Ponad tysiąc różnych chemikaliów jest stosowanych jako pestycydy w Stanach Zjednoczonych. Te szkodliwe pestycydy są stosowane na co najmniej 20 000 różnych produktów. Niestety, pestycydy są również często stosowane w domach, ogrodach, trawnikach, parkach i szkołach.

Badania potwierdziły, że nadmierne i długotrwałe narażenie na pestycydy jest związane z rakiem, zaburzeniami endokrynologicznymi, problemami z oddychaniem, wadami wrodzonymi i niewydolnością narządów. Ekspozycja na pestycydy jest również związana z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Na szczęście korzystny pigment roślinny zwany kwercetyną może pomóc naturalnie zanegować szkody spowodowane toksycznymi pestycydami i chronić przed ich niekorzystnymi skutkami.
Pestycydy fosforoorganiczne zagrażają zdrowiu ludzkiemu
Według naukowców pestycydy fosforoorganiczne są bardzo szkodliwe. Ostrzegli, że kobiety w ciąży, osoby starsze, dzieci i osoby z upośledzonym układem odpornościowym są najbardziej narażone na ekspozycję.
Badania wykazały, że prenatalna lub wczesnodziecięca ekspozycja na fosforany organiczne również zwiększa ryzyko uszkodzeń neurologicznych i zaburzeń uczenia się, takich jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).
Nie jest to zaskakujące, ponieważ pestycydy fosforoorganiczne zostały pierwotnie opracowane do stosowania w wojnie biologicznej. Pestycyd atakuje układ nerwowy podobnie jak gaz nerwowy.
Fosforany organiczne hamują cholinesterazę, enzym, który rozkłada neuroprzekaźnik acetylocholinę, więc acetylocholina gromadzi się w nerwach. To nagromadzenie utrudnia oddychanie, co może spowodować śmierć.
Fosforany organiczne są również szkodliwe dla dzikiej przyrody. Według Agencji Ochrony Środowiska (EPA) fosforoorganiczny może również szkodzić pszczołom.
Pestycydy mogą powodować choroby neurodegeneracyjne
Narażenie na pestycydy wiąże się z wieloma niekorzystnymi skutkami, takimi jak zmienione nastroje, pogorszenie widzenia, zaburzenia motoryczne, utrata pamięci i słaba koordynacja.
Ostatnie badania sugerują również związek między przewlekłą ekspozycją na pestycydy a zwiększoną częstością występowania demencji.
Aby to zilustrować, dichlorodifenylotrichloroetan (DDT), środek owadobójczy zakazany w USA od 1972 roku, nadal może być spożywany przez importowaną żywność. Możesz być również narażony na DDT, jeśli mieszkasz w pobliżu pól uprawnych, na których DDT był wcześniej rozpylany.
Wykazano, że osoby z chorobą Alzheimera mają 3,8 razy więcej metabolitów DDT we krwi niż osoby bez choroby Alzheimera.
Ponadto stwierdzono, że 76 procent osób z chorobą Parkinsona ma wykrywalne ilości pestycydu beta-heksachlorocykloheksanu (beta-HCH) we krwi w porównaniu do 40 procent pacjentów bez choroby Parkinsona. Związek między beta-HCH a chorobą Parkinsona jest tak wyraźny, że naukowcy wykorzystali pestycyd do wiarygodnego przewidywania diagnozy.
Kwercetyna aktywuje naturalne systemy obronne
Kwercetyna jest flawonoidem i silnym przeciwutleniaczem, który można znaleźć naturalnie w roślinach. Flawonoid pomaga również chronić rośliny przed chorobami, ekstremalnymi temperaturami i toksynami.
Naukowcy uważają, że kwercetyna może również oferować korzyści dla ludzi i odkryli, że kwercetyna jest bardzo obiecująca w pomaganiu w tłumieniu negatywnych skutków ubocznych ekspozycji na pestycydy.
Kwercetyna chroni poprzez różne mechanizmy. Flawonoid zachowuje metabolizm energii, kwasów tłuszczowych i hormonów płciowych. Kwercetyna zmniejsza również stres oksydacyjny, chroni przed uszkodzeniem komórkowego DNA i pomaga poprawić czynność nerek i wątroby.
Badania potwierdzają neuroprotekcyjne działanie kwercetyny
Badania potwierdziły również, że kwercetyna ma działanie neuroprotekcyjne.
Według badań z 2016 roku opublikowanych w czasopiśmie NeuroReport, naukowcy odkryli, że doustne podawanie proszku cebulowego wzbogaconego kwercetyną przez cztery tygodnie znacznie poprawiło pamięć u uczestników z wczesnym stadium choroby Alzheimera.
W badaniu z 2015 roku opublikowanym w czasopiśmie Acta Pharmaceutica Sinica wyniki ujawniły, że kwercetyna pomogła zmniejszyć toksyczność białek beta-amyloidowych, które gromadzą się w mózgach pacjentów z chorobą Alzheimera i powodują demencję i utratę pamięci.
Według badań na zwierzętach kwercetyna chroni funkcje komórek mózgowych i zapobiega śmierci komórek mózgowych. Przeciwutleniacz pomaga również wzmocnić naturalne systemy obronne poprzez aktywację glutationu, głównego przeciwutleniacza w organizmie.
Inne badanie wykazało, że kwercetyna chroni komórki mózgowe przed toksycznością endosulfanu pestycydu poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i obrzęku mitochondriów. Odkrycia wykazały, że kwercetyna zrobiła więcej niż "poprawiła" poziom korzystnych enzymów i przeciwutleniaczy. Kwercetyna pomogła również odwrócić deficyty i przywróciła substancje do normalnego, zdrowego poziomu.
Zwiększ spożycie kwercetyny w diecie, aby chronić się przed narażeniem na pestycydy
Możesz zwiększyć spożycie kwercetyny w diecie, jedząc różnorodne pokarmy pełne tego korzystnego pigmentu roślinnego, takie jak:
- Brukselka
- Szparagi (Gotowane zawiera nieco więcej kwercetyny.)
- Papryka (zielona i żółta)
- Jagody
- Czarna herbata
- Brokuł
- Gryka
- Kapusta
- Kapary (Najbardziej skoncentrowane źródło kwercetyny.
- Wiśnie
- Owoce cytrusowe
- Herbata z czarnego bzu
- Winogrona
- Zielona herbata
- Jarmuż
- Orzechy (jak migdały i pistacje.)
- Czerwone jabłka
- Czerwona cebula (Najwyższe roślinne źródło kwercetyny)
- Czerwone wino
- Scallions
- Szalotki
- Pomidory (Pomidory uprawiane ekologicznie zawierają co najmniej 79 procent więcej kwercetyny niż pomidory uprawiane konwencjonalnie).
Możesz również przyjmować kwercetynę w postaci kapsułek i tabletek. Zwykłe dawki wahają się od 150 do 400 mg na dobę.
Pestycydy są stałym zagrożeniem dla ogólnego stanu zdrowia, ale możesz zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w kwercetynę, aby przeciwdziałać niekorzystnym skutkom narażenia na pestycydy.
Odwiedź Superfoods.news, aby dowiedzieć się więcej o owocach i warzywach bogatych w kwercetynę.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak kwercetyna może poprawić zdrowie mózgu.
Ten film pochodzi z kanału Holistic Herbalist na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz