środa, 7 grudnia 2022

"Alergie pokarmowe: objawy, alergeny, testy i wskazówki żywieniowe"(video)

  Alergia występuje, gdy organizm reaguje na substancję tak, jakby była toksyczna. Do tej pory eksperci nadal nie wiedzą, co powoduje alergie pokarmowe lub dlaczego więcej osób ma je teraz niż 30 lat temu.

Obraz: Alergie pokarmowe: objawy, alergeny, testy i wskazówki żywieniowe

Jeśli uważasz, że możesz mieć alergie pokarmowe, poddaj się testom, naucz się rozpoznawać objawy alergii i unikaj wyzwalaczy pokarmowych.

W Ameryce rozpoznane alergie pokarmowe dotykają co najmniej 7,6 procent dzieci i 10,8 procent dorosłych. Niestety, niektóre osoby z alergiami pokarmowymi albo nie wiedzą, że je mają, albo ich nie zgłosiły. Oznacza to, że dokładna liczba osób cierpiących na pewien stopień reakcji alergicznej na całkowicie bezpieczną żywność jest prawdopodobnie wyższa.

Alergie są nie tylko denerwujące. W niektórych przypadkach mogą nawet potencjalnie zagrażać życiu.

Alergie pokarmowe: czym są i co je wyzwala?

Alergiapokarmowa to odpowiedź immunologiczna na określone białko w żywności. Aby zakwalifikować się jako alergen, żywność musi być normalnie nieszkodliwa dla większości ludzi.

Krótko mówiąc,alergia pojawia się, gdy układ odpornościowy nadmiernie reagujei odrzuca substancje, które w przeciwnym razie nie stanowiłyby problemu.

Kiedy jesz pokarm, na który jesteś uczulony, twój układ odpornościowy wytwarza przeciwciała, które otaczają, neutralizują, niszczą i eliminują alergen. Ta reakcja jest zwykle dobra, ponieważ pomaga chronić przed przeziębieniem lub infekcją.

Przeciwciała następnie podróżują do komórek, które uwalniają różne substancje chemiczne, które powodują objawy alergiczne. Objawy te często występują w nosie, płucach, gardle, zatokach, uszach, wyściółce żołądka lub skórze.

Alergie, które mogą natychmiast zagrażać życiu, często objawiają się w ciągu kilku minut od zjedzenia pokarmu wyzwalającego lub alergenu.

Istnieją dwa podstawowe szlaki alergii: Jeden, który działa szybko, obejmuje przeciwciało zwane immunoglobuliną E (IgE). Szlak inny niż IgE może trwać co najmniej kilka godzin lub nawet dłużej.

Alergie różnią się od wrażliwości i nietolerancji pokarmowych. Nadwrażliwość pokarmowa zwykle wywołuje subtelną odpowiedź immunologiczną, taką jak zmęczenie, ból stawów i wysypka. Tymczasem nietolerancja pokarmowa ma charakter wyłącznie żołądkowo-jelitowy.

Typowe objawy alergii pokarmowej

Duża reakcja alergicznamoże powodować stan zagrażający życiu zwany anafilaksją.

W Ameryce co najmniej jedna na 50 osób doświadcza anafilaksji spowodowanej jedzeniem i innymi przyczynami. Objawy alergii pokarmowej występują zwykle w ciągu pięciu do 30 minut, a czasem nawet do godziny od kontaktu z alergenem.

Objawy alergii pokarmowejmogą obejmować:

  • Pokrzywka
  • Utrata przytomności
  • Czerwona wysypka, która zwykle swędzi
  • Ciężkie obniżenie ciśnienia krwi i wstrząs, czyli wstrząs anafilaktyczny
  • Opuchnięte gardło lub inne obszary ciała
  • Mrowienie w dłoniach i stopach
  • Słaby puls
  • Ściągacze
  • Świszczący oddech, trudności w oddychaniu lub problemy z połykaniem

Anafilaksja jest nagłym przypadkiem medycznym, ale można ją leczyć za pomocą automatycznego wstrzykiwacza epinefryny (np. EpiPen), dopóki nie dotrzesz do pomocy medycznej w nagłych wypadkach.

Nie wszystkie reakcje alergiczne są ciężkie. Reakcje nieanafilaktyczne mogą obejmować:

  • Problemy żołądkowo-jelitowe, takie jakbiegunka, niestrawność, nudności, nadmierne ilości gazu lub wymioty
  • Pokrzywka
  • Swędzące, łzawiące oczy
  • Czerwona, swędząca skóra
  • Kichanie
  • Zatkany lub swędzący nos
  • Obrzmienie

Alergie pokarmowe mogą dotyczyć zarówno dzieci, jak i dorosłych, chociaż częściej występują u dzieci.

Czasami ludzie mogą wyrosnąć z alergii pokarmowych w dzieciństwie, takich jakjajalub mleko krowie. Jednak inne alergie pokarmowe utrzymują się w wieku dorosłym, takie jak te wywołane alergiami na ryby, orzeszki ziemne, orzechy i skorupiaki.

Niektórzy dorośli mogą również rozwijać nowe alergie przez całe życie.

Główne alergeny pokarmowe, których należy unikać

Ponieważ alergia jest nadmierną reakcją układu odpornościowego, prawie każdy rodzaj pokarmu może wywołać reakcję alergiczną.

Te pokarmy są odpowiedzialne za 90 procent reakcji alergicznych w USA i Wielkiej Brytanii:

  • Jaja
  • Ryba
  • Mleko
  • Orzeszki ziemne
  • Skorupiaki (w tym i skorupiaki)
  • Soja
  • Orzechy
  • Pszenica

W 2021 roku amerykańscy immunolodzy dodali nową żywność do listy głównych alergenów pokarmowych. 23 kwietnia 2021 r. została podpisana ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach alergii pokarmowych (FASTER). Uznał sezam za dziewiąty główny alergen pokarmowy uznany przez rząd.

Aby dać producentom żywności czas na dostosowanie się do nowych wymagań dotyczących etykietowania, zmiana wejdzie w życie 1 stycznia 2023 r.

Testy alergii pokarmowych

Jeśli miałeś reakcję alergiczną na pokarm lub jeśli uważasz, że możesz mieć alergię pokarmową, skonsultuj się z alergologiem, aby potwierdzić swój stan. Mogą pomóc w opracowaniu planu leczenia i nauczyć Cię, co robić w przypadku anafilaksji. (Powiązane: Masz alergię na jajka? Leczenie żelazem może pomóc, mówią badania.)

Alergolodzy często zaczynają od testu skórnego, w którym pobierają niewielką ilość ekstraktu z podejrzanego alergizującego pokarmu i umieszczają go bezpośrednio na skórze, takiej jak plecy lub ramię. Jeśli podniesiony guz lub mały ul rozwinie się w ciągu 20 minut, możesz mieć alergię pokarmową.

Ponieważ test skórny często ma wysoki odsetek wyników fałszywie dodatnich, stosuje się go głównie w celu wykluczenia żywności. Wyniki zostaną następnie wykorzystane do stworzenia listy możliwych alergenów do dalszego zbadania.

Podczas gdy naukowcy muszą jeszcze w pełni zrozumieć, co powoduje alergie, popularną teorią na temattego, co powoduje alergie pokarmowe, jest "hipoteza higieny". Zgodnie z tą teorią dorastanie w bardzo czystym i "antybakteryjnym" środowisku może utrudnić układowi odpornościowemu ustalenie, co jest szkodliwe, a co nie.

Dane potwierdzają tę teorię, zwłaszcza, że dzieci dorastające w większych gospodarstwach domowych rzadziej chorują na choroby alergiczne w porównaniu z dziećmi z mniejszych rodzin.

Ekspozycje środowiskowe we wczesnym okresie życia, takie jak dorastanie na farmie i życie ze zwierzętami towarzyszącymi, są również związane z różnorodnymi doświadczeniami bakteryjnymi i zmniejszonym ryzykiem uczulenia alergicznego. Dzieci, które mieszkają ze zwierzętami domowymi, takimi jak koty i psy, gdy są niemowlętami, są również mniej narażone na rozwój alergii w miarę starzenia się. (Powiązane: Zapobiegaj astmie, czyszcząc mniej: Zwiększona ekspozycja na alergeny i sierść zwierząt domowych faktycznie zmniejsza ryzyko.)

Wskazówki dietetyczne i żywieniowe dla osób z alergiami pokarmowymi

Podczas gdy niektórzy ludzie mogą wyrosnąć z alergii pokarmowych w wieku dorosłym, nie ma znanego lekarstwa na alergie pokarmowe.

Na szczęście, jeśli masz alergie pokarmowe, możesz wprowadzić zmiany w stylu życia, aby zmniejszyć ich wpływ na codzienne życie. Najważniejszym z nich jest unikanie pokarmów, na które jesteś uczulony. Nawet jeśli jest to zdrowa żywność, która jest zwykle zalecana jako część zbilansowanej diety, szukaj bezpieczniejszych alternatyw.

Zawsze sprawdzaj etykiety żywności

Kupując artykuły spożywcze, zawsze powinieneś uważnie czytać etykiety żywności, zwłaszcza gdy kupujesz coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałeś. Powszechne alergeny pokarmowe, takie jak jaja, orzechy i soja, są bardzo rozpowszechnione w uprzemysłowionym zaopatrzeniu w żywność.

Przetworzona żywność jest również częstą przyczyną alergii, ponieważ zawiera wiele dodatków do żywności. Przetworzone produkty zawierają zwykle ukryte białka z jaj, mleka i soi, aby poprawić smak i zwiększyć zawartość białka.

Pokarmy takie jak dipy i sosy często zawierają orzeszki ziemne lub produkty z orzechów drzewnych dla tekstury i smaku.

Zachowaj ostrożność przy zamawianiu jedzenia w restauracjach

Chociaż można jeść poza domem, jeśli masz alergie pokarmowe, musisz być bardziej ostrożny.

Zawsze informuj personel restauracji o swoich alergiach. Zapytaj, czy jedzenie, które chcesz zjeść, zawiera wyzwalacze żywności.

Zawsze miej ze sobą leki przeciwalergiczne

Nawet jeśli jesteś bardzo ostrożny przy zakupie artykułów spożywczych lub spożywaniu posiłków, lepiej zawsze mieć przy sobie leki przeciwalergiczne w nagłych wypadkach.

Możesz takżewypróbować bezpieczniejsze naturalne alternatywy, takie jak zioła lub spray solankowy.

Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego

Jeśli masz alergie pokarmowe, ważne jest, aby dać swojemu układowi odpornościowemu najlepszą szansę na zachowanie równowagi i responsywność. Możesz to zrobić, jedząc dużo pełnowartościowych pokarmów i unikając przetworzonej żywności.

Bogata w błonnik dieta roślinna nie może wyleczyć alergii pokarmowych, ale może przynieść pewne korzyści. Brak wystarczającej ilości błonnika pokarmowego może odgrywać rolę w rozwoju alergii pokarmowych.

Wprowadzenie większej ilości błonnika do diety może również pomóc w objawach reakcji alergicznych. Badania sugerują, że dieta bogata w błonnik miała znaczący wpływ na bakterie jelitowe, komórki układu odpornościowego i reakcje alergiczne na żywność w porównaniu z dietą o niskiej zawartości błonnika.

Owoce i warzywa zawierają własny rodzaj błonnika. Spożywanie dużej ilości błonnika i różnego rodzaju owoców i warzyw utrzymuje "dobre" lub pożyteczne bakterie w jelitach w zdrowiu, co z kolei pomaga utrzymać nienaruszoną wyściółkę jelit. Może to pomóc zmniejszyć ryzyko reakcji alergicznych na żywność.

Owoce i warzywa zawierają również korzystne przeciwutleniacze, które pomagają rozwijać mikrobiom.

Stany alergiczne charakteryzują się stanem zapalnym, a przeciwutleniacze pomagają chronić przed wyzwalaczami stanu zapalnego. Dane z badań epidemiologicznych wykazały, że im większa ilość przeciwutleniaczy w diecie, tym rzadsze i cięższe objawy reakcji alergicznych.

Wybierz zdrowe alternatywy alergenów

Po potwierdzeniu wyzwalaczy pokarmowych użyj zdrowych alternatyw, aby upewnić się, że otrzymasz składniki odżywcze potrzebne do zachowania zdrowia.

Jeśli jesteś uczulony na orzechy drzewne, spróbuj nasion. Jeśli produkty mleczne stanowią problem, jedz roślinne alternatywy dla sera i mleka.

Alergie pokarmowe mogą powodować mniejsze i poważne objawy, dlatego najlepiejjest potwierdzić pokarmy wyzwalające. Unikaj tych alergenów i stosuj zdrowe alternatywy alergenów, aby utrzymać objawy pod kontrolą.

Obejrzyj poniższy film, aby uzyskaćzalecenia dotyczące białka, jeśli masz alergię pokarmową.

Ten film pochodzi zkanału Dr. Edward Group naBrighteon.com.

Przetlumaczono przez translator Google

zrodlo:https://www.naturalnews.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Ponadczasowa moc anyżu, starożytnego leku ziołowego"

  Anyż, o słodkim smaku przypominającym lukrecję i aromatycznym zapachu, jest ceniony od wieków nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale ta...