Układ odpornościowy twojego organizmu pomaga chronić cię przed infekcją. Jeśli twój układ odpornościowy – twój wbudowany system obronny – jest w doskonałym stanie, będziesz znacznie mniej podatny na choroby wszystkich typów. Twoje ciało będzie również lepiej zdolne do walki z rakiem, a także będzie bardziej odporne na wirusy, przeziębienia i grypę.
Problem polega na tym, że wszelkiego rodzaju rzeczy mogą uszkodzić układ odpornościowy. Najważniejsze problemy to zła dieta, zbyt duży stres, samotność, frustracja, niewystarczająca ilość ćwiczeń, zbyt mało słońca, niewystarczająca ilość świeżego powietrza wchodzącego do płuc - i tak dalej. Niektóre rodzaje leków mogą również zakłócać układ odpornościowy.
Co więcej, wszyscy budujemy nasz układ odpornościowy poprzez kontakt ze sobą. Trzymanie się z dala od innych ludzi, z jakiegokolwiek powodu, zmniejsza skuteczność naszego układu odpornościowego i zwiększa naszą podatność na wszelkiego rodzaju infekcje. Jeśli na przykład zamkniemy się w naszych domach, możemy uszkodzić skuteczność naszego układu odpornościowego.
Co więc możesz zrobić, aby utrzymać silny układ odpornościowy - i przeciwdziałać wszystkim złym rzeczom, które mogą się zdarzyć?
Dowiedzenie się dokładnie, co powinieneś jeść, nie jest tak łatwe, jak powinno być. Prawda jest owiana tajemnicą i zamieszaniem – wiele z nich zostało stworzonych, całkiem celowo, w imieniu partykularnych interesów, przez lobbystów, agencje reklamowe i grupy public relations.
Politycy i współcześni pseudo-dziennikarze głównego nurtu są zawsze niewiarygodni i niezmiennie celowo nieuczciwi. Niestety, w dzisiejszych czasach większość pisarzy zajmujących się zdrowiem po prostu udostępnia komunikaty prasowe, które zostały im wysłane. Zbyt wielu jest po prostu krzywych i płaci się im za promowanie niektórych produktów spożywczych. Nie akceptuję sponsoringu, reklam ani bezpłatnych próbek. Mój jedyny dochód pochodzi z moich książek.
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że to, co zdecydujesz się jeść, może mieć duży wpływ na siłę i skuteczność twojego układu odpornościowego.
Większość ludzi wie, jakich pokarmów nie powinni jeść. Rozumieją, że jeśli żyją na diecie hamburgerów i frytek, a następnie budyniu czekoladowego pokrytego odciągami podwójnej śmietany, a wszystko popijane napojem typu cola, ich zdrowie ucierpi.
Oto kilka pozytywnych rad, które pomogą Ci utrzymać zdrowy i silny układ odpornościowy.
Jeśli jesz jajka, nigdy nie kupuj (ani nie jedz) jaj z popękanymi skorupkami. O wiele łatwiej jest infekcji dostać się do jaja z pękniętą skorupą. Jaja składane przez kurczęta z prawdziwego wolnego wybiegu (jeśli można je znaleźć) mogą być zdrowsze niż jaja składane przez kury trzymane w klatkach bateryjnych.
Pokarmy zawierające przeciwutleniacze (takie jak witaminy C i E, minerał selen i beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie człowieka w witaminę A) pomagają zapobiegać rakowi i chorobom serca oraz zmniejszają podatność na infekcje.
Myślę, że wszystkie tłuszcze są szkodliwe dla układu odpornościowego, ale tłuszcze zwierzęce są prawdopodobnie gorsze niż inne i prawdopodobnie mogą wyrządzić więcej szkód układowi odpornościowemu. Jednym z powodów jest fakt, że tłuszcz zwierzęcy jest często zanieczyszczony pozostałościami chemicznymi – toksycznymi i prawdopodobnie rakotwórczymi pozostałościami leków spożywanych (przypadkowo lub celowo) przez karmienie zwierząt.
Często trudno jest dowiedzieć się, ile tłuszczu znajduje się w poszczególnych produktach spożywczych. I często strasznie łatwo jest jeść pokarmy, które zawierają dużo tłuszczu, nie zdając sobie z tego sprawy. I pamiętaj, że jeśli gotujesz w dodatkowym tłuszczu, efektywna zawartość tłuszczu w gotowanym jedzeniu wzrośnie - często dramatycznie!
Rządy często zalecają, aby zdrowa dieta zawierała nie więcej niż 30% tłuszczu. Myślę, że liczba ta jest zbyt wysoka (prawdopodobnie dlatego, że stosunkowo wysokotłuszczowa dieta pomaga utrzymać przemysł spożywczy bogaty i szczęśliwy). Uważam, że powinieneś dążyć do tego, aby w swojej diecie nie było więcej niż 15-20% tłuszczu. Jeśli z jakiegoś powodu musisz przestrzegać diety niskotłuszczowej, możesz zmniejszyć spożycie tłuszczu do 10-15%.
Układ odpornościowy twojego organizmu potrzebuje zapasów witamin i minerałów, aby skutecznie funkcjonować. W szczególności, aby pomóc w budowaniu układu odpornościowego i zwalczaniu infekcji i raka, organizm potrzebuje regularnych dostaw żywności zawierającej przeciwutleniacze (beta-karoten, witaminę C i witaminę E) oraz inne substancje.
Niedobór witaminy D jest powszechny wśród pacjentów z infekcjami. Ryzyko dla zdrowia związane z niedoborem witaminy D jest ogromne. Niedobór witaminy D nie tylko zwiększa ryzyko zarażenia się infekcją, ale także zwiększa ryzyko chorób serca, astmy, raka i demencji. Ponadto istnieją dowody na to, że niski poziom witaminy D może powodować wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę i stwardnienie rozsiane.
Witamina D jest niezbędna (podobnie jak wszystkie witaminy, oczywiście), a bez niej nasze ciała po prostu nie funkcjonują skutecznie, a regeneracja komórek jest mniej wydajna. I znowu, oto istotny fragment, witamina D jest niezbędną witaminą do zapobiegania infekcjom. Dla większości ludzi najważniejszym źródłem witaminy D jest słońce. Spędzanie zbyt dużej ilości czasu w pomieszczeniach pozbawia ludzi witaminy D i zwiększa ryzyko infekcji wirusowych.
Możesz uzyskać trochę witaminy D z wzbogaconej żywności, ale dla wielu osób odpowiedzią jest prawdopodobnie przyjmowanie suplementu witaminy D.
Warto też pamiętać o wartości . jest niezbędny dla zdrowego układu odpornościowego i może pomóc skrócić czas trwania przeziębienia i sprawić, że objawy będą mniej dotkliwe. pomaga organizmowi zwalczać infekcje poprzez zwiększenie produkcji przeciwciał. Niedobór może być odpowiedzialny za 13% chorób, takich jak zapalenie płuc i grypa u dzieci poniżej piątego roku życia. A niedobór jest powszechny wśród osób starszych - i głównym powodem, dla którego są podatne na infekcje. Najprostszym rozwiązaniem są prawdopodobnie regularne suplementy.
Współczesna dieta "mięso, masło, ser, mleko" jest śmiercią dla układu odpornościowego organizmu nie tylko dlatego, że te pokarmy są bogate w tłuszcz, ale także dlatego, że nie zawierają zbyt wiele witamin i minerałów wzmacniających odporność. Warto również pamiętać, że istnieje bardzo silny związek między produktami mlecznymi a rakiem piersi.
Twoje ciało otrzyma wiele witamin i minerałów, których potrzebuje, aby utrzymać zdrowy układ odpornościowy, jeśli jesz dietę bogatą w warzywa, owoce i zboża.
Należy jednak pamiętać, że witaminy można łatwo zniszczyć. Grzyby, sałata, brokuły, szparagi i truskawki, na przykład, bardzo szybko tracą witaminy. Żywność, która musi być gotowana, powinna być gotowana przez jak najkrótszy czas i w najniższej możliwej temperaturze.
Aby upewnić się, że jedzenie, które jesz, zachowuje wysoką zawartość witamin - i pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy - powinieneś przestrzegać kilku prostych zasad:
- Przetwarzanie żywności ma tendencję do obniżania jakości odżywczej żywności, więc tam, gdzie to możliwe, powinieneś spróbować kupić świeżą żywność i albo jeść ją umytą i surową (jeśli to konieczne), albo jeść ją po ugotowaniu przez jak najkrótszy czas.
- Kupuj warzywa w całości. Nie usuwaj liści z marchwi ani łodygi z kapusty lub kalafiora. Jeśli kupisz warzywo, cała witamina C będzie nadal produkowana i przenoszona do jadalnych części rośliny.
- Gotuj potrawy w minimalnej ilości wody lub pary, unikaj wysokich temperatur gotowania i długiej ekspozycji na ciepło i nie mocz warzyw przez długi czas.
- Umyć, ale nie obierać owoców ani warzyw, chyba że jest to konieczne. (Na przykład nie obieraj jabłek ani skórek ziemniaków).
- Staraj się używać jedzenia w dniu, w którym je kupiłeś, zamiast używać mrożonek. Używaj żywności w dniu, w którym je kupujesz, aby uzyskać z nich to, co najlepsze.
Zalecam również, aby w miarę możliwości kupować produkty "ekologiczne", które zostały przygotowane bez chemikaliów i starać się kupować żywność, która nie została zmodyfikowana genetycznie. Pamiętaj: genetycznie zmodyfikowana żywność nigdy nie została przetestowana ani nie wykazała, że jest bezpieczna. Bardzo wątpię, czy tak jest.
Najlepszym sposobem na zdobycie dobrego, uczciwego jedzenia jest wyhodowanie własnego.
Pamiętaj, że prawie połowa całej żywności sprzedawanej w supermarketach i sklepach, w tym owoców, warzyw i mięsa – zawiera potencjalnie niebezpieczne pozostałości chemiczne. Niektóre chemikalia są rozpylane na żywność, która wyrosła i która jest zbierana lub wysyłana do sklepów, ale wiele chemikaliów jest wchłanianych, gdy żywność rośnie i oczywiście nie można ich usunąć przez mycie lub skrobanie. Niektóre substancje chemiczne stosowane przez współczesnych rolników są znane z tego, że powodują raka, astmę i wiele innych poważnych zaburzeń.
Na podstawie materiału zaczerpniętego z książki Superbody: The secret of survival in the 21st century autorstwa Vernona Colemana. Superbody jest dostępny na Amazon w miękkiej oprawie i eBooku.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://expose-news.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz