Badanie wykazało, że mała porcja suszonych jagód goji (Lycium barbarum) dziennie może zapobiec lub opóźnić zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD).
AMD jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych i szacuje się, że dotyka ponad 170 milionów osób na całym świecie. Zwykle dotyka ludzi w wieku 50 i 60 lat, celując w ich centralne pole widzenia.
W badaniu na małą skalę opublikowanym w grudniu 2021 r. w Nutrients autorzy badania z University of California, Davis (UC Davis) stwierdzili, że 13 zdrowych uczestników w wieku od 45 do 65 lat, którzy spożywali 29 gramów lub garść jagód goji pięć razy w tygodniu przez 90 dni, zwiększyło gęstość pigmentów ochronnych w oczach. Natomiast 14 uczestników badania, którzy spożywali komercyjne suplementy dla zdrowia oczu w tym samym okresie, nie wykazało wzrostu pigmentów ochronnych. (Powiązane: Odkryj uzdrawiającą moc jagód goji.)
Główny autor badania Xiang Li wyjaśnił, że kohorta, która spożywała jagody goji, miała podwyższony poziom luteiny i zeaksantyny. Te dwa pigmenty odfiltrowują szkodliwe niebieskie światło, zapewniają ochronę antyoksydacyjną i pomagają chronić oczy przed skutkami starzenia. Nazwała te dwa pigmenty "filtrem przeciwsłonecznym dla oczu".
Korzyści odżywcze jagód goji są przydatne w przypadku AMD. Współautor Glenn Yiu wyjaśnił, że chociaż AMD nie powoduje całkowitej ślepoty, może wpływać na zdolność czytania lub rozpoznawania twarzy.
Oddzielne badanie wykazało również, że jagody goji mogą chronić siatkówkę przed komórkami zwojowymi odpowiedzialnymi za jaskrę, co może prowadzić do utraty wzroku.
Inne zalety jagód goji
Jagody Goji pochodzą z Chin i są spożywane od pokoleń w nadziei na przedłużenie życia danej osoby. Owoc, zwany także wilczą jagodą w niektórych obszarach, oferuje duże ilości białka, witaminy A, witaminy C, ryboflawiny, potasu, żelaza, magnezu, miedzi i. Chociaż zapewnia wysoki poziom różnych przeciwutleniaczy, jest szczególnie bogaty w beta-karoten i zeaksantynę.
Naukowcy przyjrzeli się również jagodom goji pod kątem szeregu proponowanych korzyści zdrowotnych, w tym funkcji odpornościowej, zespołu metabolicznego i zaburzeń neurologicznych.
Testowane na królikach w warunkach laboratoryjnych, jagody goji obniżyły poziom glukozy we krwi, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. U szczurów z cukrzycą poprawił insulinooporność.
Niektóre badania wykazały również, że sok z jagód goji ma korzyści dla zdrowia psychicznego, poprawia wyniki sportowe, stymuluje lepszą jakość snu i wywołuje ogólne poczucie dobrego zdrowia.
Lekarze ostrzegają jednak osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew, aby porozmawiać z lekarzami pierwszego kontaktu przed spożyciem produktów zawierających goji, ponieważ może to spowodować działanie niepożądane. Jagody Goji mogą również wchodzić w interakcje z cukrzycą i lekami na ciśnienie krwi. Spożywane z umiarem wydają się jednak bezpieczne.
Jagody Goji można spożywać na różne sposoby. Można je jeść na surowo, suszyć, gotować lub dodawać do napojów, takich jak herbaty ziołowe i soki. Można je również włączyć do zdrowego stylu życia i planów diety odchudzającej, chociaż niewiele jest dowodów na to, że mogą same promować utratę wagi.
Mówi się również, że jagody Goji chronią przed rakiem ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy, w tym karotenoidów, które są odpowiedzialne za zwalczanie komórek nowotworowych. Przeciwutleniacze spowalniają wzrost guza, zmniejszają stan zapalny i pomagają usunąć szkodliwe substancje z organizmu.
Badania na myszach wykazały również, że jagody goji mogą hamować wzrost guza i zwiększać skuteczność leczenia raka.
Odwiedź EyeHealth.news, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak wspierać zdrowe widzenie.
Obejrzyj ten film, który omawia dziewięć korzyści zdrowotnych jagód goji.
Ten film pochodzi z kanału Health Ranger Store na Brighteon.com.
Przetlumaczono przez translator Google
zrodlo:https://www.naturalnews.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz