Orzechy są pyszne i pożywne. A kiedy SHTF, dzikie orzechy mogą być doskonałym źródłem białka roślinnego.
Jeśli chcesz zaopatrzyć się w dzikie orzechy na zimę, jesienią żeruj na orzechy, takie jak migdały i orzechy bukowe. (h/t do PracticalSelfReliance.com)
Jesień to świetny czas na żerowanie, ponieważ masz wiele opcji do wyboru. Preppersi powinni nauczyć się żerować jesienią, aby mogli zaopatrzyć się w naturalne źródła żywności przed zimą.
Dzikie orzechy jadalne są doskonałym znaleziskiem dla preppersów, ale są nieco trudniejsze do znalezienia w porównaniu do mleczy. Należy pamiętać, że większość drzew orzechowych musi mieć od 10 do 80 lat, zanim zaczną produkować orzechy.
Jeśli nie masz pewności, gdzie szukać dzikich orzechów, poszukaj starych zagród i starszych przestrzeni publicznych. Na starych cmentarzach można również znaleźć dzikie orzechy. (Powiązane: Żerowanie 101: Najlepsze stany USA do poszukiwania pożywienia po SHTF.)
Rodzaje dzikich orzechów dostępne dla Ciebie mogą się różnić w zależności od środowiska i strefy uprawy, ale te rodzaje są dostępne w całych Stanach Zjednoczonych.
Żołędzie
Żołędzie są prawdopodobnie najliczniejszym ze wszystkich gatunków dzikich orzechów.
Zwierzęta takie jak wiewiórki i dzikie świnie mogą jeść żołędzie tak, jak jest, ale musisz je przetworzyć, zanim będziesz mógł je skonsumować. Żołędzie są zwykle wypłukiwane i przekształcane w mąkę żołędziową do pieczenia różnych przedmiotów, takich jak ciasteczka z mąki żołędziowej lub naleśniki z mąki żołędziowej.
Alternatywnie, żołędzie można łuskać i gotować, aż zostaną całkowicie wypłukane po kilku godzinach, a następnie spożyte w całości. Żołędzie można również prażyć po gorącym ługowaniu i jeść jak solone orzechy.
Oto kilka sugestii, jak jeść i przygotowywać żołędzie:
- Dodaj ugotowane żołędzie do rodzynek lub innych suszonych owoców, aby uzyskać mieszankę szlaków.
- Zastąp żołędzie kasztanami podczas pieczenia.
- Użyj mąki żołędziowej do zrobienia chleba, ciasta, naleśników lub płaskiego chleba.
- Użyj mąki żołędziowej, aby zrobić ciasto miodowe z mąki żołędziowej.
- Dodaj mąkę żołędziową do zwykłej mąki i zrób ciasto makaronowe.
- Dodaj mąkę żołędziową do przepisu na naleśnik, aby uzyskać smaczne i orzechowe śniadanie.
Migdały
Dzikie migdały występują głównie w zachodnich częściach kraju i w pobliżu pól migdałowych. Istnieje kilka nowych odmian odpornych migdałów strefy 5, ale nie istnieją one wystarczająco długo, aby umożliwić dzikim okazom dotarcie na północny wschód.
Orzechy bukowe
Orzechy bukowe są powszechne w Europie, gdzie są zarówno żerowane, jak i uprawiane komercyjnie na olej z orzechów bukowych, szczególnie we Francji i Anglii.
W Ameryce dzikie orzechy bukowe były ważnym źródłem pożywienia dla pionierów i rdzennej ludności przed kolonizacją.
W lasach można znaleźć orzechy bukowe w obfitości. Możesz je rozpoznać po unikalnych trójrocznych nakrętkach wewnątrz rzepowej łuski.
Orzechy czarne
Orzechy czarne są jednym z najliczniejszych dzikich orzechów na północnym wschodzie. Możesz znaleźć dzikie czarne orzechy włoskie w lesie, wzdłuż poboczy dróg, w parkach i prawie wszędzie tam, gdzie wiewiórki ukrywają orzechy.
Drzewa orzecha czarnego zaczynają obnażać się w wieku około 10 do 15 lat, więc łatwo kolonizują również wyraźne kawałki, jeśli w pobliżu znajduje się dojrzałe drzewo orzechowe.
Szukając czarnych orzechów włoskich, poszukaj zielonej zewnętrznej łuski i twardej skorupy, która potrzebuje odrobiny siły, aby pęknąć.
Orzechy maślane
Orzechy maślane (Juglans cinerea) są mniej powszechne niż orzechy czarne.
Dzikie orzechy maślane są również nazywane białymi orzechami włoskimi lub słodkimi białymi orzechami włoskimi ze względu na ich łagodny, słodki orzechowy smak.
Podobnie jak czarne orzechy włoskie, orzechy maślane mają zieloną zewnętrzną łuskę i twardą wewnętrzną skorupę. Główną różnicą wizualną jest to, że czarne orzechy włoskie są prawie okrągłe, podczas gdy orzechy maślane są bardziej wydłużone.
Kasztany i chinquapins
Dzikie kasztany są również znacznie mniej powszechne niż kiedyś z powodu zarazy kasztanowca, ale rodzime dzikie drzewa krzyżują się z odpornymi azjatyckimi gatunkami kasztanowców, a hybrydy radzą sobie całkiem dobrze w dziczy.
W przeszłości kasztany były używane do produkcji mąki kasztanowej i spożywane jako substytut mąki pszennej przez chłopów, szczególnie w Europie.
Kasztany mogą być używane do przygotowywania deserów i pikantnych potraw. Połącz tłuczone lub całe duszone kasztany z brukselką, kapustą, marchewką, grzybami i słodkimi ziemniakami.
Orzechy laskowe
Dzikie orzechy laskowe są niezwykle powszechne, ale znacznie trudniej je znaleźć jesienią.
Orzechy laskowe dojrzewają pod koniec sierpnia, kiedy dzika przyroda zaczyna je zbierać. W tym czasie orzechy laskowe są "zielone" i wilgotne od wewnątrz, więc musisz je wysuszyć, aż będą gotowe.
Aby pokonać wiewiórki również szukające orzechów laskowych, żeruj na nich przed dniem pracy. Przechowuj orzechy laskowe przez miesiąc lub dwa w dobrze wentylowanym miejscu, aby mogły wyschnąć do przechowywania.
W ciężkich latach orzechy laskowe będą wisiały przez całą jesień i zimę, jeśli nie ma zbyt wielu zwierząt, aby zebrać je wszystkie późnym latem.
Orzechy sercowe
Orzechy sercowe (Juglans ailantifolia) są podobne do orzechów włoskich.
Heartnuts to słodki bogaty orzech o łagodnym smaku. Są również podobne do orzechów maślanych, ale same orzechy mają kształt serca, a nie piłki nożnej, jak te ostatnie.
Orzechy hickory i orzechy pekan
Istnieje wiele różnych rodzajów orzechów hikory (Carya sp.) na wolności. Hickories z orzechów świnki (C. glabra) są gorzkie i najczęściej używane do oleju, podczas gdy hickory shagbark (C. ovata) jest słodkie i pyszne.
Dzikie pekany są również w tym rodzaju, a pokrój wzrostu wszystkich drzew jest bardzo podobny. Hickories Shagbark są popularne wśród zbieraczy, ponieważ są pyszne, a ich kora może być używana jako naturalny aromat.
Nawet jeśli nie znajdziesz takiego z orzechami jesienią, możesz delikatnie ściągnąć kawałki ich kudłatej kory, które zrzucają naturalnie, aby zrobić syrop z hikory shagbark.
Orzeszki piniowe
Sosny orzechowe są najbardziej powszechne w zachodnich stanach, ale entuzjaści permakultury zaczęli uprawiać specyficzny szczep zimnej, odpornej koreańskiej sosny orzechowej na północnym wschodzie. Kiedy te uprawiane orzeszki piniowe zaczną wysiewać, będzie ich dużo na wolności do żerowania.
Użyj orzeszków piniowych, aby przygotować następujące potrawy:
- Grillowana ryba ze zwęgloną cebulą i orzeszkami piniowymi
- Tarta cytrynowa z orzeszkami piniowymi
- Ciasteczka z orzeszków piniowych Pignoli
- Makaron z pesto z orzeszków piniowych
- Dip z orzeszków piniowych i białej fasoli
Przejdź do GreenLivingNews.com, aby uzyskać więcej wskazówek dotyczących żerowania.
Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się, jak zbierać migdały.
Ten film pochodzi z kanału Cahlen na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz