niedziela, 4 września 2022

"Korzyści z imbiru na otyłość i stłuszczenie wątroby"(video|)

 Zmielony proszek imbirowy jest poddawany testowi na utratę wagi i NAFLD, niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby.

(Davizro Photography/Shutterstock)
(Davizro Photography/Shutterstock)

Imbir jest stosowany w Indiach i Chinach w leczeniu chorób od tysięcy lat. Ale używali również rtęci, więc to tak naprawdę niewiele mówi. Po to mamy naukę. Ale kiedy widzisz takie tytuły w literaturze medycznej na temat "korzystnego działania imbiru ... na otyłość", na przykład, możesz nie być świadomy, że mówią o korzystnym wpływie imbiru na tłuste szczury. Poczekaj; dlaczego po prostu nie przeprowadzają badań klinicznych na ludziach? "Brak badań klinicznych można przypisać [na przykład] kwestiom etycznym [i] ograniczonemu wsparciu komercyjnemu". Ograniczone wsparcie komercyjne widzę. Imbir jest tani; kto zapłaci za badanie. Ale kwestie etyczne? Mówimy tylko o karmieniu ludzi imbirem!

Badania takie jak to są stosunkowo tanie i łatwe do wykonania: badania przekrojowe, w których robisz migawkę w czasie spożycia imbiru i masy ciała. I widzisz, że ludzie otyli mają tendencję do jedzenia znacznie mniej imbiru. Sugerują więc, że to "pokazuje, że stosowanie imbiru może mieć znaczenie dla kontroli wagi". Ale może konsumpcja imbiru jest tylko markerem bardziej tradycyjnych, mniej zachodnich, fast foodów. Nie wiesz... dopóki nie wystawisz go na próbę.

Randomizowane, kontrolowane badanie mające na celu ocenę "wpływu gorącego napoju imbirowego" - przez co rozumieli tylko dwa gramy proszku imbirowego w filiżance gorącej wody. Tak więc około jednej łyżeczki mielonego imbiru wymieszać w filiżance gorącej wody. To około pięciu centów imbiru. I... po imbirze uczestnicy zgłaszali, że czują się znacznie mniej głodni. A w odpowiedzi na pytanie: "Jak myślisz, ile możesz zjeść?" opisał "niższe potencjalne spożycie pokarmu".

Teraz kontrola była po prostu "samą gorącą wodą", więc uczestnicy wiedzieli, kiedy dostają imbir. Tak więc może wystąpić efekt placebo. Rozważali po prostu wepchnięcie imbiru do kapsułek, aby przeprowadzić podwójnie zaślepione badanie, ale uważają, że część efektu imbiru może w rzeczywistości wynikać z receptorów smaku na języku. Nie chcieli więc w to ingerować.

Nie wszystkie efekty były jednak tylko subiektywne. Cztery godziny po wypiciu tempo metabolizmu w grupie imbiru było podwyższone w porównaniu z kontrolą - chociaż w poprzednim badaniu, kiedy świeży imbir został dodany do posiłku, nie było wzrostu tempa metabolizmu. Naukowcy sugerują, że może to być "spowodowane inną metodą podawania imbiru" - podawaniem świeżego zamiast suszonego. Istnieją również produkty odwadniające, które powstają podczas suszenia imbiru, które mogą mieć unikalne właściwości.

Teraz, chociaż sytość i pełność były większe w przypadku imbiru w porównaniu z kontrolą, naukowcy nie śledzili uczestników, aby sprawdzić, czy faktycznie lubią jeść mniej na lunch. Problem polega na tym, że nigdy nie było randomizowanego, podwójnie ślepego, kontrolowanego placebo badania tak dużej ilości imbiru i utraty wagi ... aż do teraz.

Dwanaście tygodni tej samej łyżeczki imbiru dziennie, ale tym razem ukrytego w kapsułkach. A spożycie imbiru przez 12 tygodni znacznie zmniejszyło wskaźnik masy ciała. Sprawdź to. Brak zmian w grupie placebo, ale spadek w grupie imbiru - chociaż szacunki dotyczące tkanki tłuszczowej tak naprawdę się nie zmieniły, co jest w pewnym sensie sednem.

A co z używaniem imbiru do wyciągania tłuszczu z określonych narządów, takich jak wątroba? Najwyraźniej "ponowne ochłodzenie imbirem łagodzi stłuszczenie wątroby wywołane fruktozą ... u szczurów." Wiesz, co jeszcze by zadziałało? Nie karmiąc ich tak dużą ilością cukru w pierwszej kolejności. Ale nigdy nie było człowieka... wiesz, dokąd to zmierza... aż do teraz. "Suplementacja imbirem w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby: randomizowana, podwójnie ślepa, kontrolowana placebo... " – łyżeczka imbiru dziennie lub placebo przez 12 tygodni.

Wszystkim powiedziano im, aby "ograniczyli spożycie cholesterolu w diecie" - mam film o tym, dlaczego jest to ważne - i uzyskać więcej błonnika i ćwiczeń. Tak więc nawet grupa placebo powinna się poprawić. Ale czy grupa imbirowa poradziła sobie lepiej? Tak, "codzienne spożywanie" tylko tej łyżeczki mielonego imbiru dziennie "spowodowało znaczny spadek poziomu markerów stanu zapalnego" oraz poprawę testów czynności wątroby i spadek tłuszczu w wątrobie. Wszystko za pięć centów za proszek imbirowy dziennie.

A jakie są skutki uboczne? Kilka piernikowych beknięć? Szukałem wad i nie znalazłem nic innego niż, oczywiście, "paraliż imbirowy". Co?! "W 1930 roku tysiące Amerykanów zostało otrutych" ekstraktem z imbiru. Po pierwsze, kto pije ekstrakt z imbiru? Och, 1930, to była prohibicja, więc kupili ekstrakt z imbiru jako legalny sposób na zdobycie alkoholu. "Nie zdawał sobie sprawy, że przemytnicy [wykorzystywali] popyt", zamienili tańszy substytut imbiru, mieszankę lakierniczą, aby osiągnąć większe zyski. Morał tej historii jest... nie pij lakieru.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...