Granat (Punica granatum) stał się częścią tradycji wielu kultur i religii na całym świecie.
W buddyzmie jest uważany za jeden z błogosławionych owoców Buddy. Tymczasem Hindusi uważają granat za symbol dobrobytu. Mitologia grecka wiąże granat z Persefoną, której spożycie nasion owocu na stałe związało ją z podziemiami.
Granat był równieżwysoko ceniony za wiele zastosowańpoza utrzymaniem. Jego sok był używany jako tonik do zabijania pasożytów. Jego zmiażdżone kwiaty dały czerwony barwnik, a skórka była używana do barwienia skóry. Chrupiące, jadalne nasiona granatu - zwane arils - są bogate w przeciwutleniacze i pakowane w błonnik, unikalne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. (Powiązane:Odkryj superfood moc granatu.)
Oprócz legendarnego statusu granatu w starożytności, oto więcej powodów, aby wypróbować to pożywienie:
Sok z granatów jest najzdrowszym ze wszystkich soków owocowych
Badanie z 2000 roku opublikowane wJournal of Agriculture and Chemistryuznało sok z granatów za najzdrowszyze wszystkich soków owocowych pod względem siły przeciwutleniającej, funkcjonalności przeciwutleniającej i całkowitej zawartości polifenoli. Z łatwością przewyższył czerwone wino, sok winogronowy Concord, sok jagodowy, sok z czarnej wiśni, sok acai, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, herbatę i sok jabłkowy w tych trzech aspektach. Co więcej, aktywność przeciwutleniająca była wyższa w komercyjnych sokach ekstrahowanych z całych granatów w porównaniu z eksperymentalnymi sokami uzyskanymi z samych nasion.
Granat zapobiega i leczy raka
Badanie opublikowane w styczniu 2017 r. wMoleculeswykazało, że granat zawiera naturalnie występujące związki, które mają właściwości naukowo odkryte, aby zapobiegać i leczyć kilka rodzajów raka. Kiedy wysoce agresywne komórki raka prostaty zostały potraktowane sokiem z granatów, ich wzrost zatrzymał się i rozpoczęła się apoptoza (śmierć komórki). Autorzy badania zauważyli, że sok z granatów może zmniejszyć ryzyko raka płuc ze względu na jego wpływ na komórki złośliwe.
Granat wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Według badań z 2013 roku opublikowanych wRambam Maimonides Medical Journal, granat jest bogaty w polifenole, które pomagają zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych. Stwierdzono, że spożycie soku z granatów spowodowało 30-procentowy spadek stopnia gromadzenia się płytki nazębnej w tętnicach. Co więcej, olej z nasion granatu pomógł obniżyć poziom trójglicerydów we krwi i zrównoważyć poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (znanych jako dobry cholesterol).
Granat wspomaga zdrowie układu moczowego
Jedno z badań z sierpnia 2014 r. opublikowane wUrolithiasiswykazało, że ekstrakt z granatumoże pomóc zmniejszyć tworzenie się kamieni nerkowychi kryształów kwasu moczowego w drogach moczowych. Naukowcy odpowiedzialni za badanie dali dorosłym w wieku od 18 do 70 lat, którzy doświadczali nawracającej kamieni nerkowej 1000 miligramów ekstraktu z granatu przez 90 dni. Odkryli, że ekstrakt z granatu hamował mechanizm tworzenia kamieni nerkowych w ciałach uczestników, co przypisano aktywności przeciwutleniającej owocu.
Niezależnie od tego, czy jest to związane z dobrodziejstwem (w przypadku buddyzmu i hinduizmu), czy zmorą (w przypadku mitologii greckiej), nie można zaprzeczyć, że granat posiada kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze, które zapewniają najwyższe zdrowie i chronią przed chorobami.
Udaj się doSuperfoods.news,aby uzyskać więcej historii o granacie i innych super owocach.
Obejrzyj ten film, który wyjaśnia, w jaki sposóbsok z granatów pomaga utrzymać zdrowie układu sercowo-naczyniowegopoprzez czyszczenie tętnic, zmniejszając ryzyko zawału serca.
Ten film pochodzi zkanału Natural News naBrighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz