniowy, który był również zaangażowany w badania, doradził, że jedzenie truskawek jest "prostą zmianą", którą każdy może wprowadzić do swojej regularnej diety. Przyznał jednak, że badanie było obserwacyjne, co oznacza, że nie było jasne, czy same truskawki zmniejszają ryzyko.
Agarwal powiedział, że potrzebne są dalsze badania, aby dowiedzieć się więcej o roli odżywiania w chorobie Alzheimera, ale wyniki badań sugerują, że niektóre składniki diety, takie jak jagody, mogą oferować znaczące korzyści dla zdrowia mózgu.
Choroba Alzheimera jest wyniszczającym stanem dotykającym ponad 6,5 miliona Amerykanów. Oczekuje się, że do 2050 r. liczba ta wzrośnie ponad dwukrotnie. Wczesne objawy choroby Alzheimera obejmują trudności w zapamiętywaniu ostatnich wydarzeń lub rozmów lub miejsca, w którym coś zostało pozostawione.
W ostatnich stadiach choroby osoby z chorobą Alzheimera mogą powtarzać się lub zadawać pytania w kółko. Mogą również zgubić się nawet w znanych miejscach i mieć problemy ze znalezieniem odpowiednich słów do identyfikacji wspólnych przedmiotów.
Korzyści zdrowotne truskawek
Truskawki są jednym z głównych źródeł pelargonidyny, związku, który uważa się za środek przeciwzapalny. Inne źródła pelargonidyny obejmują fasolę, śliwki, rzodkiewki i maliny.
Truskawka (Fragaria ananassa) to hybryda dwóch gatunków poziomek z Ameryki Północnej i Chile. Te jagody są jaskrawoczerwone, soczyste i słodkie.
Truskawki są pełne witaminy C i manganu. Zawierają również przyzwoite ilości kwasu foliowego lub witaminy B9 i potasu.
Truskawki są pełne przeciwutleniaczy i związków roślinnych, które uważa się za przynoszące korzyści dla zdrowia serca i kontroli poziomu cukru we krwi.
Zdrowe desery truskawkowe do wypróbowania
Przestrzeganie zrównoważonej diety jest kluczem do ogólnego stanu zdrowia. Jedz dużo pożywnych pokarmów, takich jak truskawki i wypróbuj niektóre ze zdrowych przepisów poniżej.
Batony owsiane truskawkowe
Zamiast kupować płatki owsiane lub batony z muesli, rób batony owsiane truskawkowe w domu, używając świeżych składników i bez dodanych konserwantów często używanych w kupowanych w sklepie batonach owsianych.
Składniki na 16 batonów truskawkowych:
- 1 szklanka staromodnego płatka owsianego (w razie potrzeby użyj bezglutenowego owsa).
- 2 szklanki truskawek (około 10 uncji), pokrojone w kostkę i podzielone
- 3/4 szklanki białej mąki pełnoziarnistej (Użyj mąki do pieczenia 1: 1, aby zrobić bezglutenowe batony).
- 1/3 szklanki jasnobrązowego cukru
- 6 łyżek niesolonego masła, stopionego (w przypadku batonów wegańskich / bezmlecznych użyj stopionego oleju kokosowego).
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny z około 1/2 małej cytryny
- 1 łyżka cukru pudru podzielonego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Składniki na glazurę waniliową (opcjonalnie, jeśli wolisz słodszy baton):
- 1/2 szklanki cukru pudru przesianego
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
Preparat:
- Umieść stojak na środku piekarnika i rozgrzej do 375 F.
- Wyłóż 8×8-calową blachę do pieczenia pergaminem. Niech papier zwisa z dwóch stron jak prowizoryczne uchwyty.
- W średniej misce połącz owies, mąkę, brązowy cukier, imbir i sól. Wlej stopione masło do mieszanki owsianej i mieszaj, aż utworzy grudki, a wszystkie suche składniki zostaną równomiernie zwilżone. Odstawić 1/2 szklanki kruszonki. Wciśnij resztę w równą warstwę na dnie patelni pergaminem.
- Rozprowadź połowę pokrojonych truskawek na skorupie. Posyp skrobię kukurydzianą równomiernie na wierzchu, a następnie posyp sok z cytryny, a następnie pół łyżki granulowanego cukru.
- Rozprowadź pozostałe jagody na skorupie, a następnie pozostałe pół łyżki cukru. Posyp zarezerwowane okruchy równomiernie na wierzchu. Powinieneś mieć trochę owoców pokazujących.
- Piec batony przez 35 do 40 minut. Batony są wykonywane, gdy owoce są szampańskie, a polewa okruchowa pachnie tostami i staje się złota.
- Umieść patelnię na stojaku z drutu, aby całkowicie ostygła. Przyspiesz ten proces, chłodząc patelnię.
- Przygotuj glazurę. W średniej misce energicznie wymieszaj cukier puder, wanilię i mleko. Ubijaj, aż mieszanina będzie gładka. Dodaj więcej mleka, jeśli chcesz uzyskać cieńszą konsystencję.
- Użyj "uchwytów" z pergaminu, aby podnieść pręty z patelni. Skrop glazurą i pokrój przed podaniem.
Jagodowo-truskawkowa miska smoothie
Rozpocznij dzień od smacznej i pożywnej miski smoothie jagodowo-truskawkowego.
Składniki na 1 porcję:
- 1 szklanka kostek lodu
- 3/4 szklanki świeżych jagód, podzielonych
- 1/2 szklanki świeżych truskawek, pokrojonych w plastry
- 1/3 szklanki 2% jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki niesłodzonego soku z jagód lub granatów
- 1/2 dojrzałego obranego awokado
- 1 łyżka migdałów pokrojonych w plasterki, prażonych
Preparat:
- Umieść sok z jagód, jogurt, połowę jagód i awokado w blenderze. Mieszaj, aż dobrze się połączy lub przez około 15 sekund.
- Dodaj lód do mieszanki jagód i zmiksuj, aż będzie gładki lub przez około 30 sekund.
- Wlej mieszankę smoothie do miski. Posyp pozostałą połową jagód, truskawek i migdałów przed jedzeniem.
Jedz dużo świeżych owoców, takich jak truskawki, aby poprawić zdrowie mózgu i ogólne samopoczucie.
Odwiedź Fruits.news, aby uzyskać więcej artykułów na temat pożywnych owoców i ich korzyści zdrowotnych.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o pięciu najważniejszych korzyściach zdrowotnych truskawek.
Ten film pochodzi z kanału Porady zdrowotne na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz