Badanie opublikowane w czasopiśmie Evidence-based Complementary and Alternative Medicine nazwało pyłek pszczeli kopalnią złota odżywiania ze względu na jego bioaktywne związki, które wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne, przeciwnowotworowe, immunostymulujące i miejscowe działanie przeciwbólowe.
Pyłek pszczeli zawiera wszystkie 22 znane aminokwasy, w tym tryptofan, fenyloalaninę, metioninę, leucynę, lizynę, treoninę, histydynę, izoleucynę i walinę, które odgrywają ważną rolę w optymalnym wzroście i zdrowiu.
Z około pięciokrotnie większą ilością aminokwasów niż równa porcja wołowiny, mleka, jaj lub sera, pyłek pszczeli musi być włączony do diety ze względu na ich żywotne zaangażowanie w "ekspresję genów, szlaki sygnalizacji komórkowej, trawienie i wchłanianie składników odżywczych", zgodnie z badaniem opublikowanym w czasopiśmie Experimental Biology and Medicine (Maywood, NJ).
Pyłek pszczeli ma ponad 250 różnych flawonoidów (np. Kemferol, izorfamnetyna i kwercetyna), kwasy fenolowe (np. Kwas chlorogenowy), lipidy (np. Trójglicerydy, fosfolipidy), glutation i inne składniki odżywcze, które są niezbędne w odpowiedziach obronnych. Zawiera również szeroką gamę witamin, które istnieją w idealnych proporcjach, w tym witaminy A, C, D, E i witaminy z grupy B tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna lub niacynamid (B3), kwas pantotenowy (B5), pirydoksyna (B6), biotyna (B7) i kwas foliowy (B9). Witaminy te są zarówno rozpuszczalne w wodzie, jak i tłuszczach i często działają jako kofaktory enzymów.
Dwadzieścia osiem minerałów znajduje się w pyłku pszczelim, pomagając regulować procesy enzymatyczne. Należą do nich makroelementy, takie jak wapń, fosfor, magnez, sód i potas; oraz mikroelementy, takie jak, żelazo, miedź, mangan, krzem, molibden, kobalt, chrom, jod, nikiel, bor i selen.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Trends in Food Science and Technology, pyłek pszczeli ma średnio 54,22 procent węglowodanów, 21,30 procent białek (np. albuminy, globuliny, gluteliny, prolaminy i enzymy) i 5,31 procent lipidów jako niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. archaicznych, linolowych, fosfolipidów i fitosteroli), które odgrywają kluczową rolę w różnych funkcjach organizmu. , w tym zdrowie serca, profilaktyka raka, funkcje poznawcze, zdrowie skóry i zapobieganie otyłości.
Poparte naukowo korzyści zdrowotne pyłku pszczelego
Uznany za "życiodajny pył" przez starożytnych Greków, Egipcjan i chińskich praktyków medycyny naturalnej, pyłek pszczeli jest jednym z najsilniejszych i najbardziej kompletnych pożywienia Matki Natury, które wspierają ogólny stan zdrowia fizycznego i dobre samopoczucie. (Powiązane: Pyłek pszczeli - Żywność przyjazna dla budżetu dla zdrowia i leczenia.)
Wspiera zdrowe funkcje immunologiczne
Badanie opublikowane w Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology wykazało, że flawonoidy pyłku pszczelego są środkiem terapeutycznym w zaburzeniach alergicznych i immunologicznych.
Według badań opublikowanych w czasopiśmie Molecules, kwercetyna w pyłku pszczelim znana jest z aktywności przeciwutleniającej w radykalnym oczyszczaniu i właściwościach antyalergicznych charakteryzujących się stymulacją układu odpornościowego, aktywnością przeciwwirusową i hamowaniem uwalniania histaminy.
Wspiera zdrowie serca
Badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że uzupełnienie diety bogatym w polifenole ekstraktem etanolowym z pyłku pszczelego (EEP) spowodowało obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. EEP chronił tętnice wieńcowe poprzez znaczne ograniczenie rozwoju miażdżycy lub całkowite zapobieganie jej występowaniu. Dodatkowo przeciwutleniacze w pyłku pszczelim chronią lipidy (np. Trójglicerydy) przed utlenianiem. Kiedy lipidy utleniają się, zlepiają się, ograniczając naczynia krwionośne i zwiększając ryzyko chorób serca.
Wspiera zdrowie wątroby
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie Nutrients donoszą, że pyłek pszczeli Schisandrachinensis z kwiatów S. chinensis, który jest szeroko uprawiany w Chinach, ma silne właściwości przeciwutleniające, które mogą zapobiegać uszkodzeniom wątroby. Ekstrakt z pyłku pszczelego Schisandrachinensis zapobiega niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby i zaburzeniom mikroflory jelitowej wywołanym dietami wysokotłuszczowymi.
Wspiera zdrową skórę i włosy
Według dr Lars-Erik Essen, szwedzkiego dermatologa, który był pionierem w stosowaniu produktów pszczelich w problemach skórnych, wysokie stężenia składników odżywczych pyłku pszczelego zapewniają skuteczną ochronę przed odwodnieniem i wstrzykują nowe życie do suchych komórek. Skóra staje się młodsza, mniej podatna na zmarszczki, gładsza i zdrowsza dzięki zastosowaniu pyłku pszczół miodnych. Zauważył również, że pyłek pszczeli może pomóc w leczeniu trądziku, egzemy i wielu innych chorób skóry.
Według badań w czasopiśmie Molecules, pyłek pszczeli ułatwia proces granulacji gojenia się oparzeń i regeneruje uszkodzone tkanki.
Pyłek pszczeli jest również używany do produkcji szamponów i odżywek do jego działania równoważącego sebo. Pyłek pszczeli normalizuje aktywność gruczołów łojowych ze względu na obecność, metioniny i fosfolipidów.
Ponadto aminokwasy zawierające siarkę (głównie cysteina) obecne w pyłku pszczelim wzmacniają łodygi włosów. Pyłek pszczeli jest również dodawany do szamponów przeciwłupieżowych, ponieważ ogranicza wzrost grzybów i zatrzymuje swędzenie skóry głowy.
Poprawia wydolność fizyczną
Francis Huber, znany niemiecki przyrodnik, powiedział, że pyłek pszczeli jest "największym kulturystą" na świecie. Skutecznie stymuluje metabolizm organizmu, promując zwiększoną energię i skracając czas regeneracji po treningach częściowo dzięki pełnemu spektrum aminokwasów. (Powiązane: Pyłek pszczeli: potężny wzmacniacz popędu seksualnego.)
Różnorodność odżywcza pyłku pszczelego sprawia, że jest to idealny suplement diety w celu zwiększenia zrównoważonej diety. Możesz kupić pyszny pyłek pszczeli w złotych granulkach i jeść je jak garść nasion słonecznika lub posypać nimi płatki zbożowe, jogurt, sałatkę lub koktajle. Jest również dostępny jako suplement diety.
Obejrzyj ten film o niesamowitych korzyściach zdrowotnych pyłku pszczelego.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz