niedziela, 18 września 2022

"Prawie każda żywność w tej diecie może zabić komórki rakowe"

 "Kultura i historia zanurzają się bezpośrednio w rzeczach, w kamieniach, w zmarszczkach na ludzkich twarzach, w smaku wina i oliwy, w kolorze fal" - napisał włoski uczony Claudio Magris.

Dieta śródziemnomorska ma korzyści dla funkcjonowania poznawczego w późniejszym życiu. (Antonina Własowa/Shutterstock)
Dieta śródziemnomorska ma korzyści dla funkcjonowania poznawczego w późniejszym życiu. (Antonina Własowa/Shutterstock)

Wielowiekowa tradycyjna dieta przyniosła korzyści dziesiątkom tysięcy ludzi w miejscu, w którym mieszka uczony. Po tej diecie ludzie zwiększają swoją długowieczność, poprawiają jakość życia, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Dieta nazywana jest dietą śródziemnomorską.

Dieta śródziemnomorska została wpisana na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Oświaty, Nauki i Kultury (UNESCO) w 2013 roku. Jest to trójwymiarowy system, który obejmuje zestaw umiejętności, wiedzy, rytuałów i tradycji dotyczących upraw, zbiorów, rybołówstwa, hodowli zwierząt, konserwacji, przetwarzania, gotowania i samej diety.

Inną unikalną cechą tego uświęconego tradycją wzorca żywieniowego jest to, że większość użytych składników ma właściwości zwalczające raka.

Dlaczego dieta śródziemnomorska jest zdolna do walki z rakiem?

Kluczowym czynnikiem jest to, że komórki nowotworowe wymagają naczyń krwionośnych do dostarczania składników odżywczych, a dieta śródziemnomorska blokuje szlaki dostarczania składników odżywczych.

Komórki nowotworowe wydzielają lub tworzą otaczające je tkanki w celu wytworzenia czynników angiogennych, które tworzą układ naczyniowy, który wspiera te komórki nowotworowe. Ponadto komórki nowotworowe muszą dostać się do układu krążenia przez te nowe naczynia krwionośne, aby uzyskać przerzuty i rozprzestrzeniać się.

Naukowcy doszli do konsensusu: kluczowym czynnikiem w walce z rakiem jest hamowanie angiogenezy. Opracowali również różne rodzaje środków antyangiogennych w leczeniu raka.

Składniki wielu produktów spożywczych w diecie śródziemnomorskiej są naturalnymi środkami antyangiogennymi. Mogą odgrywać rolę hamowania angiogenezy w organizmie człowieka i zapobiegania zaburzeniu równowagi wzrostu naczyń krwionośnych, aby skutecznie zapobiegać, a nawet kontrolować raka. Przestrzeganie diety śródziemnomorskiej rzeczywiście wiąże się z mniejszą zachorowalnością na raka.

6 Pokarmy przeciwnowotworowe w diecie śródziemnomorskiej głodzą komórki rakowe na śmierć

Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się stosowaniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jako głównego lipidu. Zawiera pewną ilość warzyw, owoców, roślin strączkowych, zbóż, orzechów i stosunkowo dużej porcji ryb. Dieta ma niskie spożycie czerwonego mięsa, umiarkowane lub niskie spożycie produktów mlecznych i małą ilość czerwonego wina.

  • Oliwa

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest otrzymywana za pomocą środków mechanicznych, które nie prowadzą do żadnych zmian w składzie oliwy. Oliwa z oliwek zawiera zarówno składniki zmydlające, jak i niezmydlające się. Składnik zmydlający składa się głównie z trójglicerydów, stanowiących od 98 do 99 procent oliwy z oliwek. Składnik niezmydlający się obejmuje głównie witaminę E, fitosterole, polifenole i triterpenoidy, stanowiące od 1 do 2 procent oliwy z oliwek.

Wśród nich ilość związków fenolowych jest największa w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia i mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Warto zauważyć, że substancje te są prawie nieobecne w rafinowanej oliwie z oliwek, ponieważ są tracone podczas procesu rafinacji.

Oleuropeina, naturalny związek występujący w oliwie z oliwek, ma zdolność modulowania kilku onkogennych szlaków sygnałowych i jest stosowany w profilaktyce i leczeniu raka. Bardzo przekonujące badania na zwierzętach wykazały, że doustne podawanie oleuropeiny wywołuje całkowitą regresję guza w ciągu 9 do 12 dni.

Oleuropeinę można dalej przekształcać w hydroksytyrozol o właściwościach antyangiogennych. Hydroksytyrozol jest jednym z najobficiej występujących fenoli zawartych w oliwie z oliwek.

Oliwki, liście drzew oliwnych i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawierają składnik odżywczy, który wykazuje znaczące właściwości przeciwnowotworowe i antyangiogenne - kwas triterpenowy. Istnieje o wiele więcej substancji przeciwnowotworowych o właściwościach antyangiogennych obecnych w oliwie z oliwek, takich jak flawonoidy, karotenoidy, witamina E, diterpenoidy i sterole roślinne.

  • Warzywa, owoce i czerwone wino

Bogate polifenole o działaniu przeciwnowotworowym znajdują się w warzywach, owocach i czerwonym winie. Niektóre z efektów przeciwnowotworowych są pośredniczone przez ich mechanizmy antyangiogenne.

Resweratrol, nieflawonoidowy polifenol, znajduje się w skórce czerwonych winogron, orzeszków ziemnych i jagód. Co ciekawe, udowodniono, że antyangiogenne działanie resweratrolu jest dwustronne: wysoka dawka resweratrolu indukuje angiogenezę, podczas gdy niska dawka resweratrolu jest antyangiogenezą.

Innym związkiem, pochodną resweratrolu, występującym w winogronach i czerwonym winie jest piceatannol. Wykazano, że Piceatannol wywiera ochronę sercowo-naczyniową, zapobieganie miażdżycy, działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Moduluje również czynniki, które promują wzrost naczyń i limfatycznych w gruczołach sutkowych, zmniejszając w ten sposób ryzyko zachorowania na raka.

Fisetyna występuje w czerwonym winie, różnych owocach (np. truskawkach, jabłkach, mango, persimmonach, kiwi, pomidorach i winogronach), warzywach (np. Cebula i ogórki) oraz orzechach.

Antyangiogenna skuteczność fisetyny może hamować przerzuty komórek raka glejaka i angiogenezę w czerniaku oraz może zmniejszać gęstość mikronaczyń w rakach płuc.

  • Ryby zimnowodne

Dieta śródziemnomorska obejmuje również spożywanie ryb zimnowodnych, które są bogate w lipidy, w tym sardynki, tuńczyka, makrele i sardele.

Ryby zimnowodne to ryby, które przeżywają w niskich temperaturach i są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (PUFA) nie mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka i muszą być spożywane poprzez dietę.

Omega-3 PUFA mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym antyangiogenezę i supresję raka. Hamują indukcję angiopoetyny-2 (Ang2) i główne procesy proangiogenne, podczas gdy omega-6 PUFA działają odwrotnie.

Badania wykazały, że mutiple omega-3 PUFA, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA) powszechnie spotykane w rybach, mogą hamować indukcję Ang2 o około 50 procent.

  • Pomidory

Jednym z podstawowych elementów gastronomicznych diety śródziemnomorskiej są pomidory, które są bogate w witaminę C, potas, kwas foliowy, karotenoidy i likopery. Wykazano, że składniki te mają właściwości ochronne i przeciwnowotworowe.

W szczególności likopen pomidorowy może zapobiegać i hamować wiele nowotworów, takich jak rak płuc, wątroby i prostaty, poprzez antyangiogenezę. Brytyjscy naukowcy zbadali dietę prawie 50 000 osób i odkryli, że wśród uczestników płci męskiej grupa o najwyższym spożyciu likopenu była o 28 procent mniej narażona na rozwój raka prostaty niż grupa o najniższym spożyciu.

  • Kawa

Kawa zawarta w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej to gotowana, niefiltrowana grecka kawa, która jest bogata w kahweol, polifenole i inne przeciwutleniacze. Eksperymenty na zwierzętach wykazały, że kahweol wykazuje właściwości antyangiogenne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

  • Zioła

Niektóre zioła i przyprawy kulinarne są wykorzystywane do przygotowywania diety śródziemnomorskiej.

Wśród nich suche oregano zawiera wysoki udział polifenoli. Ekstrakt etanolowy z oregano może zmniejszać ekspresję naskórkowych czynników wzrostu w komórkach nowotworowych raka piersi, hamując angiogenezę tych komórek.

Innym powszechnie stosowanym ziołem w diecie śródziemnomorskiej jest rozmaryn. Zawiera karnozol i kwas karnozowy, które mogą hamować wzrost komórek śródbłonka naczyniowego i indukować ich apoptozę, dodatkowo pomagając w profilaktyce raka.

Ponadto dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na gościnność, sąsiedztwo, dialog międzykulturowy i kreatywność, a także sposób życia kierujący się szacunkiem dla różnorodności. Takie pozytywne nastawienie do życia promuje zdrowie psychiczne ludzi, które jest niezbędne do utrzymania zdrowia fizycznego.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.theepochtimes.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...