sobota, 6 sierpnia 2022

"DIM w brokułach i warzywach krzyżowych może być rozwiązaniem problemu oporności na antybiotyki"

  Diindolylmethane (DIM), związek leczniczy występujący naturalnie w warzywach krzyżowych, takich jak brokuły i kalafior, może posiadać zdolność do zwalczania opornych na antybiotyki "biofilmów" i innych powiązanych patogenów.

Zdjęcie: DIM w brokułach i warzywach krzyżowych może być rozwiązaniem problemu oporności na antybiotyki

Nowe badania ujawniają, że DIM, popularna substancja przeciwnowotworowa sprzedawana w postaci suplementów, zwalcza szkodliwe bakterie, takie jak Pseudomonas aeruginosa i Acinetobacter baumannii, z których oba są uważane za odporne na antybiotyki farmaceutyczne.

Testy wykazały, że DIM ma zdolność hamowania tworzenia się biofilmu tych bakterii o 65-70 procent. W połączeniu z niektórymi antybiotykami ten poziom skuteczności wzrasta do 98 procent redukcji wzrostu biofilmu.

Nawet bez antybiotyków, które niszczą probiotyki lub "dobre" bakterie, stwierdzono, że DIM pomaga organizmowi w znacznie szybszym gojeniu się infekcji bakteryjnej. To świetna wiadomość dla osób, które chcą uniknąć stosowania potencjalnie śmiertelnych antybiotyków, ale nadal chcą walczyć z chorobą.

Wiele wiadomo o sulforafanie, innym krzyżowym związku roślinnym, który zwalcza autyzm, raka i inne choroby. DIM jest być może mniej znany, ale jest obecnie wschodzącą gwiazdą w kategorii "superfood" naturalnych substancji leczniczych.

Twoje jelita przekształcają indol-3 karbinol (I3C), roślinny fitochemikalny składnik kapustny, w DIM, który następnie wspiera zdrową funkcję immunologiczną. Wraz z sulforafanem DIM zapewnia jeden-dwa ciosy przeciwko różnym chorobom.

Według Israel21c.org, który obejmował nowe badanie z Ben-Gurion University of the Negev, DIM aktywnie rozkłada biofilmy, które pozwalają bakteriom oprzeć się antybiotykom.

"Naukowcy odkryli, że fitochemiczny 3,3?-diindolilometan (DIM) skutecznie rozkładał biofilmy chroniące patogeny, w tym A. baumannii i P. aeruginosa odpowiednio w 65% i 70% przypadków" - podał serwis informacyjny.

Stwierdzono również, że DIM przyspiesza proces gojenia się zainfekowanej rany, ilustrując jej moc wzmacniania zdolności układu odpornościowego do gojenia się i wywoływania powrotu do zdrowia.

Najbezpieczniejsze i najskuteczniejsze środki zaradcze zawsze pochodzą z natury

Przez lata establishment uderzał w opinię publiczną ideę, że oporne na antybiotyki "superbakterie" są zagrożeniem bez znanego lekarstwa. Najnowsze badania zdecydowanie sugerują inaczej.

Jeśli coś tak prostego jak Bok choy, inne warzywo krzyżowe załadowane DIM, jest w stanie zwalczyć te superbakterie, to kłamstwem jest sugerowanie, że nikt nie może nic zrobić, aby powstrzymać tego typu infekcje.

Nadużywanie antybiotyków, jak wielu uważa, jest powodem, dla którego mamy superbakterie w pierwszej kolejności. Gdyby ludzie wspierali swój układ odpornościowy w sposób naturalny, zamiast pożerać pigułki antybiotykowe za każdym razem, gdy wykazują najmniejsze oznaki infekcji, bakterie nie byłyby w stanie "nauczyć się", jak przechytrzyć te leki.

Teraz istnieje globalna epidemia superbakterii, dzięki Big Pharma, a wielu szuka rozwiązań. Być może DIM i warzywa kapustne są rozwiązaniem, które nie wymaga dodatkowych leków ani innych inwazyjnych interwencji.

"Cztery patogenne bakterie badane w badaniu ... P. aeruginosaA. baumanniiSerratia marcescens i Providencia stuartii – wszystkie są bakteriami Gram-ujemnymi, a we wstępnym badaniu DIM zmniejszył tworzenie się biofilmu we wszystkich czterech aż o 80%" – napisał dr Joseph Mercola o odkryciach.

"Nie gojące się rany są często zarażone bakteriami odpornymi na patelnie i to biofilm zapobiega gojeniu się tkanek z powrotem ... Rany leczone DIM przez 10 dni goiły się znacznie lepiej niż rany nieleczone, dzięki znacznemu zmniejszeniu tworzenia biofilmu, a połączenie DIM z antybiotykiem działało jeszcze lepiej. Rany leczone samą gentamycyną nie uległy poprawie".

I3C, nawiasem mówiąc, jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera równowagę hormonalną i detoksykację wątroby. Sulforafan pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi, poprawić czynność nerek i wspierać równowagę jelitową poprzez normalizację metylacji DNA. Spożywanie warzyw krzyżowych nakarmi twoje ciało obie te rzeczy, a twój układ trawienny przekształci I3C w DIM, aby uzyskać dodatkowe korzyści.


Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...