niedziela, 4 września 2022

"Tlenek azotu: wolne rodniki, których potrzebujesz Ta niestabilna cząsteczka odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu krwi pełnej składników odżywczych i tlenu"

 Korzyści zdrowotne tlenku azotu (NO) mogą nie być tak dobrze znane jak popularne składniki odżywcze, takie jak żelazo lub witamina C, ale to nie znaczy, że są mniej ważne.

Even though nitric oxide is produced naturally in the body, the amount varies from person to person, depending on diet and lifestyle. (muse studio/Shutterstock)
Mimo że tlenek azotu jest wytwarzany naturalnie w organizmie, jego ilość różni się w zależności od osoby, w zależności od diety i stylu życia. (studio muz/Shutterstock)

Ta gazowa cząsteczka jest wytwarzana w tętnicach i innych częściach ciała i odgrywa ważną rolę w funkcjach immunologicznych, wynikach sportowych, leczeniu cukrzycy i innych.

Przede wszystkim tlenek azotu odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia naczyń krwionośnych.

Tlenek azotu jest środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, co oznacza, że powoduje rozluźnienie komórek mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych, umożliwiając ich poszerzenie. Działanie to zwiększa przepływ krwi, poprawia dostarczanie tlenu i składników odżywczych oraz obniża ciśnienie krwi. Efekty te wpływają na każdą część ciała i sprawiają, że NIE jest krytycznym czynnikiem w zdrowiu sercowo-naczyniowym.

Mimo że NO jest wytwarzany naturalnie w organizmie, jego ilość różni się znacznie w zależności od osoby, w dużej mierze w zależności od diety i stylu życia.

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zwiększenie produkcji NO w organizmie jest spożywanie pokarmów bogatych w aminokwasy i azotany. Jeden aminokwas, L-arginina, jest przekształcany bezpośrednio w tlenek azotu w organizmie w procesie zwanym szlakiem L-arginina-NO, podczas gdy inny, L-cytrulina, jest najpierw przekształcany w L-argininę, a następnie w tlenek azotu.

L-arginina występuje głównie w produktach zwierzęcych, w tym w indyku, schabowym, kurczaku, wołowinie i rybach, a także w niektórych źródłach niezwierzęcych, w tym nasionach dyni, soi i orzeszkach ziemnych.

L-cytrulina znajduje się w różnych melonach, zwłaszcza w czerwonym i żółtym arbuzie i kantalupie, a także w ogórkach i letnich kabaczkach. Według badania opublikowanego w czasopiśmie Nutrients w lipcu 2018 r., Zatytułowanego "L-Cytrulina Suplementacja: wpływ na zdrowie kardiometaboliczne", L-cytrulina była skuteczna w zwiększaniu syntezy NO, a także obniżaniu ciśnienia krwi u badanych osób.

Autorzy badania doszli do wniosku, że "suplementacja L-cytruliną stanowi atrakcyjne niefarmakologiczne podejście do zwiększania biodostępności NO, co może potencjalnie przeciwdziałać wielu chorobom związanym z wiekiem i / lub stylem życia, które obecnie nękają nasze społeczeństwo".

Innym sposobem na zwiększenie produkcji tlenku azotu w organizmie jest spożywanie pokarmów bogatych w naturalnie występujące azotany. W przeciwieństwie do azotanów syntetycznych, które są często dodawane do przetworzonego mięsa jako konserwanty i które mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, wiele warzyw zawiera naturalnie występujące azotany, które są również przekształcane w tlenek azotu w organizmie.

Po zmieszaniu ze śliną i bakteriami jamy ustnej znajdującymi się na tylnej części języka, azotany te zamieniają się w azotyny, które są następnie przekształcane w tlenek azotu. Wiele rodzajów warzyw zawiera azotany, ale zielone warzywa liściaste, w tym szpinak, rukola i jarmuż, wraz z burakami, rabarbarem, selerem i brokułami należą do najwyższych.

Cząsteczki tlenku azotu mają bardzo krótki okres półtrwania - zaledwie kilka sekund - i ŻADNE poziomy nie mogą szybko wzrosnąć lub spaść. Jako wolny rodnik, który zarówno gromadzi się, jak i rozkłada bardzo szybko w organizmie, ważne jest, aby praktykować zdrowe, NIE zwiększające nawyków żywieniowych i stylu życia w sposób spójny, regularny.

Lou Ignarro, wiodący naukowiec, który został uhonorowany Nagrodą Nobla w dziedzinie medycyny za swoje odkrycia dotyczące funkcji tlenku azotu jako ważnej cząsteczki sygnałowej, powiedział w wywiadzie dla "The Ultimate Health Podcast": "Jak tylko będziesz mógł strawić składniki i wprowadzić składniki do krwi, wtedy zobaczysz wzrost NO".

Proces działa również w odwrotnym kierunku, jak stwierdził Ignarro: "Jeśli weźmiesz pysznego, tłustego, tłustego hamburgera i zjesz go, zobaczysz spadek [w NO] w ciągu 20 minut do 40 minut. I ten spadek będzie trwał od dwóch do czterech godzin".

Być może nie jest zaskoczeniem, że skumulowany efekt długotrwałego wzrostu lub spadku tlenku azotu będzie miał również długoterminowe skutki dla zdrowia.

Oprócz spożywania dużej ilości pokarmów bogatych w L-argininę, L-cytrulinę i zdrowe azotany, wytwarzany tlenek azotu musi być również utrzymywany i chroniony przed szybką degradacją.

Według Ignarro, w tym miejscu spożywanie dużej ilości pokarmów bogatych w przeciwutleniacze odgrywa kluczową rolę.

"Przeciwutleniacze usuwają stres oksydacyjny, dzięki czemu tlenek azotu, który akurat jest obecny, zwiększa swoją ilość, ponieważ nie jest już niszczony przez stres oksydacyjny" - zauważa.

W tym celu pomyśl o włączeniu niektórych jeżyn lub jagód - zarówno supergwiazd antyoksydacyjnych - jak i innych pokarmów zawierających przeciwutleniacze jako regularnego dodatku do diety.

Innym sposobem na zwiększenie produkcji tlenku azotu w organizmie są regularne ćwiczenia.

Tlenek azotu jest wytwarzany przez komórki śródbłonka wyściełające naczynia krwionośne, a jego produkcja jest zwiększana poprzez ćwiczenia. Ćwiczenia fizyczne zwiększają przepływ krwi, powodując rozszerzenie naczyń krwionośnych i transport większej ilości krwi bogatej w tlen i składniki odżywcze, co z kolei zwiększa zdrowie komórek śródbłonka i zwiększa produkcję tlenku azotu.

Wiele badań wykazało związek między produkcją NO a ćwiczeniami fizycznymi, w tym jedno opublikowane we wrześniu 1999 roku w czasopiśmie Circulation, w którym stwierdzono, że "długotrwały wysiłek fizyczny poprawia zależne od śródbłonka naczyniorlaksowanie poprzez zwiększenie uwalniania tlenku azotu".

To zrozumienie zrodziło mnóstwo schematów ćwiczeń "zrzutu tlenku azotu": krótkie, minutowe sesje fitness, które obiecują szybko zwiększyć NO - i energię.

Według Ignarro, komórki błony śluzowej nosa również wytwarzają dużo tlenku azotu, a wdychanie przez nos, zamiast przez usta, jest łatwym sposobem na zwiększenie produkcji tlenku azotu, a także na transport tej ważnej cząsteczki do płuc.

Innym popularnym sposobem na zwiększenie poziomu tlenku azotu jest suplementacja.

Suplementy tlenku azotu w rzeczywistości nie zawierają samego tlenku azotu (który, pamiętaj, jest cząsteczką gazową), ale prawdopodobnie zawierają L-argininę, L-cytrulinę lub azotany, z których wszystkie zwiększają produkcję tlenku azotu. Sportowcy używają tych suplementów od dziesięcioleci, aby zwiększyć przepływ krwi podczas treningów, z nadzieją na osiągnięcie dłuższych, cięższych treningów i szybszych, mniej bolesnych czasów regeneracji po treningu.

Według Harvard Health, tlenek azotu służy do utrzymania gładkiej i śliskiej wyściółki tętnic, zapobiegając stanom zapalnym i skrzepom krwi, a także rozluźniając komórki mięśni gładkich tętnicy, umożliwiając im skuteczne rozszerzanie.

Zrozumienie roli NO w rozluźnianiu komórek mięśni gładkich oraz jako środek rozszerzający naczynia krwionośne odegrał kluczową rolę w rozwoju leku na zaburzenia erekcji Viagra, którego główny składnik, sildenafil, nasila relaksujące działanie tlenku azotu. Tlenek azotu został również wykorzystany do obniżenia ciśnienia krwi, a naukowcy badają jego potencjalne korzyści w leczeniu cukrzycy i poprawie zdrowia serca.

Ponieważ nauka wciąż dowiaduje się więcej o znaczeniu tej niesamowitej cząsteczki, jedna rzecz jest jasna - większość z nas mogłaby użyć jej więcej.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...