wtorek, 6 grudnia 2022

"Kurkuma: jeden z najpotężniejszych superfoods na świecie"(video)

  Nazywana złotą przyprawą życia, kurkuma (Curcuma longa) jestjednym z najpotężniejszych superfoodsów na świecie. Jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz zawiera ponad 300 naturalnie występujących składników odżywczych roślin. Kurkuminoidy, składniki odżywcze naturalnie występujące w kurkumie, są pięć do ośmiu razy silniejsze niż witaminy C i E.

Zdjęcie: Kurkuma: jeden z najpotężniejszych superfoods na świecie

Jasnożółty kolor kurkumy sprawia, że jest kluczowym składnikiem popularnych potraw azjatyckich, indyjskich i afrykańskich. Ten kłącze jest również używany w Ajurwedzie i innych tradycyjnych indyjskich systemach medycznych. Tymczasem tradycyjna medycyna chińska wykorzystuje kurkumę do rozwiązywania różnych schorzeń, w tym depresji i zaburzeń skóry, stawów, wątroby, górnych dróg oddechowych, stawów, układu trawiennego i wielu innych.

Poza złotym kolorem, oto kilka dobrychpowodów, aby włączyć kurkumę do codziennej diety.

Kurkuma zapewnia dobrze funkcjonujący układ odpornościowy

Według badań opublikowanych wJournal of Clinical Immunology, kurkumina w kurkumiewzmacnia odpowiedzi przeciwciał, pomagając z kolei zwalczać infekcje. Wspomniano również, że kurkumina może tłumić związki prozapalne. "Sugeruje to, że zgłaszane korzystne działanie kurkuminy w zapaleniu stawów, alergii, astmie, miażdżycy, chorobach serca, chorobie Alzheimera, cukrzycy i raku może częściowo wynikać z jej zdolności do modulowania układu odpornościowego" - napisali naukowcy.

Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe kości i stawy

Badanie z 2016 roku opublikowane wBoneKEy Reportswyjaśniło, w jaki sposóbkurkuma promuje zdrowe kości i stawy. Po pierwsze, zapobiega utracie minerałów kostnych i utrzymuje gęstość kości – zmniejszając ryzyko osteoporozy. Po drugie, kurkuma pomaga w gojeniu się kości, zapobiegając wzrostowi komórek, które wchłaniają stare kości, jednocześnie pozwalając na tworzenie nowych kości. Po trzecie, związki przeciwzapalne kurkumy sprawiają, że jest bezpieczniejszą i naturalną alternatywą dla środków przeciwbólowych dla osób cierpiących na bóle stawów. (Powiązane:Badanie: Kurkumina jest lepsza niż lek przeciwzapalny na reumatoidalne zapalenie stawów.)

Kurkuma pomaga utrzymać zdrowe funkcjonowanie mózgu

W badaniu opublikowanym wThe American Journal of Geriatric Psychiatryw 2017 roku wzięło udział 40 uczestników, z których 21 otrzymało 90 miligramów kurkuminy dwa razy dziennie. Okazało się, że codzienne przyjmowaniekurkumy poprawiło funkcjonowanie mózgu uczestników, prowadząc do znacznej poprawy pamięci i uwagi u dorosłych bez demencji. Kurkumina w kurkumie zmniejszyła również toksyczność metali ciężkich, takich jak kadm i ołów, a jej właściwości przeciwzapalne chroniły mózg przed neurodegeneracją.

Kurkuma promuje zdrowy układ trawienny

Na podstawie badań opublikowanych w sierpniu 2020 r. wNutrients, kurkumina w kurkumie była w stanie zmienić równowagę bakterii w jelitachna korzyść korzystnych szczepów. Spożycie kurkuminy umożliwiło rozwój dobrych szczepów, takich jakBifidobacteriaiLactobacillus, podczas gdy poziom bakterii chorobotwórczych często związanych z wystąpieniem chorób ogólnoustrojowych zmniejszył się. W szczególności spożycie kurkuminy pomogło zmniejszyć ilość bakteriiPrevotellazwiązanych z niektórymi rodzajami nowotworów.

Kurkuma promuje zdrową skórę i włosy

Według artykułu opublikowanego wInternational Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, kurkuma służy jako "pokarm dla skóry". Kłącze spowolniło uszkodzenia komórek i pomogło zapobiec przedwczesnemu starzeniu się - dzięki czemu idealnie nadaje się do zmniejszania stanu zapalnego skóry i wyrównywania kolorytu skóry. Autorzy badania zasugerowali również kurkumę jako doskonałe rozwiązanie dla chorób skóry, takich jak trądzik, egzema, łuszczyca, nowotwory skóry ze względu na jej właściwości antybakteryjne i antyseptyczne.

Kurkuma to wszechstronne pożywienie, które może być spożywane zarówno jako żywność, jak i napój. Można go mieszać z curry i innymi potrawami, używać do przyprawiania mięs i posypywać zupą. Złote mleko, połączenie najlepiej mleka bezmlecznego i kurkumy w proszku, umożliwia łatwiejsze wchłanianie kurkuminy. Odrobina czarnego pieprzu pomaga łatwiej wchłonąć mnóstwo fitoskładników kurkumy.

Więc urozmaicaj swoją dietę kurkumą, aby doświadczyćjej korzyści zdrowotnych.

Obejrzyj ten film, który przedstawia10 korzyści zdrowotnych kurkumy.

Ten film jest dostępny nakanale Natural Cures podadresem Brighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...