czwartek, 1 września 2022

"Silny związek roślinny kwercetyna zapewnia ulgę w alergiach"(video)

 Wykazano, że kwercetyna, silny związek roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, oferuje ulgę w alergiach. To dobra wiadomość dla ponad 19 milionów dorosłych i 5,2 miliona dzieci w USA, u których zdiagnozowano alergiczny nieżyt nosa w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Image: Potent plant compound quercetin offers relief from allergies

Nazywany również katarem siennym i alergiami sezonowymi, alergiczny nieżyt nosa powoduje kilka kłopotliwych objawów - takich jak przekrwienie, swędzenie, kichanie, kaszel, ból głowy i łzawienie oczu. Często leki przeciwhistaminowe są stosowane w leczeniu alergicznego nieżytu nosa i innych rodzajów alergii. Jednak leki te mają niepożądane skutki uboczne, takie jak senność, zawroty głowy i szybkie tętno.

Badanie z maja 2016 r. opublikowane w Molecules wykazało, że kwercetyna może pomóc w rozwiązaniu odpowiedzi układu odpornościowego na wyzwalacze alergiczne. Według autorów badania z Czech i Słowacji związek roślinny blokuje produkcję i uwalnianie histaminy, substancji chemicznej odpowiedzialnej za katar sienny i inne reakcje alergiczne. Histamina jest wytwarzana przez komórki tuczne i niektóre białe krwinki zwane bazofilami.

"Kwercetyna hamuje produkcję i uwalnianie histaminy i innych substancji alergicznych i zapalnych, prawdopodobnie poprzez stabilizację błon komórkowych komórek tucznych" - napisali. "Jest to powód, dla którego kwercetyna nadaje się do leczenia alergicznych chorób zapalnych pochodzących z komórek tucznych, takich jak astma, zapalenie zatok i reumatoidalne zapalenie stawów"." (Powiązane: Kwercetyna łagodzi alergie i wzmacnia funkcje układu odpornościowego.)

Naukowcy przytoczyli również wcześniejsze badanie na szczurach, którym podano infuzję z orzeszków ziemnych w celu wywołania reakcji anafilaktycznych. Jedna grupa szczurów otrzymywała kwercetynę codziennie przez cztery tygodnie, podczas gdy druga grupa kontrolna nie otrzymywała żadnej. Następnie porównano poziomy histaminy u szczurów w obu grupach, przy czym te w grupie eksperymentalnej wykazały niższe poziomy niż w drugiej grupie.

"Kwercetyna jest zatem silnym supresorem trwającej odpowiedzi immunoglobuliny E (IgE) przeciwko białkom orzeszków ziemnych i może być wprowadzona jako medycyna alternatywna, taka jak obrońca przed alergiami pokarmowymi za pośrednictwem IgE" - napisali autorzy badania z maja 2016 r.

Jakie pokarmy są bogate w kwercetynę?

Czescy i słowaccy autorzy wspomnieli również o kilku owocach i warzywach, które są wypełnione kwercetyną.

Po pierwsze, cytowali cebulę jako pokarm bogaty w kwercetynę. "Ilość kwercetyny w cebuli zmienia się w zależności od koloru i rodzaju cebuli, rozprowadzanej głównie w zewnętrznych skórkach i pierścieniach. Tak więc największa utrata kwercetyny ma miejsce, gdy cebula jest obrana. "

Jabłka były również cytowane jako owoc bogaty w kwercetynę, ze związkiem obecnym w całości w skórkach. "Ze względu na obecność większej ilości przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna w skórce jabłka niż w miąższu, skórki jabłek można uznać za mające wyższą zdolność antyoksydacyjną, a także bioaktywność."

Lori Alton, pisarka dla NaturalHealth365, również potwierdziła zawartość kwercetyny w skórkach jabłek. Dodała, że czerwone jabłka mają wyższą zawartość kwercetyny niż zielone jabłka. "Nawet nie myśl o obieraniu tego jabłka; większość kwercetyny znajduje się w skórze "- radził Alton.

Różne rodzaje jagód zawierają również kwercetynę, według naukowców. Należą do nich truskawki, jagody, maliny, żurawina, czarne porzeczki i jagody Saskatoon – te ostatnie zawierają "wyjątkowo duże" ilości związków roślinnych.

Naukowcy zauważyli, że czarna herbata i herbata oolong - które przechodzą fermentację - zawierają największą ilość kwercetyn. Herbata Oolong zawiera od 50 do 52 procent kwercetyny, podczas gdy zawartość kwercetyny w czarnej herbacie waha się od 54 do 71 procent. Inne rodzaje herbaty, takie jak zielona herbata, surowa herbata pu-erh i biała herbata, również zawierają silny związek roślinny.

"Jak pokazuje coraz więcej badań, kwercetyna pojawia się jako silny naturalny przeciwutleniacz, który może pomóc w zwalczaniu alergii" - podsumował Alton.

Zobacz, jak dr Sam Bailey omawia zalety kwercetyny poniżej.

Ten film pochodzi z kanału SurvivalTV na Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo|:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...