Kupując jedzenie w sklepie spożywczym, uzyskaj więcej huku za swoje pieniądze, koncentrując się na produktach o największej zawartości składników odżywczych. Ale najpierw musisz wiedzieć, które pyszne i pożywne składniki stosować w codziennych posiłkach.
Jeśli nie masz pewności, które owoce i warzywa zdobyć, sprawdź listę Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) 41 najlepszych owoców i warzyw o dużej zawartości składników odżywczych poniżej.
Lista zawiera najlepsze warzywa i owoce zawierające co najmniej 10 procent lub więcej z 17 różnych składników odżywczych, wyjaśniła Amy Sapola, ekspert medycyny funkcjonalnej i dyrektor Farmacy w The Chef's Garden w Huron w stanie Ohio.
Oto 41 najlepszych owoców i warzyw wraz z ich wynikiem gęstości składników odżywczych:
- Rukiew wodna (100)
- Kapusta pekińska/kapusta napa (91.99)
- Boćwina (89.27)
- Buraki (87.08)
- Szpinak (86.43)
- Cykoria (73.36)
- Sałata liściasta (70.73)
- Pietruszka (65.59)
- Sałata rzymska (63.48)
- Collard greens (62.49)
- Rzepa zielona (62.12)
- Musztarda zielona (61.39)
- Cykoria (60.44)
- Szczypiorek (54,8)
- Jarmuż (49.07)
- Mniszek lekarski (46.34)
- Papryka czerwona (41.26)
- Rukola (37.65)
- Brokuły (34.89)
- Dynia (33.82)
- Brukselka (32.23)
- Skallion (27.35)
- Kalarepa (25.92)
- Kalafior (25.13)
- Kapusta (24.51)
- Marchew (22,6)
- Pomidor (20.37)
- Cytryna (18.72)
- Sałata lodowa (18.28)
- Truskawka (17.59)
- Rzodkiewka (16.91)
- Squash zimowy, wszystkie odmiany (13.89)
- Pomarańczowy (12.91)
- Wapno (12.23)
- Grejpfrut (różowy i czerwony) (11.64)
- Rutabaga (11.58)
- Rzepa (11.43)
- Jeżyna (11.39)
- Por (10.69)
- Słodkie ziemniaki (10.51)
- Grejpfrut (biały) (10.47)
Skromna rukiew wodna zajęła pierwsze miejsce. Rukiew wodna jest pełna witamin B9, C i K, wraz z folianem. Tymczasem buraki są pełne witamin A i C.
Sapola powiedział, że buraki, które są zwykle odcinane i wyrzucane, w rzeczywistości mają więcej minerałów niż buraki. Dodała, że wynik Romaine wynoszący 63,48 jest dość zaskakujący, ponieważ generalnie nie uważa go za "zbyt wysoki [w składnikach odżywczych]".
Co zaskakujące, truskawki i limonki uplasowały się wysoko, ale jagody, ulubione wśród wielu entuzjastów zdrowia, nawet nie zrobiły cięcia. Sapola powiedział, że dzieje się tak dlatego, że lista CDC nie uwzględnia fitoskładników i że uwzględnia tylko witaminy, minerały, białko i błonnik.
Tylko dlatego, że twoje ulubione owoce lub warzywa nie znalazły się na liście, nie oznacza to, że nie są zdrowe. Pamiętaj, że spożywanie większej ilości zieleni jest zawsze dobre dla Ciebie, niezależnie od ich dokładnego wyniku odżywczego, ponieważ każda roślina dostarcza cudownie unikalnego zestawu makro-, mikro- i fitoskładników. (Powiązane: Bogate w składniki odżywcze jagody acai: najlepsze pożywienie dla optymalnego zdrowia.)
Jeśli szukasz wygodniejszego sposobu na zwiększenie spożycia składników odżywczych, spróbuj użyć wysokiej jakości zielonego proszku wykonanego z mieszanki organicznych warzyw, takich jak warzywa liściaste, warzywa korzeniowe i warzywa morskie, a także organiczne jagody, organiczne zioła i błonnik prebiotyczny.
Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i włącz wiele różnych owoców i warzyw, nawet tych, które nie znalazły się na liście potęg CDC, o ile są one dla Ciebie dostępne.
Smaczne przepisy zawierające 3 najlepsze typy CDC
Oto kilka smacznych przepisów, które można wypróbować, prezentując trzy najlepsze pożywienie z listy owoców i warzyw CDC o dużej zawartości składników odżywczych.
Japońska sałatka z rzeżuchy
Ta sałatka jest wykonana z orzechowej, słodkiej i pikantnej rukiew wodnej. Podawaj tę sałatkę jako przystawkę lub jako część wielodaniowej japońskiej kolacji.
Składniki na dwie porcje:
- 6 filiżanek rukiew wodna
- 3 łyżki naturalnego masła orzechowego
- 2 łyżki mirin
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki miodu (Użyj czystego syropu klonowego lub cukru do wersji wegańskiej).
- Szczypta soli
Preparat:
- W średniej wielkości garnku przynieś sześć szklanek wody solonej łyżką koszernej soli do wrzenia.
- Wymieszaj masło orzechowe, miód, ocet ryżowy, sos sojowy i mirin w średniej misce. Ubijaj, aż będzie gładka, a następnie odłóż mieszaninę na bok.
- Opłucz rukiew wodną. Odcedź rukiew wodną, a następnie oddziel liście od łodyg.
- Z grubsza posiekaj łodygi rzeżuchy i dodaj do wrzącej wody z liśćmi. Gotuj, aż łodygi będą miękkie, ale daj miękki chrupnięcie przez co najmniej dwie do trzech minut.
- Odcedź ugotowaną rukiew wodną.
- Opłucz rukiew wodną pod zimną wodą i delikatnie wyciśnij nadmiar wody. Użyj ręcznika papierowego, aby osuszyć rukiew wodną, a następnie dodaj do miski do mieszania.
- Wlej opatrunek na wysuszoną rukiew wodną, a następnie wrzuć, aż rukiew wodna zostanie równomiernie pokryta opatrunkiem.
- Służyć.
Kapusta lo mein
Ten przepis na kapustę lo mein zawiera wiele smacznych warzyw, takich jak kapusta, brokuły i czerwona papryka.
Składniki na cztery porcje:
- 12 uncji piersi z kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej w plasterki 1/4 cala
- 8 Uncji makaronu lo mein
- 5 uncji grzybów, cienko pokrojonych
- 4?1/2 szklanki kapusty napa (1/2 głowy), cienko pokrojonej
- 3/4 szklanki niesolonego bulionu z kurczaka
- 2 szklanki małych różyczek brokułów lub około 1 dużej korony
- 1 Szklanka groszku śnieżnego, przekrojona na pół
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
- 3 łyżki oleju roślinnego, podzielone
- 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
- 2 łyżki stołowe i 2 łyżeczki oleju sezamowego, podzielone
- 1 łyżeczka sosu chili-czosnkowego
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki pokruszonej czerwonej papryki
- 1 Czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 1 Pęczek szalotków, cienko pokrojonych
- 4 Ząbki czosnku, posiekane
Preparat:
- Połącz dwie łyżki oleju sezamowego, sosu sojowego i pokruszonej czerwonej papryki w dużej misce. Dodaj kurczaka, wrzuć do płaszcza, a następnie odłóż na bok.
- Doprowadź duży garnek wody do wrzenia i ugotuj makaron lo mein we wrzącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Odcedź makaron, a następnie przenieś je do dużej miski. Wrzuć ugotowany makaron z pozostałymi dwiema łyżeczkami oleju sezamowego i sosu chili-czosnkowego. Uchylenie.
- Podgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego na dużej patelni lub wok na średnim ogniu, aż zacznie migotać. Dodaj grzyby i gotuj, aż soki zostaną uwolnione, a grzyby będą złote i miękkie przez około cztery do pięciu minut.
- Wmieszaj czosnek, imbir i szalotki na patelnię z grzybami. Gotuj do pachnącego zapachu lub jednej minuty. Przenieś grzyby do średniej miski.
- Dodaj jedną łyżkę oleju roślinnego na patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu, aż zacznie migotać. Dodaj brokuły, paprykę i groszek śnieżny. Gotuj warzywa do miękkości i chrupkości lub przez dwie do trzech minut. Wmieszaj kapustę i gotuj, aż zwiędnie lub dwie minuty. Przenieś ugotowane warzywa do miski z mieszanką grzybów.
- Podgrzej pozostałą łyżkę oleju roślinnego na patelni na średnim ogniu. Dodaj zarezerwowanego kurczaka i pozostaw sos w misce. Smaż kurczaka, aż się ugotuje przez dwie do trzech minut.
- Dodaj bulion z kurczaka i skrobię kukurydzianą do zarezerwowanego sosu i ubijaj, aby połączyć. Dodaj sos na patelnię z kurczakiem, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje przez jedną do dwóch minut.
- Dodaj mieszankę warzyw na patelnię i wrzuć, aby połączyć. Przenieś kurczaka i warzywa do miski z makaronem, a następnie wrzuć ponownie, aby połączyć przed podaniem.
Duszona boćwina szwajcarska z boczkiem i gorącym sosem
Ten przepis łączy boćwinę szwajcarską z pikantnym boczkiem, z odrobiną gorącego sosu, aby uzyskać pysznego kopa.
Składniki na osiem porcji:
- 2 Duże pęczki tęczowej boćwiny
- 6 uncji boczku, drobno posiekanego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki łagodnego gorącego sosu
- 1 Łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki jasnobrązowego cukru
- 1 Duża cebula, posiekana
- 8 ząbków czosnku, cienko pokrojonych
- Świeżo zmielony
- Sól koszerna
Preparat:
- Usuń żebra i łodygi z liści boćwiny szwajcarskiej. Przetnij na pół wzdłuż, a następnie pokrój poprzecznie na dwucalowe kawałki i odłóż je na bok.
- Rozerwij liście boćwiny szwajcarskiej na duże kawałki i odłóż na bok.
- Połącz ocet, gorący sos i brązowy cukier w małej misce. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Odłóż sos na bok.
- Podgrzej olej roślinny w dużym garnku na średnim ogniu, a następnie ugotuj boczek. Często mieszaj i gotuj, aż boczek będzie lekko zrumieniony i chrupiący przez około siedem do 10 minut.
- Dodaj cebulę do boczku i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż zmięknie przez około pięć do ośmiu minut.
- Dodaj czosnek i zarezerwowane łodygi boćwiny do boczku. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj i mieszaj od czasu do czasu, aż łodygi będą chrupiące, przez około siedem do 10 minut.
- Dodaj zarezerwowane liście boćwiny do doniczki po garści na raz. Pozwól liściom lekko zwiędnąć przed dodaniem kolejnych. Dodaj sos do garnka i wymieszaj, aby pokryć.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem przed podaniem.
Postępuj zgodnie ze zrównoważoną dietą i jedz szeroką gamę owoców i warzyw, aby upewnić się, że otrzymujesz składniki odżywcze potrzebne do ogólnego stanu zdrowia.
Przejdź do Superfoods.news, aby dowiedzieć się więcej o innych pożywnych owocach i warzywach.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, w jaki sposób rukiew wodna może chronić Cię przed rakiem.
Ten film pochodzi z kanału Natural News na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz